Dacă este adevărat că există profesii „la modă“, atunci domeniul IT&C se menține „în top“ de ceva vreme și nu sunt semne că această tendință ar fi în scădere.

Tehnologia este prezentă în societatea omenească într-o proporție din ce în ce mai mare, schimbând felul în care învățăm, lucrăm, trăim, facem afaceri. Într-o Românie aflată în criză, industria IT&C a angajat constant și a atras talente. Să fie mirajul unui domeniu provocator, contactul cu tehnologia, tentația recompenselor financiare cele care îndrumă tinerii către aceste profesii ?

Ce spun specialiștii din domeniul resurselor umane? Firmele de HR și companiile de consultanță sunt de acord că industria IT&C este în continuă dezvoltare. Acest lucru se vede tot mai mult în ceea ce priveşte piaţa forţei de muncă: tot mai multe anunţuri postate pe diverse canale de recrutare, tot mai multe cereri din partea companiilor angajatoare, etc. Odată cu creşterea oportunităţilor pentru specialiştii IT, cresc şi aşteptările lor (atât profesionale, cât şi materiale), precum şi conştiinţa valorii pe care o reprezintă în piaţă. „O piaţă IT în creştere aduce noi oportunităţi firmelor de recrutare specializate, dar, în acelaşi timp, ridică gradul de complexitate a procesului de selecţie.”, ne spune Mihaela Pascu, Head of Recruitment & Selection division, APT Resources & Services.

Este sau nu este un deficit de forță de muncă în IT&C? Se spune că piața este la un nivel de saturație și multele centre IT au absorbit tot ceea ce contează în rândul specialiștilor. „Ritmul dezvoltării pieţei IT imprimă şi gradul de dinamicitate dintre cerere şi ofertă. Practic, vorbim de un echilibru dinamic. În ultimii ani, cererea de specialişti cu nivele ridicate şi medii de experienţă a crescut constant. La fel şi numărul specialiştilor din industria românească de IT. Nu putem vorbi de un deficit, mai degrabă, de fluctuaţii şi ajustări continue ale cererii şi ofertei, mai ales dacă ţinem cont de paleta extrem de bogată a domeniilor de specialitate existente în industrie, fiecare având o dinamică proprie”, adaugă Mihaela Pascu

De cealaltă parte, Sorin Roibu, Managing Partner, Arthur Hunt, vede un deficit, în special pentru posturile de management, pentru că majoritatea companiilor care dezvoltă software nu acordă atenţie dezvoltării abilităţilor de lideri, fiind concentrate foarte mult pe competenţele tehnice. Chiar şi aici, nu mai există resurse ca acum câţiva ani şi, oricât de instruiţi ar fi tinerii specialişti, nu sunt şi educaţi: „Doar marii jucători (IBM, Oracle, etc.) formează manageri pe care, din fericire sau nu, îi şi exportă.“

Un alt aspect vehiculat este cel care privește concurenţa pentru noi angajați – în IT, salariile sunt de cel puţin două ori mai mari decât media pentru un junior, iar angajaţii îşi permit, chiar şi în actualul context economic, să migreze de la o companie la alta pentru o ofertă mai bună.

Această profesie oferă remuneraţie financiară mai bună decât alte domenii, însă şi solicită din partea specialiştilor acele abilităţi pe care nu toţi le avem: înţelegere tehnică, pasiune pentru domeniul IT. „O persoană care vrea să se dezvolte în această industrie, fără să fie pasionat sau fără să își dorească pregătire continuă (mai exact, după finalizarea anilor de studii universitare urmează an de an alte cursuri/ traininguri/certificări), nu va ajunge la performanța cerută și nu va ține pasul cu schimbările în piață. Prin urmare, motivația financiară oferită de această profesie cere, în primul rând, foarte multă dăruire. Consider că IT-ul va rămâne în continuare în ascensiune și va oferi oportunități reale tinerilor care au calitățile necesare și își păstrează viu interesul pentru îmbunătățirea cunoștințelor“, spune Mihaela Pascu. „Câştigurile din IT sunt considerabile, dar nici aici nu mai putem vorbi de câştiguri nejustificate aşa cum erau nu de mult” este de părere și Sorin Roibu, Managing Partner, Arthur Hunt.

Camelia Cojocaru