Față de perioada similară a anului anterior, valoarea de piață a sistemelor de stocare externă din regiunea EMEA a înregistrat în Q1 2020 o scădere de 10,7% în dolari și 8,1% în euro, potrivit International Data Corporation (IDC) EMEA Quarterly Disk Storage Systems Tracker. Încă o dată, valorile trimestriale au înregistrat diferențe semnificative între subregiuni, Europa de Vest a scăzut cu 16,5%, iar CEMA cu 9% (ambele în dolari).

Într-o notă pozitivă, segmentul all-flash-array (AFA) și-a păstrat constantă creșterea cu 4%, crescându-și în continuare ponderea sa din valoarea pieței de stocare externă până la 47%. Creșterea s-a produs în detrimentul atât a hybrid flash arrays (HFAs), în scădere cu aproape 25% și acoperind 36% din valoarea livrărilor, cât și ale HDD-urilor, în scădere cu aproximativ 11% și reprezentând doar 17% din valoarea livrărilor.

„Deși IDC se așteaptă ca declinul pieței să continue pentru restul anului, pandemia COVID-19 va fi de asemenea amintită ca un moment de răscruce pentru sectorul centrelor de date, acest lucru producând accelerarea tranziției către serviciile de cloud public și adoptarea modelelor de plată pay-per-use pentru utilizarea echipamentelor on-premise, conducând totodată mai multe investiții în direcția transformării digitale (DX)”, a declarat Silvia Cosso, Associate Research Director, Storage Systems, IDC Western Europe.

Europa de Vest

Valoarea pieței sistemelor de stocare externă din Europa de Vest a scăzut din nou cu 16,5% în dolari (-14,1% în euro). All-flash arrays au urcat până la 49% din valoarea totală, înregistrând o scădere mică de 1,6% față de perioada similară a anului anterior și, prin urmare, s-au dovedit a fi considerabil mai rezistente decât sistemele bazate pe HFA și HDD. Piața germană a revenit pe un teritoriu pozitiv, dar nu a fost suficient pentru a compensa scăderile puternice din alte piețe importante, cum ar fi Marea Britanie.

Perspectivele pentru întregul an sunt încă negative, măsurile stricte de blocare care au adus recesiune pe multe piețe europene se așteaptă să aibă un efect pe parcursul celui de-al doilea trimestru al anului 2020, înainte de a înregistra o revenire în 2021.

Europa Centrală și de Est, Orientul Mijlociu și Africa

În pofida începerii pandemiei COVID-19, valoarea pieței de stocare în Europa Centrală și de Est, Orientul Mijlociu și Africa (CEMA) a crescut cu 9% YoY, ajungând la 514,1 milioane USD în primele trei luni ale anului 2020. Această dezvoltare a fost mai optimistă decât era de așteptat, alimentată în mare parte de investiții mari în sectorul telecom din Rusia și de proiecte de centre de date din Orientul Mijlociu executate înainte de implementarea restricțiilor în toată regiunea.

Sistemele AFA și HDD au înregistrat o creștere în detrimentul sistemelor de stocare hibride. Sistemele all-flash HCI au continuat să fie segmentul cu cea mai rapidă creștere a pieței, înregistrând o creștere solidă de două cifre, deși pornesc de la o referință de bază mică. Pe de altă parte, soluțiile de backup construite la cerere au susținut o creștere a sistemelor HDD, deoarece backup-ul și recuperarea datelor au devenit cruciale în mediile de lucru și colaborare la distanță.

Sursa: IDC