Turismul a cunoscut o continuă extindere și diversificare, pentru a deveni unul dintre cele mai mari și cu cea mai rapidă creștere sectoare economice din lume.
Un număr tot mai mare de destinații din intreaga lume au devenit destinații turistice, transformându-se într-un factor cheie de progres socio-economic, prin crearea de locuri de muncă, creșterea veniturilor din export, și dezvoltarea infrastructurii. Conform datelor publicate de Organizația Mondială a Turismului – http://www2.unwto.org/, în 2014 au fost înregistrați aprox. 1,4 miliarde de turiști, care au cheltuit 1245 miliarde USD.
Numărul turiștilor va continua să crească; până în 2030, mai mult de 1,8 miliarde de persoane vor călători la nivel internațional, în fiecare an, iar ceea ce îi va motiva și felul cum se vor comporta acești călători ai secolului 21 va fi radical diferit de ceea ce vedem astăzi. Cel puțin, asta spune un studiu recent comandat de Amadeus, lider mondial în furnizarea de soluții de tehnologie și de distribuție pentru industria de turism.
Până la sfârșitul deceniului următor, se estimează că unele persoane vor achiziționa și consuma experiențe de călătorie luând în considerare cât de ușor pot fi distribuite, sau cât de mult “capital” generează, prin intermediul rețelelor sociale. Un alt grup de călători va pune mai presus de orice simplitatea totală și lipsa de efort în a-și organiza călătoriile, apreciind cât mai mult posibil serviciile efectuate la distanță, de către terți. În același timp, un grup important de călători va fi motivat de dorința de a beneficia de experiențele cele mai hedoniste și exclusiviste.
Acestea sunt doar câteva dintre concluziile și previziunile prezentate de „Future Travel Tribes 2030: understanding tomorrow’s travellers”, un raport comandat de Amadeus și realizat de Future Foundation, ce urmărește înțelegerea diferitelor tipologii de călători ce vor apărea în viitor. Raportul are ca scop, totodată, și identificarea segmentelor din industria de turism ce se așteaptă să se dezvolte sau să ia amploare în următorii 15 ani.
Cum ar trebui să reacționeze furnizorii de servicii de turism la aceste tendințe? Ei bine, aceștia trebuie să țină cont de faptul că modul în care noii clienți achiziționează serviciile și intră în contact cu industria de turism, este pe cale să se schimbe. Vor fi agențiile de turism cu afișe lipite la stradă de domeniul istoriei, în curînd? Nu știm, dar cu siguranță, dorința călătorilor de a-și împărtăși online experiențele de călătorie va fi profundă, vor apărea noi surse de inspirație pentru noi vacanțe și vor fi influențate și tendințele de cumpărare. Iubitorii de social media, de exemplu, vor căuta inspirație pentru călătoriile lor pe rețelele sociale și vor achiziționa vacanțe recomandate de prieteni. Unele destinații pot deveni „must see” dacă și prietenii virtuali postează despre ele. Dar și câteva recenzii nefavorabile, postate online, pot avea efect dezastruos. În același timp, potențialii călători se vor aștepta la un grad foarte ridicat de personalizare din partea furnizorilor, aceasta fiind poate a doua mare tendință din domeniu, după „democratizarea” accesului la informație și faptul că experiențele de călătorie, fie ele pozitive sau negative, pot deveni rapid virale pe internet.
Studiul citat arată că potențialii clienți vor pune un accent mult mai mare, în primul rând, pe experiența furnizată, și în al doilea rând, pe etică, atât de mediu cât și cea socială, acestea influențând în mod semnificativ opțiunile de călătorie și comportamentul acestora.
În acest sens, înțelegerea tipologiilor predominante de călători va fi un aspect vital pentru toți furnizorii, cumpărătorii și vânzătorii de servicii de turism în următorii ani. Aceasta poate avea un impact major: de la a ajuta unele deciziile de investiții în noi capacități hoteliere, de exemplu, la concentrarea pe anumite canale de vânzări, și până la adoptarea unor noi tehnologii. Și aici ne referim, în primul rând, la cee ace numim tehnologia informației.
