SES  a anunţat un parteneriat cu guvernul luxemburghez şi cinci organizaţii neguvernamentale (ONG). Trei dintre ONG-uri sunt din Luxemburg, Friendship Luxembourg, Médecins Sans Frontières şi Fondation Follereau, iar două ONG-uri sunt germane: Archemed şi German Doctors.

ONG-urile vor lucra în parteneriat cu SES în vederea dezvoltării SATMED, o platformă e-sănătate (e-health) concepută de SES TechCom şi susţinută de guvernul luxemburghez şi Ministerul pentru cooperare şi acţiuni umanitare. Alianţa europeană ESTHER, o reţea de guverne la nivel european care promovează relaţionarea între specialişti şi asociaţii medicale în lupta lor împotriva SIDA, este implicată în proiect prin sucursala sa germană.

SATMED urmăreşte îmbunătăţirea sănătăţii publice în ţările emergente şi în curs de dezvoltare, mai ales în zonele izolate cu conectivitate slabă. SATMED susţine comunicarea între medici, promovând astfel transferul şi schimbul de cunoştinţe medicale şi instrumente ajutătoare pentru e-învăţare (e-learning) şi e-predare (e-teaching) în domeniul medical. O infrastructură informatică cloud accesibilă la nivel global facilitează schimbul de date între specialişti, precum şi configurarea unei infrastructuri medicale, cum ar fi fişele medicale electronice şi sistemele de tele-radiologie.

Din punct de vedere tehnic, platforma SATMED este implementată pe emergency.lu (www.emergency.lu), un sistem internaţional de intervenţie în situaţii de urgenţă dezvoltat în Luxemburg, cu ajutorul echipamentelor, tehnologiei şi conectivităţii prin satelit.

„Cu SATMED ne punem în valoare competenţele în domeniul conectivităţii şi capacitatea de conectare a sateliţilor chiar şi în cele mai izolate regiuni, facilitând un schimb în timp real între echipele medicale şi participanţii la proiecte guvernamentale, instituţionale, ştiinţifice şi umanitare din întreaga lume,” a declarat Gerhard Bethscheider, Director General al SES TechCom. „SATMED este o soluţie deschisă, flexibilă şi accesibilă care se potriveşte perfect cu gama noastră de e-activităţi bazate pe satelit – situaţii de urgenţă, e-sănătate, e-învăţare şi alegeri. SES este încântată de perspectiva colaborării strânse cu ONG-urile de la bun început şi pe parcursul tuturor etapelor acestui proiect.”