La fiecare sfârșit de an, compania de cercetare de piață și de consultanță IT International Data Corporation (IDC) organizează o serie de webinare și dă publicității o serie de predicții referitoare la evoluția sectorului IT în general, la modul în care vor evolua tehnologiile și gradul de adopție al acestora, precum și la particularitățile celor mai importante verticale industriale.

Predicțiile IDC pentru ”universul IT” în 2014 și pentru perioada următoare sunt pozitive, așa cum reiese din seria de informații pe care compania de consultanță și cercetare de piață le-a dat publicității la sfârșitul anului trecut și la începutul acestui an. Cifra totală a cheltuielilor IT va atinge la sfârșitul acestui an 2.100 miliarde USD, cu 5 procente mai mult comparativ cu 2013, bazată în special pe tehnologiile care formează așa numita ”3rd Platform”, o platformă de inovare și creștere construită pe o serie de piloni, printre care mobile computing, servicii cloud, social networking, big data și soluții de analiză. Aceste tehnologii vor marca o creștere anuală de 15% și vor conta cu 89% din totalul avansului înregistrat. Piața PC-urilor va cunoaște o diminuare anuală de volum de 6%, însă tabletele (cu 18%) și smartphone-urile (cu 12%) vor cunoaște în continuare evoluții pozitive impresionante. În ceea ce privește cheltuielile pentru achizițiile de servere, soluții de stocare, echipamente de rețea, software și servicii, acestea sunt estimate să se situeze la o cotă superioară în comparație cu 2013.

Din totalul pieței, 35% din cheltuieli (aproximativ 740 miliarde de USD) vor fi efectuate în piețele în curs de dezvoltare, al căror avans se va înscrie în zona double-digit. China va înregistra o rată de creștere similară cu SUA, chiar în condițiile în care anvergura este de trei mai mică decât cea americană.

Cheltuielile din zona cloud, incluzând serviciile cloud și tehnologiile asociate, vor crește cu 25% în 2014 până la cota 100 miliarde de USD, în timp ce zona de big data se estimează că tehnologiile și serviciile vor crește cu 30% în acest an, depășind 14 miliarde de USD, pe măsură ce nevoia de soluții de analiză va depăși oferta existentă pe piață. Piața de tehnologie și servicii big data va crește cu o rată de creștere anuală de 27% (CAGR) până la la 32,4 miliarde USD până în 2017, de aproximativ șase ori mai rapidă decât rata de creștere de ansamblu a pieței de IT.

2014 va fi un an important pentru Internet of Things, iar IDC pronostichează că vom asista la parteneriate în industrie încheiate între producătorii tradiționali de echipamente IT și furnizorii globali de servicii de telecomunicații, precum și cu producătorii de semiconductori, pentru a crea oferte integrate de echipamente pentru utilizatorii finali și zonele specifice pentru interconectarea acestor echipamente. Acest tip de colaborare și coordonare va conduce la atingerea unei cifre de 30 de miliarde de dispozitive autonome interconectate și venituri de aproximativ 8.900 de miliarde USD în 2020.

Modificările vor avea efect și asupra rolului pe care responsabilii IT din cadrul diverselor organizații îl vor juca în crearea unui spațiu și a unui set de servicii care să calibreze operațiunile de afaceri și să sporească performanțele economice. Cei de la IDC au emis și un top al previziunilor cu privire la evoluția CIO:

 • În următorii doi ani, peste 70% dintre CIO își vor schimba rolul lor principal de gestionare directă a componentei IT pentru a deveni un partener de inovare în cadrul organizației în care activează.

• Înainte de 2017, numai 40% dintre CIO se vor implica în furnizarea de perspective de îmbunătățire pentru operațiunile de afaceri, prin soluții de big data și analytics.

• 70% dintre CIO vor crește expunerea întreprinderii la riscuri accelerând agilitatea afacerilor prin creșterea gradului de adopție a serviciilor cloud.

• Până în 2017, soluțiile de Enterprise business mobility vor determina 60% dintre CIO să susțină o arhitectură agilă pentru aplicații mobile de ultimă generație.

• Schimbarea demografică și trecerea către clienți din rândul tinerilor și din cel al utilizatorilor de dispozitive mobile va determina 80% dintre CIO care activează în companii care comunică direct cu consumatorii finali ca până în 2015 să integreze în componenta IT proprie rețelele sociale publice.

• Până în 2015, cerințele apărute pentru tehnologiile ”3rd Platform” vor determina 60% dintre CIO să utilizeze arhitectura de întreprindere (Enterprise Architecture – EA) ca un instrument IT de bază, dar numai 40% vor implementa EA eficient .

• Până în 2015, 60% dintre bugetele de securitate de care dispun CIO pentru sistemele vechi din ce în ce mai vulnerabile va fi cu 30-40% mai mic pentru a finanța evaluările necesare ale amenințărilor la nivel de companie.

• Până în 2017, transferul bugetelor de investiții pentru tehnologiile ”3rd Platform” de la bugetele IT la bugetele alocate liniilor de afaceri va necesita ca 60% dintre CIO să focalizeze bugetul IT pe zona de inovare și adăugare de valoare afacerii.