Prin urmare, un nou studiu recent “Future Travellers Tribes 2030: Building a more rewarding journey“, comandat de aceeași companie, subliniază felul în care companiile aeriene și furnizorii de servicii turistice complementare pot servi mai bine nevoile de călătorie în viitor, prin strategii mai eficiente de merchandising și implementare de noi soluții IT. Studiul explică, de asemenea, și modul în care călătoriile însele se vor schimba până în 2030, în cea mai mare parte datorită mai bunei folosiri a informațiilor disponibile, a noilor tehnologii și extinderii canalelor de vânzări.
Pachetele de produse și servicii personalizate, contactul permanent între furnizorul de călătorie și călător, experiențele facile de cumpărare, dar și contactul permanent între călători și potențialii călători, prin rețele de socializare și Internet, vor caracteriza în cea mai mare măsură experiența călătorului viitorului, se spune in raport.
Vor apărea noi canale de vânzări, ce pot fi împărțite în canale de “inspirație” (smartphone-uri, tablete) ce oferă experiențe mai captivante și vor fi instrumente excelente de descoperire a unor viitoare călătorii, și canalele de “informare” (precum un smartwatch sau un robot furnizor de informații), care se vor concentra pe livrarea de conținut standard, informații, oferte, și pe procesele de încheiere a unor tranzacții (vânzare).
Cu aceste evoluții, datele vor deveni cea mai importantă resursă disponibilă pentru furnizorii de servicii de turism, fie ei companii aeriene, agenții de turism, hoteluri, agregatoare de oferte, oferind un important avantaj competitiv celor care le pot colecta și utiliza cel mai eficient. Noile tehnologii și tehnici de colectare și utilizare a datelor vor conduce spre o și mai mare personalizare a experienței de călătorie, în deceniul următor.
Într-o lume în care călătorii nu mai sunt definiți de segmentul demografic cărora le aparțin, ci de valorile, comportamentele și motivațiile lor, companiile aeriene, dar și alți furnizori de turism vor fi nevoiți să valorifice „bogăția” de date și informații mass-media sociale disponibile, pentru a crea “experiențe de cumpărare” personalizate, care țin cont de nevoile individuale ale călătorilor.
Pentru a descărca ambele rapoarte, puteți vizita site-ul www.amadeus.com/tribes2030.
Cercetarea „Future Travel Tribes 2030: understanding tomorrow’s travellers”, ce a avut o abordare mai degrabă psihologică decât demografică, a condus la identificarea a șase tipuri de personalități distincte de călători, precum:
• Iubitorii de social media își vor structura vacanțele ținând cont, aproape permanent, de publicul on-line. Aceștia se bazează foarte mult pe evaluări și recomandări online pentru a-și valida deciziile de vacanță sau călătorie. Astfel, o piață cu totul nouă se poate deschide pe baza postărilor și opiniilor unor leaderi de opinie cu care interacționează călătorii pe diferitele rețele sociale.
• Iubitorii de autenticitate culturală vor vedea vacanțele drept tot atâtea șanse de a lua contact cu alte culturi noi, chiar dacă experiențele nu sunt cele mai confortabile; pentru aceștia, bucuria vacanței depinde în cea mai mare măsură de autenticitatea experienței culturale.
• Călătorii „etici” își vor face planuri de călătorie motivați de aspecte morale, precum scăderea emisiilor de carbon sau îmbunătățirea vieții altora. Adesea, ei vor improviza sau vor adăuga elemente de voluntariat, dezvoltarea comunității sau activități ecologice vacanțelor lor.
• Iubitorii de simplitate vor prefera pachetele complete de vacanță, căutând să evite administrarea prea multor detalii privind vacanțele sau călătoriile lor. Pentru acest grup de călători, vacanța reprezintă un moment de răsfăț, bucurie, dar și de siguranță și confort.
• Călătorii “cu scop” sunt cei care au de obicei un scop specific pentru călătorii, indiferent dacă de afaceri sau de agrement, și, astfel, au constrângeri de timp și buget. Aceștia vor căuta să-și planifice călătoria în cel mai simplu și eficient mod cu putință, adesea bazându-se pe tehnologie.
• Iubitorii de „recompense” sunt interesați doar de călătoriile ce oferă experiențe extraordinare. Ei caută oferte spectaculoase, aleg călătorii “must have” și pretind întotdeauna experiențe de vacanță premium, adesea văzute ca un drept câștigat prin investiția de timp și energie la locul de muncă.