SIVECO a prezentat în premieră la ZF Mobilio 2013 primele manuale digitale realizate de specialişti în psihopedagogie şi experţi în educaţie

E timpul unei mari provocări pentru elevi şi profesori: manualele digitale! Hârtia se transformă în imagine, lecţiile capătă sunet şi culoare, simulările incită imaginaţia, temele devin adevărate provocări contra cronometru.

Abecedarul, istoria, fizica şi geografia – sunt primele manuale digitale pentru elevii claselor I – XII realizate de SIVECO, cel mai mare furnizor de soluţii educaţionale.

Experienţa pe care SIVECO a câştigat-o timp de 12 ani în realizarea de materiale aducaţionale în format digital este concretizată acum într-un nou concept: manualul digital, îmbunătăţit prin găzduirea sa pe tabletă şi prin utilizarea tuturor aplicaţiilor şi a facilităţilor pe care aceasta le pune la dispoziţia utilizatorului.

“Etapa de cercetare a generat definirea unui model funcţional pentru manualul digital prin care se asigură trecerea de la reproducerea informaţiei la crearea cunoaşterii de către elevi. În baza cercetării fundamentale şi aplicative am strucurat conţinutul eBook. Am elaborat deja prototipuri funcţionale, iar evaluarea calitativă făcută în interiorul şcolilor a relevat că profesorii şi elevii sunt pregătiţi să îmbrăţişeze noua tehnologie. Suntem bucuroşi că am reuşit să creăm efectul de imersivitate pe care îl aşteptăm de la un manual digital”, a declarat prof. Radu Jugureanu, directorul departamentului AeL eContent din SIVECO Romania, în cadrul conferinţei ZF Mobilio 2013.

Lecţiile nu sunt simple pdf-uri transpuse pe ecran, ci sunt însoţite de secvenţe audio, video, animaţii, simulări, activităţi în laboratoare reale sau virtuale, e-portofoliu în care pot fi salvate toate temele şi încercările elevilor.

Manualele au fost făcute în baza curriculei naţionale pentru fiecare disciplină în parte. La realizarea elementelor de interactivitate s-a luat în consideraţie atât atributul specific tabletelor ca tehnologie mobilă, dar mai ales cele mai recente cercetări mondiale privind psihopedagogia şcolară.

“Manualul pe care îl propunem în format digital reprezintă un pas semnificativ în micşorarea decalajului existent dintre nivelul tehnologic al societăţii actuale şi modul de găzduire si de împărtăşire a cunoaşterii informaţiei în sistemul educaţional românesc. Manualul oferă sistemului de învăţământ naţional o viziune inovativă asupra abordării curriculare şi asupra activităţii la clasă şi în afara ei, prin caracterul interactiv al conţinuturilor învăţării şi prin utilizarea tehnologiei touch-screen pe care tableta o pune la dispoziţia elevilor. Mulţi dintre ei sunt deja familiarizaţi cu utilizarea tabletelor şi a smartphone-urilor, astfel ca interacţiunea va fi una firească. Avem în vedere crearea unor proiecte prin care aceste manuale să ajungă la elevi”, a adăugat Radu Jugureanu.

La elaborarea celor 4 manuale au contribuit psihopedagogi, specialişti în proiectarea învăţării, programatori, graficieni, designeri şi profesori de mare valoare din învăţământul românesc.