Criminalitatea informatică este una dintre cele mai mari preocupări ale populației globale, știrile false fiind cele mai mari printre aceste riscuri, potrivit unui nou raport al Lloyd’s Register Foundation.

Organizația de caritate din Marea Britanie, finanțată de organizația omonimă de servicii tehnice și de afaceri, a publicat recent rezultatele primului său sondaj de risc mondial, compilat din interviuri cu 150.000 de persoane din 142 de țări.

Aproximativ 71% dintre respondenți au menționat criminalitatea informatică drept una dintre cele mai mari preocupări ale lor, aproape toți utilizatorii de internet fiind temători de un anumit aspect al acesteia.

Cea mai mare preocupare din această categorie au fost știrile false (57%), care au venit înaintea fraudei online (45%) și a agresiunii cibernetice (30%). În mod surprinzător, rezultatele au fost ușor diferite în funcție de țară și regiune.

De exemplu, în Marea Britanie, mai mulți respondenți au fost îngrijorați de știrile false (62%) și de fraudele online (69%). Alte țări din Europa de Vest au fost și mai susceptibile să se îngrijoreze în legătură cu frauda pe internet, inclusiv Portugalia (78%), Franța (74%) și Spania (71%).

Îngrijorările legate de agresiunea cibernetică au fost cele mai puternice în economiile cu venituri mici datorită populației lor numeroase de tineri. Aproximativ o treime (34%) dintre respondenții cu vârste cuprinse între 15 și 29 de ani au spus că își fac griji cu privire la agresiunea online, comparativ cu aproximativ o cincime (21%) dintre cei cu vârsta de 65 de ani și peste. Femeile (32%) erau puțin mai îngrijorate decât bărbații (28%) în această privință.

Directorul executiv al Fundației Lloyd’s Register, Richard Clegg, a declarat că sondajul reprezintă opiniile a 98% din populația lumii, inclusiv a multor persoane ale căror voci nu au mai fost auzite până acum.

„Știind ce cred oamenii ne va ajuta să identificăm decalajele dintre gândurile oamenilor despre risc și experiențele lor de amenințări la adresa siguranței lor”, a adăugat el. „Putem folosi aceste date pentru a colabora cu comunitățile și pentru a le permite oamenilor să acționeze cel mai probabil pentru a reduce daunele – ceea ce salvează vieți și îi ajută să se simtă în siguranță.”

Un alt sondaj global realizat recent de Forumul Economic Mondial (WEF) a menționat, de asemenea, amenințările cibernetice drept una dintre cele mai mari preocupări, de data aceasta pentru liderii de afaceri.

Sursa: Infosecurity Magazine