Valoarea de piață a sistemelor de stocare externă EMEA a scăzut cu 2,8% față de anul anterior în dolari și cu 9,8% în euro în ultimul trimestru al anului 2020, potrivit datelor IDC EMEA Quarterly Disk Storage Systems Tracker. Cursul de schimb a jucat un rol central în a face comparația de la an la an mai favorabilă atunci când o privim în dolari, mai degrabă decât în ​​euro.

Spre deosebire de trimestrele anterioare, performanța a fost similară în întreaga subregiune, valoarea pieței Europei Occidentale a scăzut cu 2,8% față de perioada similară a anului anterior, iar CEMA a scăzut cu 2,9% (ambele în dolari). Segmentul all-flash-array (AFA) a scăzut, de asemenea, înregistrând o cădere de 3,9% de la un an la altul. Segmentul hibrid flash array (HFA) a fost mai rezistent, cu un declin de 0,6%.

În întregul an 2020 s-a înregistrat o scădere de 6,5% în dolari (8,4% în euro), dar segmentul AFA a rămas pe linia de plutire (+ 3,7% în dolari și + 1,6% în euro); a fost, de asemenea, cel mai mare segment după valoare (44%, comparativ cu 37% pentru HFA și 19% numai pentru HDD).

„În timp ce recesiunea economică din 2020 a lovit țările EMEA cu niveluri diferite de intensitate, evenimentele recente din regiune schimbă modul în care se cumpără și se consumă infrastructura IT. Cerințele pentru modele de consum de tip cloud, împreună cu implementarea distribuită a IT și adoptarea mai largă a tehnologiei digitale transformarea, va alimenta inovația și competitivitatea în timpul recuperării”, a declarat Silvia Cosso, associate research director, Storage Systems, IDC Western Europe.

Europa de Vest

Valoarea pieței de stocare externă din Europa de Vest a scăzut cu 2,8% în dolari (-9,7% în euro) pentru trimestrul respectiv și a scăzut cu 9,8% pentru întregul an (-11,6% în euro).

„Cu toate acestea, segmentul AFA a reprezentat mai mult de 45% din totalul livrărilor pentru 2020, în creștere față de 41% în 2019, în timp ce HCI a contribuit la aproape 16% din valoarea stocării externe – ambele indicând o accelerare a planurilor de renovare a centrelor de date de la întreprinderile europene”, a spus Cosso.

Deși există semne de recuperare în subregiune, perspectivele rămân rezervate și depind în mare măsură de lansarea vaccinării – un factor cheie în recuperare.

Europa Centrală și de Est, Orientul Mijlociu și Africa

Încetinirea pieței de stocare externă în CEMA era de așteptat în urma celui de-al doilea val de COVID-19, care a dus la măsuri mai stricte în unele țări din regiune și la mai multe contracarări economice. Scăderea a fost de 2,9% anual, cu o valoare de piață de 655,7 milioane dolari.

Regiunea MEA a rămas neschimbată, deoarece proiectele de stocare de ultimă generație au fost în cele din urmă puse în aplicare; împreună cu cheltuielile pentru soluții entry-level, acest lucru a reușit să compenseze scăderea din gama medie.

Cu toate acestea, piața CEE a scăzut. Acest lucru s-a datorat, în principal, unei scăderi a vânzărilor de all-flash pentru prima dată de când IDC a început să o urmărească în regiune. Investițiile în HCI și PBBA au continuat să accelereze cu două cifre (44,3% și respectiv 26,3%), dar proiectele de stocare rămase, tipice pentru ultimul trimestru al anului, au fost amânate și acest lucru a condus la un declin de aproape 20% în segmentul midrange.

„În mod clar, fluctuațiile de pe piață reflectă impactul pandemiei asupra economiei, iar 2021 va continua în acest sens”, a declarat Marina Kostova, manager de cercetare, Storage Systems, IDC CEMA. „Cu toate acestea, transformarea consumului de soluții de stocare și a segmentului de data management va continua și, alături de creșterea volumului de muncă legat de AI, 5G și edge, va duce la o cerere și mai mare de stocare, capacități mai mari de stocare și alte dezvoltări flash, cu mai puțină componentă hardware și într-un mediu hibrid progresiv.”

Sursa: IDC