Pandemia COVID-19 este un catalizator pentru „schimbări seismice” în industria plăților din UE, după cum sugerează noi studii de piață. Când în Uniunea Europeană s-a impus izolarea la domiciliu, magazinele și-au închis porțile și mulți dintre noi s-au orientat către serviciile online pentru a face cumpărături de la magazinele online de la alimentele de zi cu zi până la îmbrăcăminte. De asemenea, multe magazine clasice au luat decizia de a nu mai accepta bani în numerar, cerând clienților să plătească în schimb cu carduri contactless sau chip-and-PIN.

Am lăsat deja multe luni în urmă de la începutul pandemiei, iar industria de retail – alături de multe altele, inclusiv cea a ospitalității și a evenimentelor – încă suferă. Magazinele fizice, restaurantele și barurile, precum și hotelurile au sau sunt expuse riscului de închidere, iar unele companii au ales să își mute întreaga afacere online.

Fără o revenire la „normalitate” clar definită la orizont, noul coronavirus a determinat schimbări radicale nu numai în modul în care facem cumpărături, ci și în modul în care plătim.

Noul studiu de piață privind tendințele de plată în schimbare la nivelul UE publicat recent de Forrester sugerează că discontinuitatea din comerțul stradal, temerile consumatorilor și schimbarea modelelor de cheltuieli cauzate de COVID-19 vor avea impact definitiv asupra plăților, dacă nu cel puțin timp de ani de zile.

Analiștii Forrester afirmă că unul din cinci adulți din întreaga UE a încercat metode de plată digitale pentru prima dată în timpul primului val de pandemie, inclusiv plăți fără contact, plăți mobile și prin portofele digitale. Utilizarea bancnotelor și a monedelor a scăzut; de exemplu, Visa a raportat o scădere de 50% a clienților din Marea Britanie care au accesat bancomate în acest an.

Sondajul realizat de Forrester a arătat că aproape jumătate din rezidenții UE intenționează să folosească „mai puțin” numerarul după încheierea perioadelor de izolare și, pe măsură ce europenii află cum să echilibreze „riscul și comoditatea”, vânzările globale offline vor scădea cu 7,9% peste 2020 în beneficiul cumpărăturilor online. Raportul estimează că veniturile obținute din vânzările offline nu se vor recupera și nu vor reveni la nivelurile din 2019 până cel puțin în 2024. În plus, achizițiile de amploare au fost amânate, până la o treime dintre adulții din Marea Britanie, Franța și Italia alegând să nu cumpere mașini sau să plece în vacanță, de exemplu, din cauza incertitudinilor economice.

Forrester prezice o contracție de 3,6% a vânzărilor globale cu amănuntul în Marea Britanie, Franța, Germania, Spania și Italia anul acesta, ceea ce se traduce într-o pierdere de 103 miliarde de euro.Aceste modificări vor necesita ca deopotrivă comercianții cu amănuntul și companiile financiare să se adapteze la schimbarea preferințelor de plată ale consumatorilor sau să își riște supraviețuirea. În timp ce organizațiile mai mari, cum ar fi băncile și furnizorii digitali – inclusiv PayPal și Square – pot beneficia pe termen lung de reducerea dependenței de numerar fizic, fintech-urile pot valorifica noile tendințe, de asemenea.

Cu toate acestea, fintech-urile vor putea face acest lucru numai dacă au portofolii diversificate, sunt sensibile la cererile clienților și la schimbarea nevoilor lor, dacă sunt capabile să se adapteze rapid și au, de asemenea, o sănătate financiară robustă – cel puțin la începutul pandemiei. Dacă acestea sunt prea nișate în focalizare, Forrester consideră că se vor confrunta cu provocări economice mai extinse și nu sunt doar expuse riscului de preluare, ci și de colaps.

„Chiar și în cazul în care un vaccin este descoperit, multe dintre noile comportamente pe care consumatorii le dezvoltă în această perioadă vor persista pe măsură ce își găsesc echilibrul între siguranță și comoditate”, spune Forrester. „[Aceasta] va oferi băncilor și firmelor de plăți oportunități, dar și provocări considerabile.”

Sursa: ZDnet