Înconjurându-ne cu obiecte frumos desenate în fiecare zi poate avea acelaşi efect pozitiv asupra stării noastre precum privitul unei opere de artă sau o repriză de exerciţii fizice. O cercetare globală comandată de HTC, lider global în inovaţie mobilă şi design, arată că oamenii se simt mai fericiţi atunci când privesc obiecte frumoase ce funcţionează bine. Rezultatul studiului a mai arătat că a fi calm şi a avea o stare de spirit bună pot ajuta creativitatea.
Constatări-cheie
Studiul ştiinţific a luat în calcul răspunsurile fizice (biometrice) a 2.177 de participanţi din şapte pieţe, cărora le-au fost monitorizate ritmul cardiac și transpiraţia, acestea fiind corelate cu rezultatele unei serii de teste online de creativitate. Privirea şi interacţiunea cu obiecte de zi cu zi considerate “frumoase”, “funcţionale” sau “frumoase şi funcţionale” acasă sau la birou au scos în evidenţă următoarele:
- Obiectele bine proiectate, care sunt atât frumoase, cât şi funcţionale, declanşează emoţii pozitive precum calmul şi mulţumirea, reducând sentimentele negative precum mânia şi supărarea cu o treime (29%);
- Obiectele funcţionale, dar nu neapărat frumoase cresc emoţiile negative precum melancolia şi depresia cu 23%;
- Funcţionalitatea redusă împiedică creativitatea, reducând capacităţile creative cu 45% ;
- Stările pozitive ne fac mai deschişi la idei noi – ceea ce declanşează mai multă creativitate;
- Nu au fost diferenţe majore între cele şapte ţări în care a fost derulat studiul.
Impactul emoţional al frumuseţii şi funcţionalităţii
Dr. Simon Moore, psiholog de top şi Management Director al agenţiei de cercetare comportamentală Innovationbubble, explică: “Frumuseţea induce emoţii pozitive stabile de lungă durată şi are un efect catharctic asupra emoţiilor negative. O plimbare la ţară sau pe plajă ne poate ridica moralul. Privitul unei fotografii extraordinare sau a unei picturi renumite ne poate mişca până la lacrimi. La celălalt capăt, emoţiile pozitive cu impact mare – euforia, emoţiile şi bucuria – nu durează mult. Nu au această capacitate – sunt prea obositor de susţinut şi, prin urmare, nu conduc la creativitate.”
Dr. Moore a mai remarcat că mulţi dintre participanţii la studiu s-au înconjurat în mod conştient, în spaţiile de lucru sau acasă, de lucruri frumoase:
- “A avea lucruri frumoase în jurul spaţiului meu de lucru marchează teritoriul meu creativ.” Lin (26) – Student, China
- “A avea lucruri frumoase la care să mă uit mă ajută să mă calmez atunci când sunt stresat şi mă inspiră atunci când trebuie să fiu creativ.” Mei-hui (22) – Nanny, Taiwan
Privitul, admiratul şi atinsul obiectelor bine desenate funcţionează ca o “vitamină emoţională”, stimulându-ne sentimentele de fericire şi de plăcere şi funcţionează ca un tampon împotriva stresului şi tensiunii. Așadar nu este o surpriză, faptul că designul este unul dintre motivele de top pentru care consumatorii din întreaga lume cumpără smartphone-uri*, câtă vreme le poartă peste tot.
“La HTC, am ştiut întotdeauna, instinctiv, că designul frumos este important. Nu e doar despre crearea unui telefon superb, care arată şi oferă o senzație tactilă grozavă – este despre înţelegerea impactului pe care obiectele de zi cu zi bine desenate îl au asupra emoţiilor şi comportamentului oamenilor. Aşa că am şi testat”, a declarat Claude Zellweger, designer principal la HTC.
“Ce a scos în evidenţă testul a fost un fapt interesant: designul frumos te face fericit. Aşa că, atunci când proiectăm un obiect de zi cu zi, precum HTC One, ce ajunge să fie lăudat, ştim că
l-am făcut foarte bine, că am proiectat un telefon pe care consumatorii chiar şi-l doresc.”
Top ponturi pentru a-ţi alimenta fericirea şi creativitatea în toate aspectele vieţilor ocupate şi pline de stres, potrivit Dr. Simon Moore:
- Pont 1: Fă-ţi un prieten bun la muncă. Fă-ţi timp să îi cunoşti pe colegi – s-ar putea chiar să-i placi şi să te distrezi alături de ei. Prieteniile sunt importante pentru fericirea la birou şi, în acelaşi timp, te pot face să zâmbeşti mai mult, să să fii mai puternic în faţa stresului.
- Pont 2: Luminează-ţi casa. Studiile psihologice demonstrează puterea luminii naturale asupra bunăstării noastre, fericirii şi creativităţii. Dacă ai ferestre mici, îţi poţi lumina casa zugrăvind-o în nuanţe mai deschise sau instalând surse de lumină în culori naturale acolo unde-ţi petreci cel mai mult timp.
- Pont 3: Ar trebui să râzi mai mult. Copiii râd de aproximativ 200 de ori pe zi; adulţi râd, în medie, de 15 ori pe zi. Râsul eliberează hormoni care omoară stresul, deci găseşte părţile amuzante din lucruri.
- Pont 4: Acceptă că doar tu vezi lumea aşa cum o vezi tu – toţi ceilalţi vin de pe planetele lor. Cu cât compari mai mult cu ce “ai fi făcut/spus” tu, cu atât mai puţin fericit vei fi în relaţiile tale.
- Pont 5: Fii activ. Ieşirea la o plimbare – fie pe jos, fie cu autobuzul – îţi poate oferi des nişte bine-meritate momente de răgaz şi calm ce pot genera acele momente “aha!” Mulţi inventatori au avut cele mai bune idei când făceau cu totul altceva.
- Pont 6: Înconjoară-te cu obiecte bine desenate. Studiul comandat de HTC arată că designul bun al obiectelor de zi cu zi te poate face fericit şi, în consecinţă, creşte creativitatea. Te simţi deprimat? Ai un blocaj creativ? Caută ceainicul acela.