D-Link, o companie dedicată excelenţei în tehnologia informaţiei, cu recunoaştere internaţională în proiectarea şi crearea de soluţii pentru reţele şi comunicaţii, a anunţat lansarea portofoliului extins de routere cu tehnologie revoluţionară Wireless AC.

Pe măsură ce utilizatorii devin tot mai mobili, apar noi tendinţe pentru soluţiile wireless care vizează atât aplicaţiile mobile cu necesar mai mare de lăţime de bandă, cât şi faptul că folosim tot mai multe dispozitive fără fir. Aplicaţiile video şi de voce necesită o lăţime mai mare de bandă, de fiecare dată. Pe de altă parte, un angajat are în medie 2,7 dispozitive wireless mobile (laptop, tabletă, smartphone), iar suprasolicitarea reţelei wireless a devenit o problemă. Provocarea pentru 802.11ac este aceea de a răspunde cerinţelor actuale de funcţionalitate şi de a face faţă creşterii explozive a pieţei wireless estimată pentru următorii trei – cinci ani”, Ognian Dantchev, Country Manager D-Link România și Bulgaria

Mai mult decât un simplu update, cel mai recent standard Wi-Fi redefineşte conceptul de wireless networking. Aţi văzut probabil că deja au apărut în magazine echipamente wireless ce suportă un nou standard Wi-Fi intitulat 802.11ac (sau Wireless AC), promiţând performanţă Gigabit şi creştere a acoperirii wireless şi a fiabilităţii. Toate acestea sunt binevenite, desigur, pentru orice standard, dar este Wireless AC un progres semnificativ şi, mai mult – chiar avem nevoie de acest standard?

Răspunsul este DA la ambele întrebări. Da, Wireless AC este un uriaş pas înainte şi da, chiar avem nevoie de acest standard. Mai întâi, din cauza pasiunii noastre pentru tot ce este wireless şi a aşteptărilor tot mai mari că Wi-Fi va face parte din absolut orice dispozitiv electronic am dori să ne cumpărăm. Nu este vorba doar de notebook-uri şi routere broadband, ci şi de smartphone-uri şi tablete, sisteme de navigaţie prin GPS, camere de supraveghere IP, sisteme audio şi TV-urile cele mai avansate. Orice doriţi, are probabil wireless încorporat – chiar şi ceasurile, dispozitivele electrocasnice şi maşinile. Similar, hotspot-urile Wi-Fi apar practic oriunde, iar aceasta însemnă că Wi-Fi este omniprezent, oricând la dispoziţia noastră. Acasă, la birou sau în deplasare. Aşa că, în mod firesc, îl utilizăm tot mai mult şi aşteptăm din ce în ce mai mult de la el, ceea ce duce la dezvoltarea unei game largi de aplicații noi și utile, care la rândul lor, determină o cerere tot mai mare pentru reţelele wireless.

Dezavantajul acestei nevoi impetuoase de wireless, însă, îl constituie faptul că începem să vedem limitările acestei tehnologii. În particular, în ceea ce priveşte performanţa şi numărul de dispozitive care pot fi suportate, fără a mai menţiona acoperirea şi fiabilitatea. În realitate, am ajuns aproape la finalul de drum al acestei tehnologii care funcţionează în spectrul radio de 2,4 GHz, ceea ce devine îngrijorător.

Wireless N a început să abordeze acest aspect prin oferirea de suport opțional pentru banda de frecvență de 5 GHz relativ liberă, anterior utilizată doar de către rețele existente 802.11a. Wireless AC finalizează tranziția și este conceput pentru a funcţiona doar în această zonă a spectrului, folosind spațiul acesta suplimentar pentru a îmbunătăţi channel bonding și capabilitățile MIMO (Multiple Input, Multiple Output), de asemenea, prezente în Wireless N.

Cu Wireless AC, dispar problemele frustrante legate de conectivitatea wireless: timpul prea mare de conectare pentru trimiterea de fişiere importante sau că pierzi un foarte important joc online din cauza întreruperii conexiunii într-un moment critic.

Noua familie de routere D-Link AC Cloud dual-band oferă acoperire foarte bună, viteze superioare cu Wireless AC şi tehnologie revoluţionară SmartBeam™ AC. Aveţi control complet prin posibilitatea de a monitoriza cine se conectează la rețeaua dvs., ce site-uri web se accesează și puteţi bloca accesul utilizatorilor nedoriți. Mai mult, vă puteți monitoriza locuința de la distanță, prin intermediul portalului web mydlink™ sau prin descărcarea gratuită a aplicației mydlink™ pentru dispozitivele cu iOS ori Android.

