Noile interfețe grafice și tehnologii integrate în aplicațiile software au redus substanțial timpul necesar pentru învățarea modului de utilizare al acestor aplicații. Minitab este un exemplu de software  statistic complex care prezintă o curbă de învățare foarte rapidă. Romsym Data, distribuitorul Minitab în România, a organizat un workshop dedicat acestei soluții. Cu prilejul acestui eveniment, am avut ocazia să stau de vorbă cu Sandeep Girn (Academic & Channel Market Specialist la Minitab).

Minitab este un software statistic creat de cercetători de la  Pennsylvania State University. Aplicația are mai bine de 4 decenii, prima versiune a aplicației fiind lansată în 1972. Născută în mediul academic, aplicația este încă la ora actuală una dintre cele mai folosite aplicații la disciplinele de statistică în mediul universitar din SUA.  “Pe lângă mediul academic, astăzi Minitab este utilizat în cele mai diverse domenii: industria auto, industria farmaceutică, companii de servicii etc. Suntem prezenți în toate domeniile unde există date de analizat. Spre exemplu, Minitab Quality Companion are o cotă de piață însemnată pe zona de aplicare a algoritmilor statistici în controlul calității (inclusiv pe zona Six Sigma).”  a precizat Sandeep Girn.

Minitab oferă și Quality Trainer,  o soluție de eLearning care prezintă conceptele statistice specialiștilor în controlul calității, fiind un util instrument de învățare care oferă acces la un mix de cunoștințe legate de Minitab și elemente de statistică.

Minitab a ajuns la versiunea cu numărul 17, care integrează un număr mare de modele statistice și instrumente de reprezentare grafică. Printre acestea se numără: Anova, regresia, modelul Monte Carlo etc. Produsul este însoțit de o interfață simplă, datele statistice fiind exploatate la fel ca în soluțiile de calcul tabelar (datele sunt stocate în foi de calcul, similare cu cele din Excel). Suplimentar, cele mai multe funcții statistice sunt accesibile direct prin intermediul meniului aplicației, fără a folosi comenzi criptice sau limbaje complexe.

Licențiere

Compania Minitab oferă și un model flexibil de licențiere, după cum ne-a declarat Sandeep Girn “Pe llângă modelul de licențiere perpetuu, Minitab oferă și o modalitate de licențiere bazată pe abonament semestrial sau anual. Versiunea pe bază de abonament este foarte flexibilă, numărul de licențe fiind suplimentat foarte rapid. Dacă ai 10 licențe și peste 3 luni decizi să cumperi încă 10, vei fi taxat numai pentru licențele suplimentare. Modelul de licențiere pentru mediul academic oferă prețuri foarte mici. Spre exemplu, licențele de Minitab Express pot fi închiriate la un preț de sub 50 de EUR anual.”

Legat de colaborarea cu Romsym Data, Sandeep Girn a declarat: “Lucrăm îndeaproape cu Romsym Data pentru a livra serviciile noastre pe piața din România. Romsym Data cunoaște utilizatorii locali și ne bazăm pe ei să ne ajute să ne dezvoltăm în această zonă. Ei dețin cunoștințe tehnice și, cel mai important, pot oferi suport în limba nativă, cea ce reprezintă un mare avantaj.”