Future Communities//Open Innovation Fair, primul târg de inovație prin tehnologie pentru dezvoltarea comunităților din România, și-a deschis porțile către publicul larg. Timp de trei zile, tineri inventatori, antreprenori, reprezentanți ai domeniului public și privat și societății civile vor prezenta idei, soluții și tehnologii implementate la nivel local sau regional sau la nivel de concept.

Evenimentul își propune să genereze o platformă de dialog pentru companii, autorități și societatea civilă și să creem atfel premisele pentru ca și mai mulți români să beneficieze de avantajele tehnologiei, conform obiectivelor Agendei Digitale în România. Soluțiile prezentate în cadrul evenimentului sunt concepte în politici și strategii guvernamentale necesare dezvoltării comunităților.  Agenda Digitală pentru Europa este una dintre cele șapte inițiative-pilot ale Strategiei Europa 2020 și are obiectivul de a genera beneficii economice și sociale  durabile prin intermediul unei piețe unice digitale bazate pe internetul rapid și ultrarapid și  pe aplicații interoperabile.

La deschiderea oficială a târgului participă  doamna Neelie Kroes, Vicepreședinte al Comisiei Europene și Comisar pentru Agenda Digitală, domnul Dacian Cioloș, Comisarul pentru Agricultură și Dezvoltare Rurală, domnul Dan Nica, Ministrul pentru Societatea Informațională și domnul Paul Andre Baran, directorul programului Biblionet și Campionul Digital al României.

Ministerul pentru Societatea Informațională salută și își oferă tot sprijinul oricărei inițiative menite să contribuie la stimularea și promovarea inovării în societate. TIC reprezintă un motor esențial al unei creșteri inteligente asociată cu creșterea calității vieții cetățenilor, traduce inovarea în aspecte concrete ale vieții de zi cu zi a oamenilor. Suntem alături de orice proiect care va contribui la realizarea obiectivelor asumate prin Agenda Digitala”, a declarat Ministrul pentru Societatea Informațională, Dan Nica.

“Fiecare participant la Future Communities, de la o companie mare la un tânăr inventator sau o primărie, vine cu idei, propuneri și proiecte despre cum putem folosi tehnologia pentru a îmbunătăți viața comunităților. La Future Communities nu sunt standuri individuale de prezentare, ci idei și soluții care se completează într-un context comun în care cu toții trăim. Start-up-uri, reprezentanți ai societății civile, biblioteci publice din mediul rural sau autorități locale și centrale au ocazia de a-și expune ideile și soluțiile lor în același loc cu mari companii din domeniul IT&C sau telecom, pentru că mizăm pe inovație, tehnologie și parteneriat pentru dezvoltarea comunităților”, a declarat Paul Andre Baran, directorul programului Biblionet și Campion Digital al României.

În cadrul expoziției, vizitatorii au ocazia să afle cum pot arăta diferite domenii ale comunității de mâine, precum: educație, sănătate, agricultură, planificare urbană, administrație financiară, servicii financiare, media și divertisment  sau bibliotecă.  De asemenea, vor intra în contact cu proiecte inovatoare care au schimbat comunitățile din România, dar și cu o serie de concepte pilot – clase inteligente dotate cu tablete și table interactive, tehnologii destinate domeniului medical care permit diagnosticarea de la distanță și intervenția rapidă prin sistemele de telemedicină, modele de case verzi, eficiente din punct de vedere energetic sau sisteme integrate de gestiune și plăți online ale instituțiilor statului și comunicare cu administrația publică.

Future Communities// Open Innovation Fair  este inițiat de programul Biblionet și Ministerul pentru Societatea Informațională, sub Înaltul Patronaj al Guvernului României