Conform IDC Worldwide Quarterly Mobile Phone Tracker, este de așteptat ca piața smartphone-urilor din zona EMEA să se contracte cu aproape un sfert ca valoare în trimestrul la sfârșitul lunii iunie, după ce înregistrase rezultate relativ solide în primele trei luni ale anului.

Măsurat ca volum al prețurilor de vânzare cu amănuntul înainte de aplicarea impozitului pe vânzări și TVA, totalul pieței de smartphone-uri din al doilea trimestru calendaristic va scădea sub 19 miliarde de dolari și 63 de milioane de unități, acestea fiind cele mai mici cifre trimestriale totale din EMEA în ultimii cinci ani.

”Aceasta va fi cea mai mare cădere trimestrială pe care piața o suferă de când IDC a început urmărirea regiunii în urmă cu 14 ani”, a declarat Simon Baker, director de program la IDC EMEA. ”Cea mai accentuată scădere până în prezent a fost scăderea de 13,0% înregistrată la nivelul celui de-al treilea trimestru al anului 2009 în timpul crizei financiare față de perioada anterioară a anului anterior.”

Declinul din acest trimestru va fi mai accentuat în Europa, a declarat Marta Pinto, manager de cercetare la IDC EMEA. Europa de Sud va fi grav lovită, în special Spania, cu o scădere a valorii aproape de o treime, dar ]n toate piețele cifrele vor fi mai mici comparativ cu același trimestru din anul precedent.

Cea mai mare cădere din Europa este de așteptat să fie în Rusia, unde izolarea datorată coronavirusului a fost agravată de o scădere a monedei. Există situații în care consumatorii au achiziționat telefoane în săptămânile premergătoare izolării înainte de înregistrarea creșterii prețurilor, iar experiența anterioară a unor astfel de crize în Rusia sugerează că piața se va contracta semnificativ după aceea pe o perioadă de câteva luni.

IDC se așteaptă ca scăderea vânzărilor să continue până în al treilea trimestru, dar piața din vestul Europei ar trebui să se redreseze la sfârșitul anului, odată cu lansarea de către Apple a primelor sale iPhone-uri 5G. Un aspect pozitiv într-un peisaj mai puțin plăcut, Apple a mers bine în Europa, a spus Pinto.

Android va continua să fie sistemul de operare dominant pentru smartphone-uri, atu generat de prețuri mai mici și de concurența acerbă între jucătorii din regiune. Sistemul de operare al celor de la Google își va crește, de asemenea, cota în segmentul enterprise datorită programului Android Enterprise Recommended Program.Sursa: IDC