Tripadvisor, cea mai mare rețea socială de travel din lume, a făcut tranziția către o abordare agilă a dezvoltării produselor sale cu ajutorul Pentalog, companie specializată în furnizarea de servicii IT şi soluţii digitale. Pentalog are o prezență consistentă în România, cu aproape 1000 de specialiști IT implicați în dezvoltarea a peste 200 de produse, cu expertiză în inovare şi scalare, furnizând echipe agile precum şi soluţii de recrutare și freelancing.

„Produsele de top nu sunt create accidental, ci cu echipe de top și cu specialiști de top. Ne bucurăm că un actor digital de o asemenea anvergură, cum este Tripadvisor, a găsit în Pentalog un partener de încredere nu doar pentru dezvoltarea de software la cele mai înalte exigențe, dar și pentru acompanierea în transformarea modului de lucru. Plusvaloarea colaborării cu Pentalog constă în faptul că echipa noastră iese din logica de pură execuție, ceea ce în cazul proiectelor de inovație ale Tripadvisor a avut un efect transformator, susținând succesul acestor proiecte”, a declarat Monica Jiman, Chief Customer Success Officer Europe & Asia.

Pentru New Ventures, incubatorul in-house al Tripadvisor, agilitatea a fost cheia accelerării spre excelență în lansarea de noi produse. În mai 2020, în cadrul colaborării cu Pentalog, echipa New Ventures tocmai concepuse prototipul unui nou serviciu de recomandări de călătorii – Reco (http://helloreco.com). Pentru a scala cu succes produsul în timpul pandemiei, echipa a adoptat principiile Agile și metodologia Scrum.

„Am trecut la Agile imediat după ce am livrat MVP-ul”, a declarat Siddharth Iyer, Manager Tehnic al echipei New Ventures din cadrul Tripadvisor. „Adoptarea eficientă a practicilor Agile era esențială pentru noi, în tranziția de la livrarea unor versiuni mari ale produsului în producție, spre un context care să ne permită livrări mai frecvente, atât cu funcționalități din roadmap cât și cu teste A/B”, a mai explicat Iyer.

„Pentalog avea deja o colaborare solidă cu Tripadvisor, iar acest lucru ne-a ajutat să atingem niște obiective ambițioase, în ciuda pandemiei. Astfel că atunci când Tripadvisor ne-a cerut să îi susținem în transformarea Agile, evoluția a fost naturală”, a comentat Dimitri Leas, expert Agile Pentalog în cadrul proiectului.

Colega lui Iyer, Katherine Reynolds – Director de Produs al echipei New Ventures, a dat credit la rândul său tranziției spre agilitate, ceea ce a permis valorificarea unor noi oportunități de optimizare a colaborării în cadrul echipei, dar și creșterea încrederii echipei în predictibilitatea livrărilor de noi funcționalități.

„Dacă nu am fi avut toată această infrastructură agilă de practici, unele proiecte mari ar fi putut decurge foarte diferit, astfel că acesta este principalul beneficiu pe care îl notez din rolul meu de persoană orientată spre produs – capacitatea de a ști cu adevărat ce funcționalități poți livra”, a precizat Reynolds.

În tranziția Agile, Tripadvisor știa că se poate baza pe temelia unei echipe adaptabile, precum și pe sprijinul unui partener de servicii software cu expertiză Agile recunoscută. Urmând exemplul de succes al echipei New Ventures, și alte echipe Tripadvisor au făcut tranziția spre o abordare structurată și disciplinată a practicilor Agile.

„Avem aceeași filozofie, deci parteneriatul cu Pentalog este natural”, concluzionează Iyer.

Colaborarea Pentalog – Tripadvisor a început în 2018, iar în prezent compania de tehnologie pune la dispoziția clientului său o echipă de peste 50 de specialiști IT de top din România, Moldova și Mexic. Pentalog oferă nu doar servicii de dezvoltare de produse digitale, ci și acompaniere în transformare agilă pentru echipele Tripadvisor.

Reco este astăzi un produs Tripadvisor matur, care propune pasionaților de călătorii o rețea de experți –  creatori de itinerarii personalizate. Tripadvisor este site-ul de călătorii #1 din lume, cu sute de milioane de vizite anual și mărci proprii precum Flipkey, The Fork, JetSetter și Seat Guru.

Scrum este un cadru iterativ și incremental de gestionare a proiectelor, specific metodologiilor agile. Spre deosebire de metodologiile de tip cascadă, metodologiile agile pun accentul pe colaborare și interacțiune continuă între actorii proiectului, pe receptivitatea la schimbare, pe livrarea de funcționalități parțiale dar utilizabile și pe obținerea rapidă de feedback de la utilizatori în vederea integrării lui cât mai devreme în dezvoltarea produsului.