Odată cu apropierea iernii, apar iarăşi planurile de călătorie şi vacanţe, fie că este vorba despre o escapadă de week-end la munte, departe de agitaţia oraşului, sau un city break, la un târg tradiţional de Crăciun. Și cum orice călătorie necesită o minimă planificare, exploratorii The PhoneGeeks ai EuroGsm vin cu o serie de recomandări în ceea ce privește aplicațiile mobile ce pot fi utilizate pentru organizarea itinerariului, găsirea celor mai bune modalități de transport și a celor mai avantajoase variante de cazare.

„Una dintre cele mai complexe aplicații pentru planificarea călătoriilor este TripAdvisor Hotels Flights, cu ajutorul căreia utilizatorii pot găsi și rezerva cele mai ieftine zboruri, precum și cele mai bune hoteluri și restaurante. De asemenea, ei pot găsi informații despre cele mai interesante obiective turistice din orașul sau zona pe care o vizitează”, a precizat Adi Coman – The PhoneGeeks.

Pentru cei cărora le place să organizeze totul, până la ultimul detaliu, există aplicația Trip Planner, cu ajutorul căreia se pot întocmi liste cu lucrurile care trebuie incluse în bagaj, în funcție de nouă mari categorii. Aplicația oferă posibilitatea de a adăuga, șterge sau edita informațiile, iar odată completată o categorie, aceasta se poate bifa și se poate trece la următoarea.

O altă aplicație utilă și de încredere în organizarea călătoriilor este Booking.com, prin intermediul căreia utilizatorii au posibilitatea de a alege între mai mult de 330.000 de unități de cazare din 184 de țări și de a-și rezerva o cameră în hotelul preferat în doar câțiva pași simpli. De asemenea, utilizatorilor care amână problema cazării pentru ultimul moment, le vine în ajutor aplicația Hotel Tonight, prin intermediul căreia se pot face rezervări last-minute în peste 100 de destinații, la cele mai bune prețuri.

„În ceea ce privește transportul, Google Maps este o aplicație foarte cunoscută și utilizată, înlocuind cu succes un GPS, în timp ce aplicația Waze oferă informații în timp real despre condițiile de trafic, accidente, pericole, poliție și alte evenimente semnalate de ceilalți șoferi din zonă, bazându-se pe hărțile generate de utilizatori”, spune Dan Badea – The PhoneGeeks.

Deoarece succesul unei călătorii depinde și de starea vremii, este recomandată instalarea aplicațiilor Android Weather & Clock Widget sau AccuWeather – Weather for Life, care le oferă utilizatorilor Android, respectiv Windows Phone 8, prognoza meteo actualizată în funcție de orașul în care aceștia se află. Mai mult, ei pot personaliza informațiile și pot consulta prognoza pe zile sau chiar ore.

Iar pentru că bugetul este și el un aspect important al oricărei călătorii, aplicația Trip Budget Calculator oferă posibilitatea de a calcula costurile estimative pentru carburant, mâncare sau cazare, totul în funcție de moneda locală.

Călător prin România, cu ajutorul aplicațiilor mobile

Printre cele mai descărcate aplicații Android care oferă informații despre cazare și obiective turistice din țara noastră se numără Cazare in Romania, care oferă acces la o bază de date cu informații despre hoteluri, pensiuni, cabane și case de vacanță, sau moBooking Romania, care include și o secțiune dedicată ofertelor promoționale.

„Dacă vizităm o anumită zonă din România și nu știm exact ce obiective turistice am putea vedea, aplicația Tourist Informator – Romania cuprinde o bază de date actualizată ce ne ajută să găsim informații despre acestea”, a adăugat Radu Boancă – The PhoneGeeks.

Aplicații inedite pentru o călătorie pe măsură

Turiștii care vor să se bucure din plin de experiența unei călătorii au la dispoziție aplicația Wikitude, care folosește Wikipedia pentru a le oferi utilizatorilor posibilitatea de a vedea lumea prin intermediul camerei foto a telefonului mobil.

„Chiar celebra Google Earth este o aplicație excelentă pentru cei care călătoresc în locuri noi, întrucât oferă opțiunile de afișare 3D, satelit și street view, care uimesc prin claritate și precizie”, a încheiat Adi Coman.

În ceea ce privește telefoanele recomandate pentru utilizarea acestor aplicații în condiții optime, acestea ar trebui să fie smartphone-uri cu procesoare cu o capacitate de minim 1GB. De asemenea, în cazul aplicațiilor care au la bază GPS-ul, trebuie luat în considerare faptul că bateria se va descărca mai repede, de aceea este recomandată folosirea unui încărcător auto sau a unui încărcător de acumulatori.