Conform cercetărilor efectuate de International Data Corporation (IDC), livrările de PC-uri tradiționale (computere desktop, notebook și stații de lucru) în regiunea EMEA vor totaliza 68,3 milioane în 2020, în scădere cu 6,3% față de anul anterior. Cererea imediată generată de izolarea impusă de pandemia COVID-19 va duce la o creștere a livrărilor în Q2 2020, dar multiplele implicații ale acestui fenomen crează o imagine mult mai negativă pentru a doua jumătate a anului, ceea ce se presupune că va duce la o scădere generală.

”Se preconizează că trei factori vor conduce la creșterea pieței PC-urilor din vestul Europei în Q2 2020 și anume creșterea fără precedent a cererii de PC în condiții de blocare, livrările efective ale comenzilor din Q1 și introducerea timpurie în sistem a comenzilor aferente celei de-a doua jumătăți a acestui an, toate conduse de pandemia COVID-19”, a spus Malini Paul, research manager la IDC Western European Personal Computing Devices. ”Cu toate acestea, cu recesiunile anticipate care se vor manifesta în a doua jumătate a acestui an, cererea va scădea, în principal determinată de întreprinderile mici și mijlocii”.

Din perspectiva factorului de formă, notebook-urile vor marca o creștere de două cifre în Q2 2020, stimulate de cererea fără precedent generată de necesitatea de a echipa angajații și studenții cu mijloacele de lucru și de studiu de acasă. În pofida accelerării sporite către mobilitate din cauza izolării, livrările pe desktop-uri vor beneficia de o cerere susținută în anumite verticale, acolo unde sensibilitatea datelor este primordială, cum ar fi domeniul financiar-bancar, ceea ce duce la o scădere ușoară în Q2 2020. Cu toate acestea, a doua jumătate a anului 2020 este mai puțin optimistă pentru ambele categorii de produse, deoarece impactul economic al izolării va inhiba puternic cheltuielile IT ale organizațiilor, în special în companiile mai mici, cu potență financiară mai redusă.

Se preconizează că piața de consum a Europei Occidentale va crește accentuat în Q2 2020, cu aproximativ 8,7% față de perioada similară a anului trecut. Această creștere va fi determinată de creșterea de două cifre din dreptul notebook-urilor, de vreme ce pandemia COVID-19 continuă să susțină cererea pentru echipamentele mobile, în special în gospodăriile dotate cu un singur dispozitiv care vor căuta noi echipamente care să permită mai multor utilizatori să studieze, să consume conținut multimedia și, de asemenea, să se joace. Desktop-urile vor înregistra un ușor declin în al doilea trimestru al anului 2020, dar adopția lor va fi susținută și de cererea din zona de gaming. Cu toate acestea, evoluția din a doua jumătate a lui 2020 va fi negativă pentru ambele categorii de produse, deoarece încetinirea creșterii economice va avea în mod inevitabil un impact negativ asupra sentimentelor consumatorilor, la fel ca și constrângea legată de puterea de cumpărare a consumatorilor.

Se preconizează că piața tradițională de calculatoare din CEMA va scădea cu 8,2% în Q2 2020 față de perioada similară a anului trecut, datorită restrângerii cererii din regiunea MEA. În antiteză, regiunea CEE este de așteptat să mențină o creștere de 3,0%, ambele segmente urmând a fi impulsionate de o cerere crescută venită din munca de acasă, de izolarea la domiciliu și de școlarizarea online. În plus, vânzătorii raportează comenzi semnificative care vor fi livrate în al doilea trimestru din cauza problemelor de producție și logistică survenite în perioada februarie-martie. Trimestrul va fi marcat și de relaxarea măsurilor de izolare în țările CEE în lunile mai-iunie.

”Izolarea a declanșat un salt uriaș spre digitalizare, ceea ce a dus la o tranziție mai puternică la dispozitivele mobile, precum și la achizițiile de PC-uri pe internet prin comercianții online, precum și prin canalele online de retail”, a declarat Nikolina Jurisic, Senior Program Manager, EMEA.

Regiunea MEA este de așteptat să marcheze o contracție cu 17,7% datorată apariției problemelor de lichiditate din toată regiunea, ceea ce a făcut ca revânzătorii să aibă mai puțin capital pentru investiții. Rata de schimb a monedelor locale le-a slăbit pe acestea față de dolar, făcând importurile, inclusiv cele de echipamente de calcul, mai costisitoare. În Arabia Saudită, TVA va crește de la 5% la 15% la 1 iulie 2020.

”Scăderea prețului petrolului a avut un impact negativ asupra PIB-ului pentru multe țări din regiune, în special în zona Golfului”, a declarat Jurisic. ”Arabia Saudită, fiind cel mai mare producător de petrol din regiune, va suferi una dintre cele mai puternice scăderi.”Sursa: IDC