Conform International Data Corporation (IDC) Worldwide Quarterly Server Tracker, veniturile de pe piața mondială a serverelor au scăzut cu 2,5% de la an la an la 23,6 miliarde de dolari în al doilea trimestru al anului 2021. Livrările de servere la nivel mondial au depășit 3,2 milioane în trimestrul respectiv, o creștere de doar 0,1% față de anul precedent.

Serverele de volum au crescut cu 5,6%, până la aproape 20,0 miliarde de dolari, iar veniturile pentru serverele de nivel mediu au scăzut cu 30,0% până la 2,4 miliarde de dolari, îm timp ce serverele de ultimă generație au scăzut cu 32,7% până la 1,3 miliarde de dolari.

„În linii mari, performanța pieței serverelor a fost redusă în al doilea trimestru, întrucât piața s-a orientat ușor către configurațiile serverelor cu un singur socket,” a declarat Paul Maguranis, Senior Research Analyst, Infrastructure Platforms and Technologies la IDC. „În timp ce serverele achiziționate direct de la ODM-uri au scăzut de la an la an, unele recuperări ale restanțelor de livrări în cadrul comunității de centre de date hiperscalare au contribuit la o creștere semnificativă în acest segment în comparație cu primul trimestru al acestui an.”

Clasamentul general al pieței serverelor, pe companii

HPE/H3C a încheiat trimestrul într-o egalitate statistică cu Dell Technologies pentru poziția de top pe piața mondială a serverelor. Ponderea veniturilor pentru cele două companii a fost de 15,7% și respectiv 15,6%. Inspur/Inspur Power Systems s-a clasat pe locul al treilea, cu o cotă de 9,4% din venituri. Lenovo a fost pe locul patru, în timp ce IBM a ocupat locul cinci, cu o cotă de 7,0%, respectiv 5,0%. Grupul de furnizori ODM Direct a reprezentat 26,7% din venitul total al serverului și a scăzut cu 8,8% de la an la an, la 6,3 miliarde de dolari, în timp ce reprezenta 32,2% din toate unitățile expediate în trimestrul respectiv.

Pe criteriu geografic, veniturile din Asia/Pacific (exclusiv China și Japonia) au crescut cu 8,6% față de an. Veniturile din vânzările de servere în China au crescut cu 3,4% față de anul precedent, în timp ce Japonia a scăzut cu 21,2% de la an la an. Veniturile din America Latină au crescut cu 4,6%, veniturile din America de Nord au scăzut cu 5,7%, iar veniturile din Europa, Orientul Mijlociu și Africa (EMEA) au scăzut cu 2,3% de la an la an.

Veniturile generate de serverele x86 au scăzut cu 2,2% în Q2/21 la 21,4 miliarde de dolari. Veniturile de pe serverele non-x86 au scăzut cu 4,5% de la an la an, la aproximativ 2,3 miliarde de dolari.