Magazinele online și distribuitorii B2B din Romania sunt axați pe vânzarea de PC-uri, laptop-uri,  tablete, rețelistică etc. Există însă și o piață destul de neglijată in Romania, cea a pieselor de schimb si accesoriilor, piață pe care  există încă  foarte puțini competitori. EET Europarts,  liderul distribuției de piese de schimb si accesorii IT de pe bătrânul continent,  și-a început recent operațiunile pentru piața româneasca. Alvaro Artero, VicePresident of Sales & Business Development –  EET Europarts, ne-a oferit mai multe detalii despre strategia acestei companii pe piața autohtonă.

ITCHANNEL: Ați ales România pentru extinderea companiei. Care au fost motivele pentru a veni în acesta țara ?

Alvaro Artero: În prezent avem 30 de birouri în 25 de țări din Europa, Estul Mijlociu și Africa și suntem în continuă expansiune, pe piețe diferite. Dorim să ne dezvoltăm si credem ca Romania este o piața interesanta. Motivul pentru care am ales România a fost acela că, pe parcursul ultimilor ani, am avut mai multe cereri de la companiile romanești către alte sucursale ale grupului EET Europarts din alte tari . Consideram ca proximitatea fata de client este importanta pentru a ne crește vânzările și, totodată, satisfacția clienților.

ITCHANNEL: Ați avut cereri din partea unor companii de IT din România?

A.A:: Avem clienți din România pe care pana acum îi aprovizionam din alte țări unde avem birouri de vânzări – Germania, Italia, Danemarca etc. Acesta a fost și motivul care ne-a determinat să accelerăm procesul de deschidere a  pieței din Romania. Acum toți clienții noștri vor beneficia de avantajele portalului B2B www.eeteuroparts.ro, disponibil in limba romana.

ITCHANNEL: Cum a evoluat business-ul companiei dvs. în această perioadă de criză?

A.A:: Afacerea noastră a evoluat foarte bine în ultimii ani și spre deosebire de trendul descendent al pieței, noi chiar am reușit să înregistrăm creștere chiar si în anii cei mai grei. Este desigur, un avantaj pentru noi faptul că în perioada de criză, în care resursele sunt limitate, clienții prefera să repare echipamentele IT decât sa le înlocuiască cu altele noi. Suntem prezenți de peste 26 ani pe piața  piese de schimb si accesorii IT, lucram cu cei mai mari fabricanți din lume, iar acest lucru ne-a permis să ne consolidăm poziția de lider.

ITCHANNEL:  Distribuiți peste 300 de branduri și 400.000 de produse. Se vor regăsi toate aceste produse și în România?

A.A:: Activitatea EET Europarts se concentrează pe 4 linii principale de business:

– piese de schimb si accesorii IT, pentru computere, imprimante, telefoane mobile etc.

– Home entertainment si lifestyle Electronics: gadgeturi, accesorii pentru mobile, tablete etc.

– supraveghere video si securitate: camere IP, analogice, servere, recordere, monitoare, alarme

– soluții POS (puncte de vânzare) : sisteme, case de marcat, cititoare de coduri, prindere

Noi încercăm să facem toate produsele noastre disponibile pe piața din România, dar există câteva restricții în ceea ce privește politica de distribuție a fabricanților. Cu toate acestea, în jur de 95% dintre produsele noastre vor fi vândute în România.

 ITCHANNEL: Ținând cont că aveți un număr așa mare de produse, ați luat în considerare și posibilitatea de a deschide un centru logistic în România?

