SES a prezentat planurile de a extinde transformarea digitală în cadrul operațiunilor companiei, inclusiv dezvoltarea de noi servicii cloud. La baza acestei strategii se află contractul multianual semnat cu Microsoft, prin care SES devine un partener al soluției Azure Orbital, precum și accelerarea și extinderea utilizării platformei Microsoft Azure în operațiunile sale. De asemenea, SES va dezvolta, în colaborare cu Microsoft, o soluție de conectivitate pentru date și conținut video, de tip „managed services”.

În calitate de partener Azure Orbital, SES va co-loca și gestiona „gateway”-urile O3b mPOWER cu locațiile Microsoft Azure, astfel încât clienții săi să aibă acces rapid la serviciile cloud Azure, de oriunde în lume. În plus, clienții SES vor beneficia de o performanță îmbunătățită a rețelei, timp redus de lansare pe piață, flexibilitate și scalabilitate pentru a accesa rețeaua globală a Microsoft și adăuga funcționalități pe platforma cloud, precum securitate crescută, SD-WAN și alte funcționalități de rețea.

Pentru a impulsiona clienții în a migra către servicii cloud, SES a creat o echipă dedicată, responsabilă cu adoptarea soluțiilor cloud în companie și la nivelul operațiunilor și definirea, dezvoltarea și lansarea de soluții cloud de conținut și conectivitate, care să adreseze toate segmentele cheie de piață ale SES. De asemenea, în cadrul inițiativei de adoptare a soluțiilor cloud, SES își va muta sistemele și operațiunile IT către servicii și aplicații automatizate cloud.

„Versatilitatea platformei Azure și capabilitățile acesteia fac din Microsoft partenerul ideal pentru strategia noastră de tranziție rapidă către o companie bazată pe cloud, care să ofere soluții cloud administrate pentru conținut video și date. Clienții noștri – din zone urbane aglomerate până la așezări rurale izolate din întreaga lumea – vor fi mai bine deserviți în noul ecosistem, care le permite să fie mai agili, mai flexibili și să dea curs oportunităților de atragere de noi venituri”, a declarat JP Hemingway, CEO SES Networks, care coordonează inițiativa cloud a SES la nivel corporate.

Elementele cheie ale înțelegerii SES – Microsoft includ:

Partener Azure Orbital

SES va fi partener satelitar MEO (medium earth orbit – orbită terestră medie) al Microsoft Azure Orbital, un serviciu administrat care permite operatorilor de rețea să comunice și să-și controleze capacitatea de satelit, să proceseze datele și să-și scaleze operațiunile direct din platforma Azure.

Cele două companii vor face investiții comune în stațiile la sol Azure Orbital pentru segmentele MEO și Earth Observation pe care SES le va implementa și administra bazându-se pe expertiza sa în această industrie. Primul gateway Earth Observation va fi localizat în Quincy, Washington, SUA.

În pregătirea următoarei generații a sistemului de comunicații MEO, SES va opta pentru colocarea sistemelor O3B mPOWER de telemetrie, urmărire și comandă și stațiilor terestre de date, cu situri „edge” Microsoft Azure. SES a dezvoltat un ecosistem operațional cloud, bazat pe Azure Orbital, pentru a oferi soluții data analytics, instrumente geospațiale, machine learning și servicii Azure AI.

În ultimele câteva luni, cele două companii au rulat scenarii cloud de recuperare în caz de dezastru, folosind sateliții SES O3b MEO, pentru a face back-up către platforma Azure de pe conexiuni pe fibră optică.

Soluții cloud la cheie pentru transmisii video

După ce a demonstrat performanțele tehnice și beneficiile de business ale mutării serviciilor video de playout către Azure, în 2019, SES se angajează să ofere întreaga gamă de servicii video din cloud.  Alături de soluțiile cloud de playout, SES dezvoltă și alte soluții la cheie bazate pe cloud, ce includ codificare, împachetare, streaming și administrare de conținut, livrare de pe platforma Azure.

Transformarea digitală si Centrul de Excelență Cloud

SES colaborează cu Microsoft pentru migrarea infrastructurii sale „on-premise” către platforma cloud Azure și construcția unui Centru de Excelență Cloud pentru implementarea strategiilor „cloud-first” și crearea unui ecosistem deschis pentru clienți. De asemenea, SES utilizează soluții platform-as-a-tool și alte instrumente Azure pentru a crește gradul de automatizare și agilitatea serviciilor sale administrate de rețea.

„Lansarea Azure Orbital și colaborările cu SES evidențiază încrederea noastră în conectivitatea prin sateliți multi-orbită. Considerăm că aceasta va fi factorul cheie pentru următoarea fază a evoluției Azure, pe măsură ce aduce noi piețe și clienți către servicii cloud. În plus, strategia cloud-first a SES și focusul său către standardizare și automatizare se aliniază cu viziunea noastră despre cum lumea se va conecta pentru a munci, pentru educație, servicii medicale și multe altele”, a declarat William Chappell, vicepreședinte, CTO Mission ENG Microsoft.