• Până în 2016, 80% din bugetul IT va fi bazat pe furnizarea unui portofoliu extins de servicii IT și servicii de business.

• Până în 2018, adoptarea de tehnologiilor IT ce formează ”3rd Platform” va redefini 90% din rolurile IT.

Cum vor evolua piețele din zona CEE?

A fost o perioadă de câțiva ani foarte duri pentru companiile ce își desfășoară activitatea pe piețele membre ale Uniunii Europene din regiunea Europei Centrale și de Est. Companiile din aceste state s-au descurcat mai bine decât concurenții lor din Europa de Vest. Aceștia au resimțit criza financiară și a monedei euro, iar organizațiile din Republica Cehă, România, Ungaria și Polonia au prezentat, la un moment dat în ultimii doi ani, cifre negative în raportările lor financiare.

Situația economică problematică a condus organizațiile din zona producției industriale la ideea că facilitățile de producție trebuie să fie modernizate, lanțurile de aprovizionare trebuie să fie mai bine integrate, trebuie adoptate noi modele de afaceri și de aprovizionare, iar vizibilitatea asupra activităților derulate trebuie îmbunătățită. Investițiile IT joacă un rol esențial în toate aceste domenii. IDC arată că pentru cinci țări urmărite – Republica Cehă, Ungaria, Polonia, România și Slovacia – investițiile IT efectuate de către companiile din sectorul de producție industrială vor fi în 2017 cu mai mult de 21% mai mari decât în 2013.

Datele arată, de asemenea, că România este piața cea mai dinamică, cu o creștere în zona ”double digit” a cheltuielilor IT estimate în 2014 și 2015, în timp ce cheltuielile IT combinate pentru companiile de producție industrială din Polonia și Republica Cehă este de așteptat să depășească 2,7 miliarde USD în 2013. Reprezentând deja aproximativ 36% din cheltuielile IT, segmentul de software va crește cel mai rapid în regiunea CEE, cu o valoare estimată cu 27,7% mai mare în 2017 decât în 2013. Dintre sectoare, producția de automobile și componente pentru automobile va rămâne unul dintre segmentele cele mai robuste din industrie, ca și segmentele de producție a componentele electronice și echipamentelor high-tech, a căror investiții IT se estimează că se vor încadra într-o rată medie de creștere anuală de peste 7 % până în 2017.

Sectorul de retail este în creștere rapidă. Spațiul de vânzare cu amănuntul se extinde în CEE, comercianții cu amănuntul sunt preocupați de modernizarea spațiilor de vânzare și a echipamentelor utilizate, precum și de comerț electronic, componentă ce a luat amploare în întreaga regiune. În plus față de sistemele IT de bază, soluțiile de afaceri și de management al lanțului de aprovizionare, soluțiile de logistică și infrastructura de rețea, companiile de retail investesc în sisteme specifice pentru vânzarea cu amănuntul, cum ar fi self-checkout, terminale POS, soluții de mobilitate și de comerț electronic. Acest lucru va conduce la o valoare a creșterii medii de 8,0% în următorii câțiva ani la capitolul cheltuielilor anuale IT. În Rusia, Ucraina și alte piețe mai mici din Balcani și CSI, această cifră va depăși 10%. Telecomunicațiile au o creștere constantă. În afară zonei de consumer, telecomunicațiile reprezintă cea mai mare piață verticală din punctul de vedere al cheltuielilor IT efectuate, reprezentând aproximativ 14,5 % din totalul piețelor din CEE. Către domeniile de dezvoltare a rețelelor și de gestionare a acestora se va îndrepta cea mai mare parte a cheltuielilor, pe măsură ce operatorii vor căuta să-și extindă ofertele lor bazate pe cloud și cele adresate clienților din segmentul business. Deși creșterea investițiilor IT pentru această verticală va fi un pic mai puțin de 4% anual până în 2017, investițiile în servicii IT și software – pentru a acoperi zona de back-end și inovare în managementul relațiilor cu clienții – vor înregistra o creștere medie anuală de 8%.

Companiile de utilități pornesc mai greu. Cadrul de reglementare și adoptarea pe scară din ce în ce mai largă a surselor de energie verde în rândul statelor membre ale Uniunii Europene va impulsiona investițiile în componenta IT pe parcursul anilor 2014 și 2015. Efectul obținut este o piață ce va crește anual până în 2017 la capitolul cheltuieli IT cu o valoare un pic mai mică de 7%.

Investițiile IT pe o piață verticală pot varia considerabil în funcție de țară, așa cum menționează IDC. De exemplu, până în 2017, valoarea ratei medii anuale de creștere a investițiilor IT efectuate în zona guvernamentală va fi ușor negativă în cazul României, din cauza reducerilor bugetare semnificative efectuate în 2013 și 2014. Spre deosebire, în Croația și Slovacia media se va situa în jurul valorii de 7% , iar în Polonia, aceasta va fi un pic mai mică de 4%. Pe de altă parte, cheltuielile din sectorul financiar din România vor avea o rată medie anuală de creștere de 3,4%, în comparație cu 0,5% pentru Polonia, pentru următorii patru ani.

Bogdan Learschi