În urmă cu 25 de ani, în octombrie 1990, Xerox a lansat primul echipament din gama DocuTech, Xerox DocuTech 135 Production Publisher. Deși compania a oprit producția de noi unități în 2013, arhitectura DocuTech a stat la baza unei întregi serii de echipamente care a transformat radical industria tiparului.

“Una din cele mai mari provocări cu care ne-am confruntat acum 25 de ani a fost lansarea unui echipament cu funcții inovatoare într-un segment de piaţă care încă nu era bine definit”, a spus Randall Hube, manager of Litigation & Strategic Technical Services Xerox Intellectual Property Operations și membru al echipei ce a dezvoltat DocuTech. “Am știu încă de la început că ceea ce făceam intra în categoria produselor revoluționare și că va avea un impact special.”

La baza acestui nou echipament au stat cercetările și produsele proiectate de Palo Alto Research Center (cunoscut astăzi drept PARC, o companie Xerox). Specialiștii Xerox au dotat echipamentele DocuTech cu un mouse, o interfață grafică accesibilă pentru utilizatori (GUI) și un sistem intern de comunicații Ethernet. Aceste elemente inovatoare fuseseră dezvoltate anterior de echipa de la Palo Alto, pentru ca mai apoi să fie implementate și comercializate de alte companii. Puse în slujba unui echipament multifuncțional de imprimare, au oferit un nivel de eficiență în imprimare care nu mai fusese atins până atunci.

Xerox DocuTech 135 Production Publisher a fost, de asemenea, primul echipament care combina avantajele oferite de trei tehnologii distincte: scanarea la rezoluție înaltă, imagistica cu laser și xerografia. Echipamentul putea imprima imagini de 600 dpi (o rezoluție dublă față de standardul din 1990), la o viteză de până la 135 ppm. Rezultatele obținute aveau o calitate comparabilă cu rezultatele tiparului offset și mult superioară imprimantelor electronice. Costurile aferente erau cu 25% mai scăzute decât în cazul imprimării offset, iar timpul de răspuns era extrem de rapid (o cincime din timpul necesar pentru offset).

Toate avantajele oferite de DocuTech au făcut ca acest echipament să fie comparat cu „o tipografie într-o cutie”. Până în acel moment, modelul clasic de lucru implica imprimarea materialelor și apoi distribuirea acestora. DocuTech combina etapele procesului de imprimare (pregătire, imprimare și finisare) și crea noi procese de lucru automatizate. Astfel, devenea posibil modelul familiar de astăzi: distribuirea, și abia apoi, dacă este necesară, imprimarea unui material.

În 2003, Xerox a primit din partea Institute of Electrical and Electronics Engineers (IEEE) premiul Corporate Innovation Recognition pentru acest echipament. IEEE a considerat că „la fel cum copiatorul original Xerox a revoluționat mediul de birou, și DocuTech a schimbat radical industria tiparului.”

Denumirea de DocuTech a fost înlocuită, în 2005, cu „Nuvera”, iar producția de noi unități a fost sistată în 2013. Cu toate acestea peste 1.500 de sisteme DocuTech sunt încă active astăzi în toată lumea şi numeroase afaceri și utilizatori individuali continuă să beneficieze de industria imprimării la cerere, creată de DocuTech.