Atacurile cibernetice au pierdut teren în lista riscurilor comerciale globale de top, dar rămân în top pe lista de priorități din America de Nord și Europa, potrivit celor mai recente date ale Forumului Economic Mondial (WEF).

Raportul anual Regional Risks for Doing Business este compilat din peste 12.000 de răspunsuri din partea liderilor de afaceri din 127 de țări. Acestora li se prezintă o listă preselectată cu 30 de riscuri globale și li se cere să aleagă cele cinci pe care le consideră cele mai îngrijorătoare pentru mediul de afaceri din țara lor în următorul deceniu.

În mod surprinzător, dată fiind actuala criză financiară și medicală, primele două riscuri globale au fost șomajul și răspândirea bolilor infecțioase, urmate de criza fiscală. Răspândirea bolilor infecțioase a ocupat, de asemenea, lista de priorități pentru liderii de afaceri la nivel regional din Europa, Eurasia și Asia de Est și Pacific.

Cu toate acestea, deși atacurile cibernetice au căzut de pe locul doi la nivel mondial anul trecut pe al patrulea, acestea sunt încă de top în Occident.

Acestea au fost considerate principalul risc al următorului deceniu de către liderii de afaceri din America de Nord, obținând o pondere de 55% față de bolile infecțioase plasate pe al doilea loc cu 30%. Riscul cibernetic a fost plasat pe locul al doilea în Europa, dar pe primul loc în Marea Britanie, cu 56% față de crizele fiscale pe a doua poziție cu 45%.

John Doyle, președinte și CEO al firmei de servicii profesionale Marsh, a susținut că pandemia influențează indirect și nivelurile de risc cibernetic ale organizațiilor.

„Criza COVID-19 a adus în centrul atenției reziliența organizațională. Pe măsură ce firmele privesc spre viitor, își ajustează aranjamentele de risc și reziliență într-un peisaj de amenințări marcat de schimbări semnificative de comportament ale clienților și ale forței de muncă ”, a spus el. „La fel cum preocupările economice și climatice vor impune firmelor să reorienteze planurile de afaceri, o mai mare dependență de infrastructurile digitale va însemna o creștere semnificativă a expunerilor la riscul cibernetic. Pentru a optimiza recuperarea, organizațiile vor trebui să dețină un nivel mai înalt de pregătire în modelele lor de afaceri pentru a fi mai rezistente în fața perturbărilor viitoare.”

Sursa: Infosecurity Magazine