Vicepreședinta Comisiei Europene și Comisar  pentru Agenda Digitală, doamna Neelie Kroes, precum și Comisarul European pentru Agricultură, domnul Dacian Cioloș, vor participa la primul târg de inovație prin tehnologie pentru dezvoltarea comunităților. Future Communities// Open Innovation Fair 2013 este inițiat de programul Biblionet și Ministerul pentru Societatea Informațională, sub Înaltul Patronaj al Guvernului României și are loc  în perioada 30 octombrie – 1 noiembrie la Biblioteca Națională a României.

Vizita doamnei Kroes în România are loc într-un moment deosebit de important, imediat după Consiliul European din 24-25 octombrie 2013, pe agenda căruia figurează şi dezbateri privind Agenda Digitală, Inovare și Servicii.  Agenda Digitală pentru Europa este una dintre cele șapte inițiative-pilot ale Strategiei Europa 2020 și are obiectivul de a genera beneficii economice și sociale  durabile datorită unei piețe unice digitale bazate pe internetul rapid și ultrarapid și  pe aplicațiile interoperabile, pentru a readuce Europa pe calea unei creșteri inteligente, durabile și incluzive. Astfel, calitatea vieții cetățenilor va fi mult îmbunătățită, datorită, de exemplu, ameliorării serviciilor de  asistență medicală, implementării unor soluții mai eficace de transport, unui mediu mai curat, unor  noi posibilități  de comunicare și  unui acces mai ușor la serviciile publice și la conținutul cultural. Potrivit datelor Comisiei Europene, sectorul ICT generează în mod direct 5% din PIB-ul european și are o valoare de  piață de 660 de miliarde EUR anual, având o contribuție mult mai mare la creșterea globală a productivității (20% provenind direct din sectorul ICT și 30% din investițiile în ICT). În România, Stategia Națională pentru Agenda Digitală este coordonată și promovată de către Ministerul pentru Societatea Informațională.

Deschiderea Future Communities Open Innovation Fair va fi făcută de către cei doi comisari europeni împreună cu Ministrul pentru Societatea Informațională, Dan Nica, și Paul-Andre Baran, Campionul Digital al României. În cadrul conferinței vor avea loc o serie de seminarii și se vor prezenta cele mai importante proiecte de implementare a tehnologiilor moderne precum și nevoile și soluțiile tehnologice aferente, în domenii precum educație, e-sănătate sau e-guvernare cu participarea reprezentanților Ministerelor Educației și Sănătății. Aceste tematici sunt structurate în jurul pilonilor Strategiei Naționale Agenda Digitală pentru România.

Astfel, timp de 3 zile, participanții vor intra în contact cu cele mai noi tehnologii destinate dezvoltării comunităților și vor putea dezbate idei inovatoare care se pot transforma din programe pilot în politici adoptate la nivel național și european. Mai mult, vor avea ocazia să privească cum arată lumea de mâine în concepția  viitoarelor generații, prin machete și proiecte realizate de tineri inventatori. Vor fi prezente companii lider în domeniile lor, precum și antreprenori care, prin ideile lor, au schimbat viaţa celor din jur. Future Communities//Open Innovation Fair 2013 își propune să prezinte, de asemenea, proiectele pilot care au schimbat deja comunitățile din România și le-au adus mai aproape de societatea de mâine. De asemenea, evenimentul are rolul de a genera noi inițiative și parteneriate în domeniul inovației între sectoarele public, privat și civic.

Prin programul Biblionet, 2.300 de biblioteci au fost dotate cu echipament ITC și software, peste 3.000 de bibliotecari au fost instruiți în utilizarea computerului și managementul bibliotecii, numărul persoanelor care trec pragul bibliotecilor publice aproape s-a dublat și 500.000  de persoane au accesat pentru prima dată internetul la biblioteca publică. Paul Andre Baran, în calitate de „Campion Digital al României” la Comisia Europeană, promovează obiectivele Agendei Digitale Europene, accesul la tehnologie și incluziune digitală pentru toți cetățenii.