Sistemele ERP sunt dificil de utilizat fiind exploatate doar la 40% din capacitate,  potrivit estimărilor Sage, producător de soluții pentru planificarea resurselor unei companii.

“Estimăm că doar un număr redus de utilizatori știu să folosească soluțiile ERP pentru a obține eficiență maximă. Un astfel de sistem devine greu de utilizat în momentul în care nu lucrezi cu el opt ore pe zi. Pentru a eficientiza investiția într-un astfel de sistem, recomandarea noastră este ca acesta să fie utilizat la toate nivelele de management, inclusiv cel de top. Fiind factori de decizie pentru investițiile în soluțiile ERP, directorii generali sau financiari trebuie să devină utilizatori activi. Recomandarea este valabilă inclusiv pentru companiile mici și mijlocii în care directorii conduc tactic toate operațiunile firmei”, a declarat Christophe Letellier, CEO Midmarket Europe Sage.

Argumentele utilizării soluțiilor ERP, inclusiv de echipa de management identificate de Sage:

1.         Conducerea prin puterea exemplului

În exploatarea soluțiilor ERP, ca și în alte arii de activitate, exemplul trebuie să vină de la vârful piramidei. În condiții de utilizare eficientă, un sistem ERP colectează o cantitate enormă de date și devine o oglindă a dezvoltării unui business. Accesarea și exploatarea acestor date devin critice. “Astăzi, în cele mai multe cazuri, directorii conduc în orb, în timp ce accesul la toate informațiile disponibile i-ar echipa cu oglinzi retrovizoare, dar și cu anumite oportunități de analiză în profunzime a datelor. Lumea se mișcă prea rapid pentru ca directorii să își permită să conducă o afacere fără a cunoaște în timp real toate informațiile necesare”, explică Christophe Letellier.

2.         Luarea de decizii în mișcare

Timpul este o resursă prețioasă pentru directori, tocmai de aceea fiecare minut al zilei trebuie să fie productiv și eficient utilizat. Aici intervin beneficiile unei soluții ERP mobile. “Dacă dispozitivele mobile permit managerilor să acceseze informația ușor și rapid, oriunde și oricând, atunci ei vor deveni utilizatori activi!”, consideră CEO Midmarket Europe Sage. Posibilitatea de a vizualiza informații în timp real în orice clipă, care să ducă la cele mai bune decizii, este vitală în acțiunea de a crește utilizarea sistemelor ERP în rândul managerilor cu putere de decizie.

3.         Atuul implicării directe în joc

Colaborarea reprezintă acum un indicator real al performanței. Sistemele ERP sunt echipate cu instrumente pentru fluxul de lucru și colaborare, iar aceste caracteristici se vor dezvolta tot mai mult. Colaborarea presupune inclusiv implicarea activă a factorilor de decizie care să contribuie la fel de mult ca orice alt angajat, fiind sursa primară de legitimitate, în detrimentul poziției ierarhice.

Soluțiile  ERP trebuie astfel să devină destul de simple, încât să îi încurajeze pe manageri să participe și să contribuie. Această schimbare va veni prin intermediul funcționalității mobile și a capacității de analiză, permițându-le să acceseze toate informațiile existente și necesare luării deciziei.