A.A:: Noi ne construim structurile în așa fel încât să oferim un nivel ridicat de  satisfacție clienților. Dacă acest lucru presupune construirea unui astfel de centru, atunci noi îl vom lua în considerare. Pentru noi nu este o problemă de structură, dacă vom considera că este un lucru important, atunci îl vom dezvolta. În multe țări nu avem depozite locale pentru produsele pe care le vindem. Este adevărat că un centru logistic în România ar fi extrem de important pentru zona balcanică, pentru a o coordona, dar acesta va fi un pas viitor, dacă cererea din zona o va impune. Pentru noi este foarte interesant să venim în România. Zilele acestea am venit în România, săptămânile viitoare vom merge în Ungaria, mai târziu vor urma Bulgaria și Grecia. Astfel că, dacă după o așa extindere vom avea nevoie de un centru logistic, îl vom realiza probabil în România. In afara de centrul logistic principal din Danemarca, avem depozite în țări precum Spania, Polonia, Ucraina, dar sunt multe țări ca Germania, Italia, Austria, Franța, unde nu avem depozite, iar livrările se realizează din Danemarca, cu termene de livrare foarte rapide. In orice caz, experiența noastră din alte tari ne spune ca disponibilitatea intr-un singur depozit a peste 29.000 repere este mai importanta decât unde se afla fizic produsele. Iar noi cu siguranța oferim cea mai buna disponibilitate, nici un angrosist neavând in Europa un stoc ca cel pe care îl deține EET Europarts la Copenhaga.

ITCHANNEL: Aveți vreun parteneriat cu vreo companie românească?

A.A:: Noi avem deja  clienți locali în Romania, inclusiv distribuitori. Totuși, până în acest moment, nu avem un parteneriat strategic cu niciun distribuitor, dar suntem deschiși pentru orice discuție.

 ITCHANNEL: Dispuneți de o platformă modernă Web business tu business. Care sunt principalele beneficii pentru clienți ale acestei platforme?

A.A:: Dispunem de o platformă  Web modernă, care simplifică procesele de business și interacțiunea cu partenerii noștri. Există posibilitatea de a integra facil portalul nostru via XML (eXtended Markup Language) sau EDI (Electronic Data Interchange) cu orice soluție utilizată de client. Catalogul electronic permite identificarea cu numai 3 click-uri a oricărui reper de produs din cele peste 400.000 distribuite de compania noastră. Clienții noștri pot integra gratuit motorul nostru de căutare (product guide) in paginile lor web. De asemenea, realizam drop / blind shipments, adică putem livra direct către adresa clientului final, folosind logo-ul partenerilor noștri.

ITCHANNEL: Care este direcția strategică de dezvoltare a companiei EET Europarts?

A.A:: Cel mai important pentru noi este nivelul de satisfacție a clienților. Dorim sa ne poziționăm ca un “one-stop-shop” pentru clienții noștri. Fiind cel mai mare furnizor de piese de schimb și accesorii IT din Europa, avem acorduri speciale cu principalii fabricanți. De exemplu, suntem clientul numărul 1 al HP in regiunea EMEA, companie pentru care suntem  HP PartsOne Authorized Parts Reseller.

Pentru clienții din Romania dorim de asemenea sa aducem o serie de branduri care nu au prezenta locala sau au distribuție geografica limitata.

 

Despre EET Europarts

De mai mult de 26 ani ETT Europarts furnizează resellerilor IT europeni piese de schimb si accesorii. In prezent EET Europarts este cel mai mare distribuitor european de piese de schimb si accesorii IT(computere , imprimante , telefoane mobile) , catalogul de produse incluzând, de asemenea, soluții de securitate, de supraveghere video, home entertainment si lifestyle electronics.

EET Europarts este distribuitor al multor mărci lider pe aceste segmente de produse, din care amintim doar câteva: HP, Epson, Lexmark, IBM/Lenovo, Fujitsu, Sony, Acer, Toshiba, Dell, Asus, Xerox, Kyocera.

Oferta EET Europarts cuprinde peste 300 branduri și mai mult de 400.000 produse.

EET Group, compania mama a tuturor subsidiarelor EET Europarts, are sediul corporativ in Copenhaga, Danemarca si operează pe 25 de piețe in Europa si Africa. In iulie 2013 EET Europarts si-a extins activitatea intrând si pe piața din Romania.