Aflați despre starea OT Security în 2022 citind informațiile cheie găsite prin sondajul a peste 900 de lideri de afaceri și securitate ICS din SUA, Germania și Japonia.

Sectoare industriale afectate de atacuri cibernetice

A devenit evident că infrastructura critică și industriile de producție din întreaga lume sunt amenințate din cauza atacurilor cibernetice, inclusiv a daunelor masive aduse operatorilor de conducte din America de Nord în 2021. Cu toate acestea, din punctul de vedere al întreprinderilor individuale, este dificil să vedem situația reală a frecvenței și tipurilor de daune provocate.

Trend Micro a efectuat un sondaj privind starea securității cibernetice industriale în companiile de producție, electrice și de petrol și gaze în 2022. Sondajul a arătat că nouă din 10 organizații au avut impact asupra producției sau aprovizionării cu energie de atacurile cibernetice în ultimele 12 luni. Deoarece nu există nicio diferență în funcție de industria chestionată, se poate spune că atacurile cibernetice sunt amenințări comune care pot avea un impact semnificativ indiferent de industrie.

Consecințele datorate incidentelor cibernetice și frecvența asumată
Figura 1. Consecințe datorate atacurilor cibernetice

Cum au fost afectați de atacul cibernetic?

Sondajul a chestionat cu privire la durata întreruperii sistemului și prejudiciul financiar înregistrat. Mai mult de jumătate (56%) dintre respondenții care au raportat incidente au spus că întreruperea a durat patru sau mai multe zile. Aceasta înseamnă că impactul a durat mai mult de jumătate de săptămână. În plus, valoarea medie a prejudiciului financiar a fost de aproximativ 2,8 milioane de dolari în cele 12 luni. Când vine vorba de daune financiare, este ușor să ne imaginăm plăți datorate ransomware-ului. Cu toate acestea, această cheltuială inclusă în această sumă sunt costurile pentru recuperare, prevenirea recurenței și angajarea de personal suplimentar. Chiar dacă nu este un ransomware, se poate spune că incidentele cibernetice au cauzat prejudicii financiare.

Care a fost frecvența întreruperilor?

În ceea ce privește numărul de întreruperi în ultimele 12 luni, de 6-10 ori a fost cel mai mare număr (44%). În plus, aproximativ trei sferturi (72%) dintre respondenți au raportat că au experimentat 6 sau mai multe întreruperi ale sistemelor lor ICS/OT în ultimele 12 luni, ceea ce este echivalentul a unei întreruperi la fiecare două luni.

Frecvența întreruperilor ICS/OT

Figura 2. Frecvența întreruperilor ICS/OT

Ce cauzează probleme? Ce măsuri de securitate sunt în vigoare?

Pe măsură ce IT și OT devin din ce în ce mai interconectate, amenințările cibernetice sunt realizate în aceste medii. Pentru a asigura operațiuni rezistente, este timpul ca organizațiile să evalueze riscurile cibernetice și să își actualizeze strategiile de securitate cibernetică.

Descărcați un raport complet „Survey: The State of Industrial Cybersecurity” pentru a afla mai multe despre provocările cu care se confruntă producătorii, companiile de electricitate și petrol și gaze, cauzele acestora și starea măsurilor de securitate cibernetică industrială.

Sursa: Trend Micro