Kapsch CarrierCom va dota cu tehnologia GSM-R o porțiune de peste 900 km a rețelei de căi ferate din Ungaria și, ulterior, va furniza lucrările de întreținere asociate. Beneficiarul proiectului care se ridică la un volum total de aproximativ 46 de milioane de euro este compania de stat maghiară NISZ Zrt. (Nemezeti Inforkommunikációs Szolgáltató). Proiectul este prevăzut a fi finalizat la sfârșitul anului 2015.

Consorțiul câștigător al proiectului, format din Kapsch și compania maghiară de rețele de comunicații MVM OVIT Zrt. (Országos Villamostávvezeték), va instala rețeaua GSM-R în următorii doi ani. MVM OVIT va deține responsabilitatea dezvoltării infrastructurii fizice, în timp ce Kapsch va furniza întreg pachetul de tehnologie pentru rețeaua GSM-R și, de asemenea, a câștigat contractul de întreținere a sistemului pe o perioadă de trei ani.

Soluția end-to-end are la bază o arhitectură scalabilă, de înaltă performanță, care oferă în special funcționalitate extinsă și disponibilitate ridicată. Kapsch va implementa o puternică rețea GSM-R bazată pe tehnologia core 3GPP Release 4, precum și stații de bază de cea mai nouă generație. De asemenea, ca element central de control pentru toate operațiunile în componența sistemului, va fi inclus un modern punct de control al serviciilor. „Datorită poziției sale geografice, Ungaria este o țară-cheie pentru traficul de tranzit european. Prin urmare, considerăm acest proiect ca fiind o referință deosebit de importantă”, explică Kari Kapsch, CEO Kapsch CarrierCom.

La intersecție de coridoare europene

Implementarea tehnologiei GSM-R în Ungaria este de mare importanță, deoarece trei dintre cele mai importante coridoare feroviare pan-europene trec prin țara vecină. Interoperabilitatea sistemelor de siguranță este, prin urmare, de cea mai mare prioritate pentru buna funcționare a transportului feroviar internațional. Prin ERTMS (European Rail Traffic Management Systems – sistemul european de management al traficului feroviar), Uniunea Europeană a definit un standard care să asigure că transportul feroviar transfrontalier are loc pe baza unui sistem uniform de control, comandă și semnalizare. Unul dintre obiectivele de bază ale ERTMS este de a facilita tranziția de la soluții naționale individuale către un sistem unitar de comunicații radio feroviare în întreaga Europă, cu scopul de a reduce costurile și de a crește securitatea. Sistemul este alcătuit din două elemente principale: un sistem uniform de semnalizare (ETCS European Train Control System – sistemul european de control feroviar) și tehnologia de radio GSM-R.

Soluțiile complete pentru comunicații radio feroviare oferite de Kapsch sunt formate din mai multe elemente individuale – de la componente de infrastructură până la dispozitive de utilizator. În operațiunile feroviare internaționale este esențial ca aceste elemente să lucreze perfect împreună, chiar dacă acestea provin de la diferiți producători. Prin urmare, operatorii de cale ferată se pot baza pe un sistem de siguranță feroviară care satisface cele mai înalte standarde stabilite în propria rețea feroviară națională și pot fi, de asemenea, utilizate în transportul internațional, fără eforturi sau cheltuieli suplimentare.