Microsoft anunță încheierea perioadei de suport tehnic pentru Windows Server 2003, fără posibilitate de prelungire. Această dată este conformă procedurilor standard de asistență pe parcursul ciclului de viață al produsului – cinci ani de zile suport de bază și încă cinci ani suport extins. Migrarea de la Windows Server 2003 către Windows Server 2012 R2 le oferă clienților oportunitatea de a-și îmbunătăți infrastructura și performanțele aplicațiilor pe care le rulează, prin creșterea nivelului de siguranță, cu impact pozitiv asupra satisfacției clienților.

În România, Microsoft estimează că 25% dintre companii (dintre care preponderent IMM-uri) rulează încă tehnologia Windows Server 2003. Aceste companii se expun unor riscuri ridicate de securitate și lipsă de compliance.

Un singur server neasistat cu patch-uri implică riscuri pentru întreaga infrastructură a unei companii, iar virtualizarea sau utilizarea acestora în cloud nu elimină riscurile de securitate.

Organizațiile care vor rula Windows Server 2003 după 14 iulie 2015 se vor expune următoarelor riscuri:

•Lipsa actualizărilor – nu mai puțin de 37 de actualizări esențiale au fost lansate în 2013 pentru Windows Server 2003/R2 în cadrul extinderii perioadei de suport.

•Lipsa conformității – Respectarea reglementărilor legale și a standardelor din domeniu sunt esențiale pentru o gamă largă de companii. Utilizarea unor produse în afara perioadei de suport aduce cu sine posibile penalități și tarife tranzacționale mari rezultate din lipsa conformității cu diverse standarde și reglementări.

•Lipsa protecției datelor – Atât instanțele fizice, cât și instanțele virtualizate de Windows Server 2003 sunt vulnerabile și nu ar trece de un audit. Chiar dacă o aplicație este securizată și conformă cu cele mai recente standarde de siguranță, rularea ei pe Windows Server 2003 o transformă într-o aplicație neconformă.

•Costuri suplimentare – Un acord de asistență particularizat are un cost foarte ridicat, iar clienții trebuie să plătească în plus pentru sisteme de securitate, firewall-uri avansate și alte măsuri de securitate – doar pentru a izola serverele cu sistem de operare Windows Server 2003.