În acest mileniu plin de provocări, orice companie își bazează succesul pe resurse umane calificate și know-how. Pe de altă parte, orice angajat are nevoie de sprijin profesional pe drumul dezvoltării carierei sale, ce înglobează talent, dedicare, profesionalism și învățare continuă.
Așadar, în egală măsură, această bună potrivire și colaborare între angajat și angajator este vitală pentru ambele părți. Domeniul IT este în acest moment foarte ofertant pentru candidații din România. De aceea, am adresat mai multe întrebări unor specialiști din domeniu, câteva doamne care se ocupă de resurse umane în firme IT: Monica Vieriţa, HR & Operations Director Luxoft România; Monica Jiman, Deputy CEO, Pentalog; Adriana Radu, HR director Ixia România; Diana Ţintea, HR Manager, Infineon Technologies România.
Iată și întrebările:
1. Compania Dvs este în mod curent percepută ca un angajator activ în industria IT. Acest lucru face ca sarcina de a găsi talente să fie mai ușoară sau mai grea?
2. Există la ora actuală un deficit de candidați specializați pentru anumite domenii din IT?
3. Ideea că în IT ”se câștigă bine” atrage mulți tineri către această profesie. Cum vedeți viitorul acestei profesii, însă?
Monica VIERIŢA
HR & Operations Director Luxoft România
1.Luxoft este un angajator activ, avem în jur de 30 de poziţii deschise în prezent, iar ritmul a crescut uşor în ultima perioadă. Ne-am propus să extindem echipa cu încă 200 de persoane şi să atingem un număr de 1000 de angajaţi în următoarea perioadă. Provocările pe care le resimţim sunt generate de segmentul de industrie în care activăm, care este unul foarte competitiv şi în privinţa reurselor umane. Dar având în vedere că angajăm constant, avem la dispoziţie o bază de date importantă din care putem selecta cei mai buni candidaţi.
2.În România avem avantajul de a dispune de un capital de resurse uman valoros. Întâlnim la interviuri atât juniori care doresc să îşi construiască o carieră în programare, cât şi candidaţi cu experienţă. Există desigur şi situaţii specifice, în care este mai greu să găsim candidaţii potriviţi, mai ales acolo unde este nevoie de un anumit set de cunoştinţe sau de o tehnologie de nişă.
3.Piaţa de dezvoltare de software pe care activăm este una în creştere. Tot mai multe companii se extind în România sau îşi deschid noi Centre de operaţiuni, iar cererea pentru specialişti din IT se menţine la cote ridicate de ceva timp încoace. În acest context, care se referă nu doar la programare, ci şi la întreaga industrie de IT, cred că şi această profesie va ocupa în continuare un loc foarte bun pe piaţa muncii. Sigur că trebuie să existe un grad de adaptabilitate, dorinţa de a învăţa constant şi de a te perfecţiona, pentru că tehnologiile se schimbă destul de rapid.
Monica JIMAN
Deputy CEO, Pentalog
1.Compania Pentalog este prezentă în România din 1999, iar din 2003 am intrat într-un ritm alert de creştere organică (au fost ani în care ne-am dublat efectivul), temperat în ultimii 2 ani.
Pentalog este o marcă RH recunoscută pe piaţa IT din România, iar transparenţa în comunicare, cultura organizațională puternică şi politica de responsabilitate socială ne-au permis această poziţionare pe piaţă şi atragerea de resurse de valoare în companie. Atragerea de talente este o misiune dificilă, dar pasionantă în acelaşi timp, pentru că implică creativitate şi inovare continue, implicare, rigoare şi respect.
Pe lângă recrutarea de ingineri programatori cu experienţă, ne-am orientat către integrarea de o manieră continuă a tinerilor absolvenţi, graţie unui program iniţial de pregătire, din cadrul Pentalog Evolution Program. Iar în ultima perioadă, am început să definim programe de reconversie profesională, care credem că sunt o soluţie pertinentă în cazul în care vrem să continuăm să ne dezvoltăm pe piaţa românească. Suntem implicaţi activ în procesul de formare a studenţilor prin parteneriatele şi programele de stagii definite cu facultăţile de profil ale principalelor centre universitare din ţară. Strategia companiei este concentrată pe un mix optimal între satisfacţia clienţilor şi satisfacţia celei mai importante resurse, şi anume cea umană.
