Piața globală a monitoarelor pentru PC și-a continuat scăderea trimestrială în al patrulea trimestru al anului 2021 (Q4/21), livrările de unități scăzând cu 5,2% față de același trimestru din 2020. În ciuda unei a doua jumătăți a anului provocatoare, piața a depășit în continuare așteptările și a încheiat 2021 cu o rată de creștere de 5,0% de la an la an, potrivit International Data Corporation (IDC) Worldwide Quarterly PC Monitor Tracker.

Cu 143,6 milioane de unități livrate la nivel global, 2021 a fost, de asemenea, cel mai bun an din 2012, când volumul a fost de 150,3 milioane. O a doua jumătate mai slabă a anului 2021 a redus impulsul puternic din prima jumătate, care a avut o rată de creștere impresionantă de la an la an de 19,4%. Provocările observate în al treilea trimestru au persistat și în trimestrul de vacanță. Deși regiunile mature au încetinit, volumul a fost susținut de piețele emergente care au recuperat întârzierile în așteptare, în timp ce volumul comercial global a contribuit la compensarea unei baze mai slabe de consumatori. Cu toate acestea, chiar dacă livrările de componente de monitorizare s-au îmbunătățit într-o oarecare măsură, au rămas provocările persistente din cauza ratelor mari de transport maritim și a blocării lanțului de aprovizionare din Asia. Aceste provocări care au definit a doua jumătate a anului sunt de așteptat să joace până în 2022 și vor duce la o scădere de 3,6% de la an la an în 2022.

„2021 a marcat sfârșitul celei mai lungi perioade pentru monitoare, care a înregistrat o creștere neîntreruptă din 2018 până în 2021”, a declarat Jay Chou, manager de cercetare pentru IDC Worldwide Client Devices Trackers. „Fie că a fost vorba despre afaceri care împrospătează PC-urile și monitoarele pe măsură ce se îndreptau către Windows 10 sau pivotul pandemic către munca de acasă, aceste evoluții au dat un impuls atât de necesar a ceea ce a fost o industrie stabilă. Cu toate acestea, vedem acum o saturație în creștere, presiuni inflaționiste. din cauza pandemiei și a crizei ucrainene, accelerând și mai mult un mediu deja rece în 2022, când ne așteptăm ca livrările de monitor să scadă cu 3,6% și apoi să se stabilizeze după.”

Repere ale companiilor

Dell și Lenovo au apărut ca singurele două companii din Top 5 care au înregistrat o creștere a livrărilor în trimestrul 421. Deși totalul livrărilor comerciale au scăzut cu 2,2% de la an la an în al patrulea trimestru, partea comercială a pieței s-a dovedit mai rezistentă așa cum a făcut-o pe parcursul anului, înregistrând doar pierderi modeste în a doua jumătate a anului 2021, deoarece tendințele de revenire la birou au continuat să scadă. câștiga teren. Companiile care au avut un control mai bun asupra lanțului lor de aprovizionare sau o prezență mai puternică pe piețele emergente s-au descurcat mai bine. Ambele Dell și Lenovo au depășit piața și au înregistrat o creștere superioară cu o singură cifră de la an la an. Lenovo a depășit și HP ca furnizor numărul 2 pentru trimestrul. Furnizorii axați pe consumatori au suferit și mai mult pe măsură ce piața totală a monitoarelor pentru consumatori s-a redus cu mai mult de 8% de la an la an.

Sursa: IDC