MobilPRO – Inovare si Mobilitate este un concurs anual de idei si aplicatii organizat de Universitatea POLITEHNICA din Bucuresti (UPB, http://www.upb.ro ), Facultatea de Electronica, Telecomunicatii si Tehnologia Informatiei (ETTI, http://www.electronica.pub.ro ), si Liga Studentilor Electronisti din Facultatea ETTI (LSE, http://lse.org.ro), membra a Uniunii Nationale a Studentilor din Romania (UNSR, http://www.unsr.ro).

Concursul aflat la cea de-a doua editie vine in intampinarea atat a studentilor cat si a elevilor de liceu pasionati de dezvoltarea aplicatiilor mobile ce pot fi implementate pe orice sistem de operare mobil.

Editia 2015 MobilPRO – Inovare si Mobilitate propune urmatoarele teme (http://mobilpro.lse.org.ro/concurs/regulament/):

  • Masurare – aplicatii care includ orice forma de masurare, directa sau indirecta, a unei marimi sau a unui set de marimi, ori rezultatul unui proces de analiza ce are ca rezultat un indicator sau coeficient ce indica gradul de functionare, compatibilitate sau starea unui sistem/ansamblu de sisteme.
    Exemple: aplicatii biometrice, de masurare a temperaturii, presiunii, vitezei, acceleratiei, pozitiei (in spatiu sau geografice), de masurare/calculare a unor marimi electrice, de monitorizare a organismului din punct de vedere fizic sau emotional, a conditiilor meteo, a traficului auto, a nivelului de zgomot dintr-o incinta etc.
  • Gaming –  aplicatii care au ca scenariu de utilizare principal activitati recreationale ce implica unul sau mai multi utilizatori, ori aplicatii care au un comportament dinamic in functie de parcursul utilizatorului (de scorul obtinut de acesta la un moment dat). Sunt acceptate orice tipuri de jocuri, indiferent de grupa de varsta, nivelul de educatie sau cultura publicului tinta caruia se adreseaza
  • Software educational – aplicatii care prezinta tematici din diverse domenii de studiu sub forma de tutorial/documentar/manual ori aplicatii interactive ce sunt destinate invatarii sau testarii unor cunostinte/aptitudini ale utilizatorului, indiferent de nivelul de expertiza sau complexitatea continutului aplicatiei. De asmenea, pot fi inscrise si platformele de tip “knowledge sharing” sau sistemele destinate calculelor matematice (cu aplicabilitate in stiintele exacte).
    Exemple: calculator stiintific, aplicatie de testate a IQ-ului, tutorial interactiv de limba engleza, platforma de tip quora, generatoare de linii de cod, biblioteci pentru limbaje de programare, framework-uri etc.

Etapele concursului sunt urmatoarele:

  • · 1 Nov – 15 Dec             – Etapa I de inscriere online a ideilor
  • · 15 Dec – 19 Dec           – jurizare si filtrare idei eligibile
  • · 19 Feb – 6 Feb              – Etapa II de inscriere online a ideilor
  • · 6 Feb – 8 Feb                – jurizarea si filtrarea ideilor eligibile
  • · 19 Dec – 28 Feb           – dezvoltarea aplicatiilor eligibile si inscrierea demo-urilor
  • · 1 Mar – 19 Mar             – evaluarea demo-urilor aplicatiilor
  • · 20 Mar – 21 Mar          – zilele concursului
  • · 22 Mar – 31 Mar          – anuntarea premiilor

Juriul este format din cadre didactice din Facultatea ETTI, membri LSE si reprezentanti ai sponsorilor. Presedintele juriului va fi domnul Prof. dr. ing. Sever Pasca, Directorul Departamentului EAII din Facultatea ETTI, UPB.

Aceasta editie aduce ca noutate un centru de pregatire pentru eventualii participanti la concursul MobilPRO – Inovare si Mobilitate. Acesta este coordonat de Dr. Ing. Eduard-Cristian Popovici si este disponibil studentilor ETTI din anul III ca disciplina liber aleasa: Dezvoltarea Aplicatiilor Android Inovative – DAAI. Pregatirea studentilor are loc in Laboratorul de Servicii si Aplicatii pentru Internetul Mobil (SAIM Lab), sala A110, sprijinit de Samsung Romania prin programul Tech Institute. Acest curs este orientat catre proiecte, mentorat, idei, inovare, aplicabilitate, dar, mai ales, pentru pregatirea pentru competitii.

De asemenea, o alta noutate a editiei curente este introducerea sectiunii STARTUP, in cadrul careia participantii isi pot prezenta doar conceptele.

Etapa finala a concursului presupune prezentarea aplicatiilor dezvoltate de cele 32 de echipe calificate. Echipele finaliste ce provin din Bucuresti sunt in numar de 20, iar din cele 32 de echipe 4 sunt reprezentate de elevi.

Actualitatea temei a atras o serie de sponsori, precum: IBM, Brainspotting, Freescale, Alcatel One Touch, Microchip, Samsung si Orange, partenerul principal prin intermediul programului Orange Educational Program.

Concursul se va desfasura in perioada 20-21 Martie, incepand cu ora 10:00, in cadrul Bibliotecii UPB, la etajul 4. Deschiderea va avea loc joi, 19 Martie, de la ora 19:00, in sala A101 din cadrul ETTI.

Mai multe detalii sunt disponibile atat pe site-ul concursului: http://mobilpro.lse.org.ro/ cat si pe pagina de Facebook: https://www.facebook.com/mobilproetti.