Piața globală a serviciilor de cloud public, ce include Infrastructure as a Service (IaaS), Platform as a Service (PaaS) și Software as a Service (SaaS), a crescut în 2019 cu 26,0% față de anul anterior, înregistrând venituri în valoare totală de 233,4 miliarde USD, potrivit International Data Corporation (IDC) World Tracker Semiannual Public Cloud Services Tracker. Cheltuielile au continuat să se consolideze în 2019, veniturile combinate ale primilor 5 furnizori publici de servicii cloud (Amazon Web Services, Microsoft, Salesforce.com, Google și Oracle) reprezentând peste o treime din totalul mondial și marcând o creștere anuală de 35%.

Piața serviciilor publice de cloud a crescut de peste două ori față de ​​2016, iar pentru aceeași perioadă cheltuielile combinate pentru IaaS și PaaS aproape s-au triplat. Acest lucru evidențiază dependența din ce în ce mai mare de infrastructura și de platformele cloud pentru implementarea aplicațiilor de tip enterprise, precum și pentru SaaS și livrarea de aplicații digitale. IDC se așteaptă ca cheltuielile cu IaaS și PaaS să continue să crească în următorii câțiva ani cu o rată mai mare decât piața globală de cloud, întrucât rezistența, flexibilitatea și agilitatea ghidează deciziile luate referitor la platforma IT.

„Incertitudinea economică de astăzi atrage din nou atenția asupra beneficiilor de bază ale IaaS – angajament financiar scăzut, flexibilitate pentru a sprijini agilitatea afacerilor și rezistență operațională”, a declarat Deepak Mohan, director de cercetare, Cloud Infrastructure Services. “Optimizarea costurilor și rezistența în afaceri au apărut ca factori de vârf în deciziile de investiții IT, iar ofertele IaaS sunt concepute pentru a permite ambele. Factorul disruptiv indus de COVID-19 a accelerat adoptarea serviciilor cloud, atât organizațiile IT tradiționale ale companiilor, cât și furnizorii de servicii digitale crescând utilizarea IaaS ca platforme tehnologice.“

„Procesele de digitalizare au fost declarate prioritare de către companiile din fiecare segment de industrie, iar acest lucru accelerează cererea de noi aplicații, precum și realocarea aplicațiilor existente”, a declarat Larry Carvalho, director de cercetare, Platform as a Service. „Platformele moderne de aplicații alimentate de containere și abordarea serverless oferă instrumentele necesare dezvoltatorilor pentru a răspunde acestor nevoi. Creșterea veniturilor PaaS reflectă nevoia companiilor de instrumente pentru accelerarea și automatizarea ciclului de viață al dezvoltării.”

„Aplicațiile SaaS rămân cel mai mare segment al cheltuielilor pentru cloud public, cu venituri de peste 122 miliarde USD în 2019. Deși creșterea a încetinit oarecum în ultimii ani, actuala criză servește ca un accelerator pentru adoptarea SaaS pe piețele primare și funcționale pentru a aborda creșterea exponențială a lucrătorilor de la distanță”, a declarat Frank Della Rosa, director de cercetare, SaaS și Cloud Software.* Notă: Veniturile SaaS includ atât aplicațiile SaaS, cât și software-ul pentru infrastructura sistemelor SaaS.

Analizând rezultatele segmentului, o viziune combinată a cheltuielilor IaaS și PaaS este relevantă, deoarece reprezintă modul în care clienții finali consumă aceste servicii atunci când implementează aplicații pe cloud public. IDC urmărește și publică această viziune a pieței din 2019. Pe piața combinată IaaS și PaaS, Amazon Web Services și Microsoft au generat mai mult de jumătate din veniturile globale. Dar continuă să existe o listă lungă sănătoasă, care reprezintă peste o treime din piață. Acestea sunt, de regulă, companii cu oferte de PaaS specifice pentru cazuri de utilizare specifice. Lista lungă este și mai accentuată în SaaS, unde aproape trei sferturi din cheltuieli sunt înregistrate în afara listei din top 5.Sursa: IDC