În acest test, discutăm despre un router, pe care l-am cumpărat recent. Deci nu este vorba despre un produs venit la test. WiFi AX3 este un router compatibil cu standardul WiFi 6.

Routerul se remarca prin dimensiunile reduse şi printr-un design inovator. Arată diferit decât alte routere compatibile cu acest standard. Dispozitivul are 4 antene, iar acestea sunt pliabile. Nu este prezent decât un singur led, care poate fi stins din aplicaţia AI Life. Suplimentar, găsiţi în colţul din dreapta jos, un tag NFC (disponibil doar pe versiunea quad-core), prin care se poate conecta un telefon la reţeaua wireless.

Configurare şi administrare

Se remarca interfaţa foarte simplă de configurare. De asemenea, procesul de administrare se realizează facil. Ecranul de pornire arata traficul în timp real şi starea conexiunilor.

Routerul are o setare prin care, cele două reţele (cea de 2.4 GHz şi cea de 5 GHz) devin una singură. Există un mecanism care selectează tipul de reţea în funcţie de calitatea conexiunii.

Prin secţiunea “Administraţi Dispozitivul” puteţi vedea toate dispozitivele conectate la reţea, acestea fiind separate în 3 categorii în funcţie de tipul de conexiune (cu fir, 2.4 GHz sau 5 GHz). Există posibilitatea de a limita viteza pe anumite dispozitive.

Alte funcţii

Routerul este disponibil în două variante, una cu procesor dual-core şi una cu un procesor quad-core (cea cumpărată de noi, fiind cea mai perfomantă).

Printre funcţiile suplimentare se numără şi: facilitatea de a te conecta la un VPN, posibilitatea de a crea o reţea pentru oaspeţi (separată de reţeaua principală), facilitate de firewall, precum şi funcţia de creare a unei gazde DMZ.

Puteți forma o rețea Wi-Fi Link+ conectând mai multe dispozitive care acceptă funcția Link+. În această rețea, toate dispozitivele vor utiliza aceleași setări ca routerul principal, inclusiv numele și parola Wi-Fi, parola de conectare, temporizatorul Wi-Fi, lista neagră/lista albă Wi-Fi, fusul orar și setările de actualizare automată.

Aplicaţia AI Life

Există şi o aplicaţie pe telefonul mobil, prin care puteţi vizualiza dispozitivele conectate şi puteţi schimba canalul reţelei (pentru o mai bună performanţă). Sunt disponibile şi funcţiile de control parental, un test de diagnoză, existând şi posibilitatea de a realiza update-uri pe dispozitiv.

Concluzii

Având în vedere preţul şi performanţele, noi considerăm că acest router este un best-buy. Am testat reţeaua pe un dispozitiv care suporta WiFi 6, respectiv 6+ (un upgrade propietar Huawei). Am obţinut viteze de aprox. 700 Mbps download şi 500 Mbps upload. Acesta este primul produs care primeşte evaluarea de nota 10 şi merită în totalitate banii.

Evaluare (punctaj maxim 10p)

Design 10
Performantă 10
Preț 10
Interfaţa admin 10
Scor General 10