Cu vânzătorii care introduc AI în produsele software existente, dimensiunea generală a pieței va crește până la 37 miliarde dolari până în 2025

Potrivit Forrester, piața globală a software-ului de inteligență artificială – în ciuda creșterii la 37 miliarde dolari până în 2025 – va scădea sub proiecțiile curente ale investitorilor de 150 până la 200 miliarde USD pentru aceeași perioadă. Pe piața software-ului AI, creșterea aplicațiilor AI va fi limitată de furnizorii de tehnologie care încorporează funcționalitatea AI în produsele software existente cu o frecvență mai mare.

Un nou raport Forrester, „The AI Software Market Will Grow To $37 Billion Globally By 2025”, prezintă motivele pentru această perspectivă actualizată a pieței software-ului AI, care nu include hardware-ul asociat și serviciile de consultanță, printre care se numără următoarele:

  • După 2023, veniturile din software-ul AI vor fi mai mici de 3% din piața globală a aplicațiilor. Va deveni o normalitate înglobarea elementelor de AI în aplicațiile de afaceri, ceea ce va determina aplicațiile centrate pe AI și cele infuzate cu AI să pătrundă în continuare pe piața generală a aplicațiilor.
  • Șaizeci la sută dintre cumpărătorii de software se vor aștepta la funcționalitatea AI de la furnizorii existenți. Șaizeci la sută dintre cumpărătorii de software și, probabil, mai mult în timp, se așteaptă să primească funcționalitate AI de la furnizorii existenți, mai degrabă decât să își creeze propriile aplicații.
  • Aplicațiile infuzate cu AI nu vor putea susține statutul de produs premium. În prezent, 10% dintre furnizori oferă aplicații infuzate cu AI la prețuri diferențiate. Pe măsură ce furnizorii adaugă mai multe funcții AI, capacitatea de a percepe o primă pentru AI va fi pierdută în concurență.

Raportul afirmă în continuare că platformele de producător de AI utilizate pentru crearea de soluții foarte personalizate și platformele de facilitare a AI utilizate pentru aplicații, inclusiv asistenți virtuali de computer vision și natural language, au cel mai puternic potențial de creștere. Alte segmente de piață ale AI probabil să crească includ aplicații centrate pe AI pentru sarcini medicale specializate și aplicații infuzate de AI, care creează produse diferențiate prin funcționalitatea AI adăugată.

„În timp ce vedem o cerere mare de tehnologie AI, platforme și aplicații, omniprezenta AI va face în cele din urmă tehnologia banală în dezvoltarea de software”, a declarat Andrew Bartels, vicepreședinte și analist principal la Forrester. „Credem că investitorii definesc piața AI prea hiperbolic. Acestea includ în mod eronat categorii care sunt influențate în mod slab de software-ul AI sau aflate în apropiere de acesta. Întrucât liderii de afaceri se bazează din ce în ce mai mult pe AI ca principiu al strategiei lor de transformare digitală, se vor aștepta probabil ca furnizorii lor să adauge funcționalitate AI fără niciun cost suplimentar pentru ei.”

Sursa: Forrester