• Potrivit Future Series: Cybersecurity, Emerging technology and Systemic Risk, primul studiu centrat pe tehnologia din această industrie, realizat de Forumul Economic Mondial (World Economic Forum – WEF), viitorul industriei de securitate cibernetică și securitatea datelor personale va depinde de gestionarea a patru tehnologii.
  • Liderii din industrie susțin că suntem într-un moment important, pe măsură ce dinamica ciberspațiului evoluează – viitorul nu este o continuare a provocărilor actuale
  • Quantum computing, inteligența artificială și identitatea digitală reprezintă un risc critic pentru economia globală hiperconectată, deoarece infractorii viitorului schimbă echilibrul atacator-apărător prin exploatarea acestor tehnologii
  • Acțiunile din industria de securitate cibernetică și de tehnologie pot identifica lacunele în capacitățile de apărare, creând în același timp locuri de muncă atât de necesare

COVID-19 a condus la creșerea numărului atacurilor cibernetice care vizează angajații care lucrează de acasă, sistemele spitalicești și instituțiile financiare. Cu toate acestea, următorul val de riscuri de securitate cibernetică nu va fi o continuare a acestor provocări, iar progresul incremental nu va fi suficient pentru a le opri.

Conform raportului The Future Series Report, quantum computing, inteligența artificială, sistemele de identitate digitală (cum ar fi pașapoartele electronice) și conectivitatea omniprezentă a dispozitivelor și rețelelor transformă fundația ciberspațiului și au adus industria într-un un punct de cotitură.

„Dinamica securității cibernetice se schimbă”, a spus Will Dixon, Cybersecurity Lead, World Economic Forum. „În linii mari, facem securitatea cibernetică în același mod în ultimii 15 ani și nu va mai funcționa în acest mod. Ceea ce s-a schimbat este că acum, infractorii viitorului pot exploata cu ușurință aceste tehnologii emergente și interconectivitatea noastră în creștere la o scară nemaivăzută până acum. Vestea bună este că există modalități de a ne proteja datele cu caracter personal, de a atenua impactul asupra comerțului și securității globale și de a ne asigura că societatea noastră nu va fi lovită de un alt șoc”.

 „Cercetarea indică probabilitatea unor riscuri cibernetice sistemice și un potențial deficit de reziliență cibernetică dacă nu se iau măsuri”, a spus profesorul Sadie Creese, Universitatea din Oxford. „Este important ca organizațiile să poată îmbrățișa cu încredere noile tehnologii și beneficiile pe care acestea le aduc, și asta va implica o serie de provocări de securitate cibernetică care trebuie îndeplinite. Acțiunea necesară este una de anvergură. Succesul se va baza pe o conducere puternică, care înțeleg problemele și poate stabili o agendă care să cuprindă responsabilitatea socială și oportunități de creștere economică.”

Gestionarea riscurilor va necesita întreprinderile și guvernele să abordeze trei lucruri: completarea lacunelor cu noi instrumente de securitate cibernetică, crearea de politici care să stimuleze colaborarea și responsabilitatea și catalizarea acțiunilor la nivel de conducere a companiilor pentru a planifica măsuri strategice ca răspuns la riscurile emergente, astfel încât cele mai critice infrastructuri să nu cedeze.

Raportul identifică 15 acțiuni urgente și coordonate necesare pentru a evita amenințările reale la adresa societății noastre. Comunitatea de securitate cibernetică și tehnologie, liderii din industrie și ai guvernului și comunitatea internațională sunt actori-cheie în dezvoltarea acestor noi capacități. În special, acest lucru va contribui, de asemenea, la crearea de locuri de muncă atât de necesare. Potrivit unui alt studiu WEF ce are ca subiect viitorul locurilor de muncă, există o cerere tot mai mare de roluri în securitate cibernetică și criptare. Specialiștii în securitate cibernetică și securitatea informațiilor sunt roluri foarte solicitate, deoarece companiile se luptă să adopte măsuri de criptare și securitate.

„Există un decalaj crescut în materie de capacitate cibernetică”, a spus Dixon. „Pentru a face față amenințărilor viitorului, companiile și țările trebuie să își extindă capacitatea, aceasta înseamnă locuri de muncă și nu oricum, ci în număr mare.”

Studiul de 14 luni, realizat de WEF și Universitatea din Oxford, este primul studiu care examinează modul în care schimbările tehnologice vor avea un impact asupra industriei securității cibernetice. Se bazează pe expertiza a peste 100 de lideri din comunitatea de securitate cibernetică, care acoperă zona de afaceri, guverne, mediul academic și societatea civilă. Derulat printr-o serie de ateliere, interviuri și sondaje, a avut ca scop să răspundă la întrebarea: Va fi durabilă abordarea noastră individuală și colectivă de gestionare a riscurilor cibernetice în fața tendințelor tehnologice majore care au loc în viitorul apropiat?

Sursa: World Economic Forum