Echipele Pentalog sunt implicate în proiecte interesante, pentru numeroşi clienţi importanţi din diverse domenii de business, utilizează noi tehnologii, dispun de planuri de formare şi ameliorare continuă a competenţelor, participă la numeroase activităţi de animare a comunităţilor tehnice interne şi externe etc. Un punct specific companiei noastre, care ne diferenţiază de companiile concurente este participarea angajaţilor la capitalul companiei, 92% din capitalul grupului fiind deţinut de către salariaţi.
2.De doi ani se simte o presiune mai ridicată pe piaţa muncii şi un dezechilibru între cerere şi ofertă. Există un interes vizibil de a produce în România, companiile contiuă să investească datorită avantajelor competitive pe care România încă le mai are: un nivel bun al competenţelor şi costuri mai reduse decât în Vest. Însă, în lipsa unor măsuri concrete rapide, acestea tind să scadă în comparaţie cu alte zone de producţie: numărul de ingineri IT este insuficient şi tendinţa nu este de ameliorare. Am întâlnit şi situaţii paradoxale, în care au fost închise specializări IT din cadrul unor facultăţi datorită lipsei de candidaţi. Iar companiile, la fel de repede cum au venit, la fel de repede vor şi pleca atâta timp cât strategiile lor de dezvoltare nu pot fi realizate.
3.Industria IT va rămâne în continuare un domeniu creator de oportunităţi de carieră. Din păcate, în prezent nu mai sunt atraşi mulţi tineri către această profesie doar din pasiune. Nivelul salariilor de intrare pe piaţa muncii este mai ridicat față de alte domenii și datorită numărului scăzut de absolvenţi şi nu întotdeauna corelat cu un bagaj de cunoştinţe extrem de bun la finalizarea facultăţii. Însă, să nu uităm că generația Y este o generație mult mai pragmatică, cu mai puțină răbdare, dar cu multă ambiție și creativitate.
Adriana Radu,
HR director Ixia România
1.Procesul de recrutare este un proces complex, care poate fi influențat de o multitudine de variabile, indiferent de numele sau industria în care activează compania interesată. Faptul că Ixia este unul dintre liderii mondiali în zona de soluții de testare pentru rețele și că este recunoscută în zona sa de activitate, chiar și în România, reprezintă, desigur, un avantaj în momentul în care avem oportunităţi profesionale deschise. În același timp, însă, și noi derulăm continuu o serie de proiecte pentru a ne consolida notorietatea în rândul potențialilor candidați, fiind activi în facultăţile de profil şi pe canalele de social media. Secretul succesului recrutării stă, în mare parte, în crearea unui pipeline cu specialiști bine pregătiți.
2.Inginerii IT din România sunt recunoscuți pentru cunoștințele și abilităţile lor tehnice, acesta fiind și motivul pentru care un număr tot mai mare de companii internaționale de tehnologie continuă să investească în dezvoltarea activităților pe plan local. Una din problemele majore cu care ne confruntăm, însă, se referă la numărul insuficient de absolvenți din facultățile de profil raportat la nevoile reale ale pieței. Ȋn aceste condiții, companiile tot mai numeroase din domeniu se luptă și vor continua să se lupte pentru atragerea aceleiași mase finite de specialiști. Industria de IT este extrem de dinamică și, astfel, periodic se creează diferite tendințe în ceea ce privește tehnologiile cerute de companii. Aici putem menționa C, C++, C#, Java.
În același timp, o altă provocare cu care ne confruntăm în mod deosebit se referă la deficitul de oameni potriviți pentru pozițiile de management. Eforturile de recrutare din această zonă se concentrează, desigur, pe experiență și pe cunoștințele tehnice ale candidaților, însă, în același timp, trebuie întotdeauna să evaluăm în ce măsură ei sunt pregătiți pentru o astfel de poziție și dacă posedă așa-numitele „soft skills” necesare, de la gestionarea relațiilor cu echipa la inteligența emoțională.
