Suntem într-o perioadă în care industria IT este în continuă dezvoltare, iar acest lucru duce la o dinamică în ceea ce privește piața forței de muncă. În aceste condiții, găsirea persoanei potrivite pentru o anumită poziție poate fi o adevărată provocare. Doamna Mihaela Pascu, Head of Recruitment & Selection division, APT Resources & Services, ne vorbește despre aspectele ce țin de complexitatea procesului de selecție, de recrutare.

Ştefania Dinu: Compania Dvs este în mod curent percepută ca un angajator activ în industria de IT. Acest lucru face ca sarcina de a găsi talente să fie mai uşoară sau mai grea?

Mihaela Pascu: Industria de IT este în continuă dezvoltare şi acest lucru se vede tot mai mult în ceea ce priveşte piaţa forţei de muncă: tot mai multe anunţuri postate pe diverse canale de recrutare, tot mai multe cereri din partea companiilor angajatoare, etc. Odată cu creşterea oportunităţilor pentru specialiştii IT, cresc şi aşteptările lor (atât profesionale, cât şi materiale), precum şi conştiinţa valorii pe care o reprezintă în piaţă. O piaţă IT în creştere aduce noi oportunităţi firmelor de recrutare specializate, dar în acelaşi timp ridică gradul de complexitate a procesului de selecţie din motivele enumerate anterior. Capacitatea noastră de a răspunde cerinţelor pieţei se bazează pe de-o parte pe experienţa noastră solidă în domeniul recrutării, şi în special a specialiştilor IT, cât şi pe propria bază de date cu care lucrăm şi pe care o actualizăm constant. Scopul nostru este să oferim servicii de calitate şi complete atât companiilor client, cât şi candidaţilor pe care îi selectăm. În procesul de recrutare avem un număr variabil de paşi, în funcţie de complexitatea cerinţelor postului, care să ne asigure că oferim candidaţilor oportunitatea de dezvoltare profesională pe care o doresc, iar companiilor persoana care să aibă cunoştinţele profesionale corespunzătoare, şi care să fie compatibilă din punct de vedere al culturii organizaţionale. Obiectivul urmărit este integrarea facilă a candidatului în organizaţie şi în procesele productive în vederea obţinerii performanţei profesionale. Motto-ul nostru spune multe despre promisiunea pe care o facem clientului, dar şi candidatului, Echipa noastră de recrutori pentru echipa ta de valori.

ŞD: Există la ora actuală un deficit de candidaţi specializaţi pentru anumite domenii din IT?

MP: Ritmul dezvoltării pieţei IT imprimă şi gradul de dinamicitate dintre cerere şi ofertă. Practic, vorbim de un echilibru dinamic. În ultimii ani, cererea de specialişti cu nivele ridicate şi medii de experienţă a crescut constant. La fel şi numărul specialiştilor din industria românească de IT. Nu putem vorbi de un deficit, ci, mai degrabă, de fluctuaţii şi ajustări continue ale cererii şi ofertei, mai ales dacă ţinem cont de paleta extrem de bogată a domeniilor de specialitate existente în industrie, fiecare având o dinamică proprie. Fără doar şi poate, un număr crescut de specialişti IT nu poate decât să fie benefic României, aceasta fiind premisa esenţială pentru deschiderea de noi oportunităţi de business companiilor ce activează în domeniu, ceea ce va duce la o ofertă crescută de noi locuri de muncă. După cum spuneam, cele 2 componente, cererea şi oferta, se inflenţează constant una pe cealaltă.  

ŞD: Ideea că “în IT se câştigă bine” atrage mulţi tineri către această profesie. Cum vedeţi viitorul acestei profesii, însă?

MP: Această profesie oferă remuneraţie financiară mai bună decât alte domenii, însă şi solicită din partea specialistilor acele abilităţi pe care nu toţi le avem: inţelegere tehnică, pasiune pentru domeniul IT, pricepere şi înclinaţie intelectuală, deschiderea de a se pregăti încontinuu şi a rămâne “la zi” cu modificările tehnologice. O persoană care vrea să se dezvolte în această industrie fără să fie pasionat sau fără să îşi dorească pregătire continuă (mai exact, după finalizarea anilor de studii universitare urmează an de an alte cursuri/ traininguri/certificări) nu va ajunge la performanţa cerută şi nu va ţine pasul cu schimbările în piaţă. Prin urmare, motivaţia financiară oferită de această profesie cere, în primul rând, foarte multă dăruire. Consider că IT-ul va rămâne în continuare în ascensiune şi va oferi oportunităţi reale tinerilor care au calităţile necesare şi îşi păstrează viu interesul pentru imbunătăţirea cunoştinţelor.

ŞD: Lucraţi cu foarte mulţi tineri. Este generaţia Y diferită ca percepţie a locului de muncă şi a atitudinii faţă de job, aşa cum se obişnuieste a se spune în ultima vreme?

MP: La fel ca toate generaţiile, generaţia Y urmează propriile valori şi îşi stabileşte priorităţile întocmai. Percepţia la locul de muncă, atitudinea faţă de job, precum şi aşteptările materiale sau profesionale sunt generate de diverşi factori, care pot genera diferenţe între generaţii şi, uneori, chiar neînţelegeri. Tinerii de astăzi îşi doresc să promoveze mai rapid, să aibă salarii mai mari decât cele justificabile unui începător, mergând chiar până la cererea unui program de lucru flexibil. Pe de altă parte, cei mai mulţi îşi doresc o evoluţie rapidă pe scara ierarhică, ceea ce intră în contradicţie cu nivelul lor de abilităţi şi nu consideră că după absolvirea facultăţii ar trebui să fie încadraţi într-un rol de începator (entry-level). Spre exemplu, cei care au absolvit profil de Management consideră că postul care li se potriveşte este cel de Manager, neconsiderând că e nevoie de multe alte aspecte pentru acest rol. Mare parte din Generaţia Y îşi doreşte libertatea de a folosi reţele sociale în timpul programului de muncă, o varietate a job-ului dată de diversitatea proiectelor, deschiderea angajatorilor de a-i încuraja să aibă iniţiative profesionale şi personale. Ceea ce noi le recomandăm de fiecare dată este să nu se limiteze doar la studii, ci să combine această perioadă cu experienţa unui job part-time sau a unei activităţi într-un ONG, să îşi descopere pasiunile şi să le urmeze, să înţeleagă faptul că orice loc de muncă implică răbdare şi implicare, proactivitate şi explorarea oportunităţilor oferite de angajator.

 

Sursa foto: http://studentocratia.com