Forumul Național de Securitate (Cyber Security 2013), desfășurat sub egida Ministerului Apărării Naționale și Universității Naționale de Apărare „Carol I”, a reprezentat o bună oportunitate de a discuta cu Ilias Chantzos, Senior Director – Symantec Government Affair EMEA.

„Este important să participăm la astfel de evenimente, deoarece securitatea cibernetică a devenit politica numărul unu pentru domeniul nostru. În prezent, securitatea cibernetică este văzută drept o ramură integrată complet în strategiile de securitate națională, deoarece este evident, din modul în care se manifestă acum atacurile cibernetice, că se încearcă să se fure informații confidențiale și să se compromită sisteme care sunt considerate a fi cu valoare ridicată,” a declarat Ilias Chantzos.

De altfel, în cadrul evenimentului, Symantec a prezentat mai multe cifre relevante privind evoluțiile din domeniul securității la nivel guvernamental. „Majoritatea persoanelor gândesc că principalele ținte pentru un atac pot fi Guvernul, sistemul de apărare, corporațiile, precum companiile petroliere, ș.a. De fapt, acest lucru nu este adevărat. Conform datelor statistice pe care le deținem, atât pentru România, cât și la nivel global, putem spune că numai jumătate dintre atacurile pe care le vedem în întreaga lume au loc asupra unor companii cu peste 200 de angajați,” a prezentat Chantzos.

„Cealaltă jumătate a atacurilor sunt lansate asupra unor companii mai mici, iar aproximativ 30% au ca țintă companii cu mai puțin de 250 de angajați, adică ceea ce definim drept companii mijlocii și mici. De ce? De obicei, o companie mică este un contractor pentru o companie mare și poate fi folosită drept momeală, astfel că este atacat întreg lanțul de aprovizionare. Atacând acest segment, va fi vizată și infectată în final și compania mare, deoarece compania mai mică este un furnizor de încredere pentru aceasta. În plus, companiile mai mici au mai puține resurse pentru a se proteja, fiind o țintă ușoară pentru hackeri,” a completat Ilias Chantzos.

Recent, a fost lansat grupul Hidden Lynx (vezi Infographics), care a atras foarte mult atenția presei. Hidden Lynx este un grup foarte sofisticat de hackeri „mercenari”. Ei atacă sistemele IT ale companiilor financiare, ale guvernelor, ale organizațiilor din domeniul educației, dar și ale companiilor de tehnologie. „Hidden Lynx este format din peste 100 hackeri. Nu știu câte companii sau guverne dispun de o astfel de echipă de intervenție pe zona de securitate, echipă ce poate acționa extrem de rapid în situații de criză. Symantec monitorizează această grupare de mai mulți ani, dispune de soluții adecvate pentru lupta cu organizațiile criminale și are o echipă de experți de top în securitate,” a completat Chantzos.

Silviu Cojocaru