3.Atâta timp cât cererea depășește oferta de forță de muncă specializată, salariile din IT vor rămâne printre cele mai ridicate din economia locală. Nu cred, însă, că vom mai asista la creșterile salariale masive de acum câțiva ani, ci vom vedea, mai degrabă, o stabilizare a nivelului salarial mediu din industrie.
Dincolo de salariu, însă, cred că mulți dintre tinerii programatori sunt atrași de această profesie din pasiunea pură pentru tehnologie. Pentru aceștia, proiectele pe care le pot dezvolta la locul de muncă, cunoștințele concrete, oportunitățile de dezvoltare profesională și colectivul în care lucrează sunt elemente foarte importante. Organizarea internă din Ixia ține cont de aceste preferințe, iar angajații pot să lucreze cu cele mai noi tehnologii și să abordeze mereu un proiect de la început la sfârșit.
HR Manager în cadrul
Infineon Technologies România
1.Am avut şi avem o activitate constantă de recrutare. În ianuarie 2006, la deschiderea oficială, centrul nostru de cercetare – dezvoltare număra 60 de ingineri. La acea vreme, Dr. Reinhard Ploss, CEO al Infineon Technologies AG, spunea explicit că unul dintre numeroasele motive pentru alegerea României ca locaţie pentru un nou centru de cercetare şi dezvoltare a fost infrastructura, proximitatea universităţii şi potenţialul uriaş reprezentat de instruirea existentă, care oferă o bază solidă pentru a răspunde nevoii Infineon de a recruta ingineri de dezvoltare înalt calificaţi. În plus faţă de avantajele legate de costuri, era identificată şi o puternică orientare a autorităţilor pentru sprijinirea sectorului high-tech, ce previziona un potenţial substanţial pentru extinderea centrului în viitor. Şapte ani mai târziu, centrul nostru are peste 250 de ingineri şi o suprafaţă totală de aproximativ 5.000 de metri pătraţi, incluzând spaţii de birouri, laboratoare de cercetare şi echipamente avansate de măsurare, ceea ce confirmă previziunile de la momentul înfiinţării Infineon Technologies România (IFRO).
2.În contextul în care, în zilele noastre, fiecare industrie trebuie să se adapteze la tendinţele impuse de globalizare şi la efectele unei tehnologii „galopante”, şi în industria noastră putem spune că avem de-a face cu un deficit de talente pe fondul regândirii de competenţe pe care inginerii trebuie să le posede. În prezent, în industria semiconductorilor e nevoie de competenţe din ce în ce mai multe şi mai complexe pentru a înţelege şi anticipa cerinţele viitoare ale pieţei: optimizarea soluțiilor oferite în industria noastră necesită expertiză în tehnologie, aplicații și sisteme. Un rol esenţial au aici, întâi, universităţile, prin programe universitare adaptate la nevoile de astăzi ale pieţei şi, apoi, companiile prin programele interne de specializare şi de dezvoltare a carierei (atât pe parte managerială, cât şi pe parte tehnică). Pentru dezvoltarea de competenţe la nivel local, IFRO a încheiat parteneriate cu principalele universităţi din România, începând chiar cu anul 2005. De asemenea, Infineon contribuie la extinderea programei universitare, sponsorizează programe de masterat şi doctorat în microelectronică şi domenii conexe, invită experţi Infineon în România pentru a susţine prelegeri şi seminarii speciale, iar ingineri seniori din cadrul IFRO susţin şi ei prelegeri de proiectare de chipuri. În plus, în medie, 20% din angajaţii actuali ai IFRO sunt studenţi, numărul acestora crescând în perioada verii, când procentul lor ajunge la 25% din totalul angajaţilor, datorită stagiilor pe care IFRO le oferă în cadrul parteneriatelor cu universităţile.
3.Partea salarială este desigur importantă, însă nici celelalte aspecte nu trebuie neglijate. Cultura unei organizaţii este singura care nu poate fi replicată. Dacă tu, ca angajator, ai reuşit să creezi şi să dezvolţi o cultură autentică în organizaţie, efectele acesteia se văd, în ultimă instanţă,în activităţile de zi cu zi şi în gradul de retenţie a specialiştilor. Şi aceasta cu atât mai mult cu cât candidatul de astăzi este mult mai informat şi mai atent la selecţia pe care o face atunci când se angajează.