Rețeaua de acasă devine mai rapidă și stabilă. Gama de echipamente D-Link Wireless AC este una extinsă, din care puteți alege routerul sau adaptorul wireless de care aveți nevoie pentru a face upgrade către cel mai nou standard wireless. Noua generație Wireless AC permite să conectați mai multe dispozitive la viteze mult mai rapide și pe distanțe mai mari”, Ognian Dantchev.

Wireless AC este compatibil cu standardele deja existente, nu trebuie să schimbaţi dispozitivele pe care le aveţi deja. Cu dual-band (2,4 GHz şi 5 GHz simultan), puteţi păstra toate dispozitivele ce necesită lăţime mare de bandă pe 2,4 GHz şi puteţi face upgrade la Wireless AC pentru aplicaţiile care solicită lăţime mare de bandă (cum ar fi HD video streaming).

D-Link anunţă patru noi modele – DIR-810L, DIR-850L, DIR-860L şi vârful de gamă DIR-868L, fiecare dintre acestea reprezentând alegerea ideală pentru reţeaua de acasă. Dispozitivele Wireless AC pentru companii, inclusiv access point-uri,urmează a fi lansate curând.

În următorii 2 ani, cererea pentru routerele Wireless AC va cunoaşte o explozie, iar ponderea acestora va ajunge spre 70-80% din totalul vânzărilor. Începând din luna iulie, produsele Wireless AC vor fi disponibile în magazinele online, iar ulterior şi în lanţurile electro-retail. În prezent, 25% din gama routerelor wireless D-Link folosesc standardul AC, arătând focusul nostru către cele mai noi tehnologii”, Mihai Marcu, Country Sales Manager D-Link România.

Suportul pentru 802.11ac este cea mai importantă caracteristică a celor patru noi modele de routere. Se obţine lăţime de bandă de la 433 Mbps până la 1,3 Gbps, în funcţie de dispozitiv. Această tehnologie de ultimă generaţie rămâne compatibilă cu standardele utilizate pe scară largă 802.11a/b/g/n.

Seria de routere D-Link 802.11ac prezintă următoarele caracteristici de ansamblu:

  • Tehnologie wireless 802.11ac de ultimă oră;
  • Suport pentru 802.11a/b/g/n;
  • Module wireless dual-band pentru funcţionare simultană în benzile de frecvenţă de 2,4GHz şi 5GHz;
  • Management şi monitorizare folosind accesul mydlink Cloud şi aplicaţiile mydlink mobile pentru Apple iOS şi Android;
  • Configurare rapidă cu aplicaţia D-Link QRS;
  • Protejarea datelor din reţea;
  • Securizarea reţelei wireless cu ajutorul WPA/WPA2 şi WEP;
  • Caracteristici Green Ethernet de reducere a consumului energetic.

Modelul reprezentativ este routerul Wireless Cloud Gigabit Dual-Band AC1750 cu SmartBeam™ AC (DIR-868L). Asigură viteze AC1750 realmente Gigabit şi este cel mai rapid router Cloud cu tehnologie Wireless AC, pentru acei utilizatori care au nevoie de performanţă fără compromisuri. Gamerii pasionaţi vor aprecia şi cele patru porturi Gigabit Ethernet, iar oricine face streaming media de pe dispozitivele USB sau transferă acasă fişiere de la birou sau invers, cu ajutorul portului USB 3.0 al routerului.

Alte două modele, DIR-860L şi DIR-850L, fac parte din categoria AC1200 şi pot atinge de trei ori viteza reţelei existente N300 actuale. Oferă Ethernet Gigabit, perfect pentru conectarea consolelor de jocuri video sau pentru streaming media. DIR-860L se bazează pe tehnologia SmartBeam™ AC, proiectată pentru a identifica și urmări dispozitivele individuale conectate la router, asigurând o conexiune fără întreruperi oriunde în locuinţa ta, chiar și în colțurile unde accesul fără fir era până acum limitat.

DIR-810L, oferă viteze AC750 la un preţ foarte bun, şi este cea mai accesibilă opţiune pentru aceia care doresc să înlocuiască sau să facă upgrade la routerul existent, trecând la Wireless AC.

Cu ajutorul adaptoarelor USB D-Link Wireless AC Dual Band DWA-182 şi DWA-171 (de tip Nano), utilizatorii pot realiza cu uşurinţă upgrade pentru PC-urile şi notebook-urile pe care le au, pentru a beneficia la maximum de avantajele vitezei superioare şi de tehnologia Wireless AC.