Utilizatorii sistemului Pluriva ERP vor avea acces, începând cu data de 1 ianuarie 2013, la versiunea actualizată a aplicaţiei, conform noului mod de plată a Taxei pe Valoare Adăugată (TVA) la încasarea facturii. Aplicaţia Pluriva ERP este pregătită să funcţioneze şi să genereze documente conform normelor de aplicare a legii privind plata TVA.

Impactul în economia românească

Noua regula TVA se va aplica pentru facturile emise şi primite începând cu data de 1 ianuarie 2013. De plata TVA la încasarea facturii şi nu la emiterea ei – cum este acum – vor beneficia doar o parte din firmele româneşti, cele care în perioada 1 octombrie 2011 – 30 septembrie 2012 au avut o cifra de afaceri mai mică sau egală cu 2,25 milioane lei. Modificări importante vor surveni şi în firmele care cumpără produse sau servicii de la companii plătitoare de TVA la încasare. Acestea îşi vor modifica modul de deducere la plată a Taxei pe Valoare Adăugată.

Pentru a le oferi clienţilor posibilitatea să se familiarizeze cu noile proceduri de lucru, aplicaţia Pluriva ERP a fost actualizată cu două săptămâni înainte de termenul legal. Consultanţii Pluriva ERP au lucrat cu mai mulţi experţi contabili din compania de contabilitate, audit şi consultanţă R&M Audit: împreună au fost identificate noile modalităţi de contare a facturilor de cumpărare şi vânzare, fiind apoi traduse în funcţionalităţi ale sistemului Pluriva ERP.

Tot de la 1 ianuarie 2013, facturile vor avea menționat daca vin de la o firma plătitoare de TVA la încasare. Potrivit legii, este de datoria cumpărătorului să se informeze dacă furnizorul este sau nu firmă plătitoare de TVA la încasare. În acest sens, companiile pot accesa Registrul persoanelor impozabile care aplică sistemul de TVA la încasare sau nu – disponibil gratuit pe website-ul Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală.

Simulare cu date reale
Pentru a evalua impactul asupra contabilităţii şi cash-flow-ului, firmele pot beneficia de un instrument de simulare cu date reale, ce răspunde la întrebările despre avantajele şi dezavantajele noului sistem de plata TVA. Simularea este disponibila gratuit celor care accesează versiunea demo a aplicației Pluriva ERP.

Este foarte important ca toţi clienţii noştri – atât cei licențiați în modelul clasic OnPremise, în care aplicația este găzduita la sediul clientului, cât şi cei licenţiaţi în modelul SaaS (Software as a Service), în care aceasta este găzduita pe serverele Pluriva –  să repartizeze corect plăţile şi încasările pentru facturile de vânzare şi cumpărare. De la denominarea din anul 2005 şi până acum, Pluriva a tratat cu seriozitate maximă fiecare modificare legislativă, astfel încât utilizatorii aplicaţiei noastre de gestiune să lucreze corect din primul moment în care schimbarea intră în vigoare. Acelaşi lucru l-am realizat şi acum, cu plata TVA la încasarea facturii.”, a declarat Georgian Rosu, General Manager Pluriva – companie româneasca specializata în soluții informatice de business.

La începutul anului viitor, Pluriva organizează o serie de seminarii privind plata TVA la încasarea facturii. Aceste evenimente se adresează atât clienţilor, cât şi celor care nu utilizează aplicaţia Pluriva ERP dar doresc să se informeze cu privire la modificările contabile şi de business aduse de noul mod de plată TVA.