Trend Micro a lansat recent raportul său anual în care dezvăluie că amenințările legate de COVID-19 au fost cel mai mare tip de amenințare în prima jumătate a acestui an. În doar șase luni, Trend Micro a blocat 8,8 milioane de amenințări legate de COVID-19, aproape 92% dintre acestea fiind bazate pe e-mail.

Cybercriminalii și-au mutat atenția în perioada din ianuarie până în iunie pentru a profita de interesul global pentru pandemie. Riscul pentru companii a fost agravat de lacunele de securitate create de o forță de muncă ce lucra de la distanță.

„Pandemia a dominat viața noastră în prima jumătate a anului 2020, dar nu a încetinit și criminalitatea cibernetică”, a declarat Myla Pilao, director de marketing tehnic la Trend Micro. „Liderii IT trebuie să continue să își adapteze strategiile de securitate cibernetică pentru a ține seama de amenințările crescute datorate noii normalități. Aceasta înseamnă protejarea utilizatorilor finali de la distanță, a sistemelor cloud, a acreditărilor utilizatorilor și a sistemelor VPN, precum și noi cursuri de instruire pentru a transforma forța de muncă dispersată într-o prima linie de apărare eficientă.”

În total, Trend Micro a blocat 27,8 miliarde de amenințări cibernetice în prima jumătate a anului 2020, dintre care 93% au fost transmise prin e-mail.

Detectările Business Email Compromise (BEC) au crescut cu 19% față de a doua jumătate a anului 2019, în parte datorită scammer-ilor care încearcă să profite de lucrătorii de acasă, aceștia fiind mai expuși ingineriei sociale.

Printre amenințările din prima jumătate a anului, ransomware-ul a fost un factor constant. Deși numărul amenințărilor ransomware detectate a scăzut, Trend Micro a înregistrat o creștere cu 45% a noilor familii de ransomware comparativ cu aceeași perioadă a anului trecut.

Organizațiile globale au fost, de asemenea, încărcate de o creștere semnificativă a vulnerabilităților recent descoperite. Platforma Zero Day Initiative (ZDI) a Trend Micro a publicat un număr de 786 de avize, reprezentând o creștere de 74% față de a doua jumătate a anului 2019. Unele dintre acestea au venit ca parte a actualizărilor Microsoft Patch Tuesday, care au stabilit în medie 103 CVE-uri pe lună în 2020 – inclusiv cel mai mare număr de patch-uri emise vreodată într-o singură lună (129) în luna iunie.

Trend Micro a observat, de asemenea, o creștere cu 16% a vulnerabilităților dezvăluite în sistemele de control industrial (ICS), comparativ cu prima jumătate a anului 2019, ceea ce ar putea crea provocări majore pentru proprietarii de fabrici inteligente și alte organizații care folosesc medii IIoT.

Pentru a proteja în mod eficient rețelele corporative dispersate, Gartner recomandă companiilor „să rafineze capacitățile de monitorizare a securității pentru a reflecta un mediu de operare în care modelele de trafic de rețea, datele și vectorii de acces la sistem s-au schimbat datorită operațiunilor crescute de la distanță și mobile.” Trend Micro XDR ajută clienții să facă exact acest lucru prin corelarea evenimentelor de securitate din întregul mediu IT, ceea ce este esențial pentru protecția holistică în a doua jumătate a anului 2020.

Pentru a afla mai multe despre peisajul amenințărilor din prima jumătate a anului 2020 și modul în care întreprinderile pot rămâne în siguranță pentru a merge mai departe, citiți raportul complet aici: https://www.trendmicro.com/vinfo/us/security/research-and-analysis/threat-reports/roundup/securing-the-pandemic-disrupted-workplace-trend-micro-2020-midyear-cybersecurity-report.

Sursa: Trend Micro