Un nou raport Forrester, „COVID-19 Accelerating Initiative Initial Blockchain Enterprise Enterprise Critical”, arată modul în care Blockchain rămâne o tehnologie în stadiu incipient de dezvoltare. Iar în perioadele de criză și de constrângere financiară, cheltuielile cu tehnologiile emergente tind să fie reduse sau chiar eliminate. Dar COVID-19 nu aduce numai vești proaste pentru DLT (Distributed Ledger Technology).

Pandemia COVID-19 a stopat proiectele blockchain ale companiilor, dar nu pentru mult timp. Ce înseamnă COVID-19 pentru o companie și prioritățile sale de cheltuieli în tehnologie diferă în funcție de sectorul industrial și de poziția concurențială relativă și este în concordanță cu gradul de maturitate digitală al acesteia.

Câteva aspecte cheie ale raportului:

  • Debutul pandemiei și consecințele economice ulterioare au determinat multe firme să-și reducă proiecțiile de venituri și să se concentreze pe diminuarea costurilor; într-un sondaj Forrester Analytics realizat în perioada aprilie-mai 2020, 43% dintre persoanele care influențează achizițiile au declarat că cheltuielile cu tehnologia lor vor scădea în următorul trimestru fiscal comparativ cu doar 8% dintre respondenți care, înainte de izbucnirea pandemiei, se așteptau la o scădere.
  • Inițial, doar rețelele aflate în producție și-au continuat activitatea, în timp ce toate celelalte se opreau. Atunci când pandemia a lovit prima dată și companiile au trebuit să se concentreze pe necesitățile supraviețuirii, au continuat să funcționeze numai rețelele blockchain enterprise care procesează tranzacțiile ca parte a proceselor de afaceri curente. Practic toate celelalte activități legate de proiectele DLT au încetat.
  • Companiile trebuie să poată răspunde la întrebările legate de aspectul financiar. În mare parte, nu este vorba despre generarea de venituri suplimentare, ci despre economisirea de bani sau evitarea amenzilor pentru nerespectarea reglementărilor. Unele dintre beneficii sunt mai ușor de calculat decât altele. Permițând companiilor să automatizeze procesele bazate pe datele comune, de încredere, DLT ajută la reducerea costurilor și la creșterea eficienței lanțului de aprovizionare, precum și la reziliență, dar poate face acest lucru doar ca parte a unei strategii digitale complete.

Sursa: Forrester