Predicțiile privind viitorul muncii de la International Data Corporation (IDC) semnalează o adoptare de durată a modelelor de lucru hibride de către majoritatea organizațiilor G2000, susținute de adoptarea pe scară largă a tehnologiilor de automatizare și inteligență artificială și învățare automată (AI/ML).

Pentru a ține pasul cu accelerarea inițiativelor de transformare digitală și cu realitățile globale de sănătate, climă și provocări sociale, organizațiile trebuie să adopte moduri de lucru mai dinamice și hibride. Lucrătorii trebuie să se redefinească ca membri ai echipelor dinamice și reconfigurabile care se pot adapta rapid la cerințele afacerii și la noile cerințe ale pieței – oricând, oriunde și din orice locație fizică.

Conduse de directori superiori și consilii executive, inițiativele Future of Work vor fi imperative la nivelul întregii companii. Adoptarea rapidă a unor practici de lucru mai automatizate, bazate pe cloud și activate cu inteligența artificială va îmbunătăți productivitatea muncii și va introduce noi moduri de lucru mai agile. Perspectivele obținute din aceste moduri de lucru digital-first, vor permite organizațiilor să răspundă nevoilor clienților și angajaților, conducând la îmbunătățiri în retenția angajaților și satisfacția clienților.

„Pe măsură ce organizațiile continuă să definească și să perfecționeze modelele de lucru cele mai potrivite pentru industriile lor, vor trebui inevitabil să calibreze implementarea corectă a tehnologiilor de automatizare, spațiu de lucru digital și fizic și plasare”, a declarat Amy Loomis, director de cercetare, Future of Work. „Departe de a fi un mijloc pentru a ajunge la un scop, implementarea acestor tehnologii declanșează noi conversații de conducere în jurul capacității angajaților pentru a fi mai autonomi și mai inovatori în lucrul cu IT, între funcții și cu clienții.”

Primele 10 previziuni IDC pentru viitorul muncii 2022 sunt:

Predicția 1: Până în 2024, 80% dintre companiile din G2000 vor folosi „manageri digitali” activați de AI/ML pentru a angaja, concedia și instrui lucrători în locuri de muncă măsurate prin îmbunătățirea continuă, dar numai 1 din 5 va realiza valoare fără implicarea umană.

Predicția 2: Până în 2023, angajații din linia de afaceri G2000 vor folosi instrumente pentru a-și automatiza propria activitate folosind dezvoltarea fără cod, dar 90% dintre aceste programe vor eșua fără a sprijini COE și metodologia de adoptare.

Predicția 3: 40% din G2000 vor vedea o îmbunătățire cu 25% a utilizării informațiilor până în 2026, datorită investițiilor în rețele inteligente de cunoștințe care transformă datele structurate/nestructurate în cunoștințe care pot fi găsite și acționabile.

Predicția 4: Până în 2023, transformarea digitală (DX) și volatilitatea afacerii vor determina 70% din organizațiile G2000 să implementeze modele de lucru la distanță sau hibride, redefinind procesele de lucru și implicând diverse grupuri de talente.

Predicția 5: Până în 2024, 70% dintre companiile vor fi investit masiv în date, instrumente și analize comparative privind diversitatea, egalitatea și incluziunea, pentru a defini strategiile de recrutare și capital uman.

Predicția 6: Până în 2023, 60% dintre companiile G2000 vor implementa platforme activate AI și ML pentru a sprijini întreaga experiență a ciclului de viață al angajaților, de la integrare până la pensionare.

Predicția 7: Lipsa de competențe IT legate de DX va afecta 90% din organizații până în 2025, costând peste 6,5 trilioane de dolari la nivel global până în 2025 din cauza lansărilor întârziate a produselor, a reducerii satisfacției clienților și a pierderii afacerilor.

Predicția 8: Până în 2025, 90% din noile construcții/renovări comerciale vor implementa tehnologie inteligentă a instalațiilor care să susțină locuri de muncă flexibile și să îmbunătățească în mod durabil experiențele ocupanților și performanța operațională.

Predicția 9: Până în 2023, 70% dintre lucrătorii conectați în roluri bazate pe sarcini vor folosi inteligența încorporată în spațiile de lucru digitale adaptive de oriunde pentru a implica clienții/colegii și pentru a stimula productivitatea întreprinderii.

Predicția 10: Firmele G1000 vor folosi spații de lucru digitale inteligente cu tehnologii vizuale augmentate (hardware/software) în întâlniri programate regulat de 8:10 până în 2024, pentru a permite echipe globale distribuite de înaltă performanță.

Aceste predicții sunt discutate mai detaliat într-un nou raport IDC FutureScape, IDC FutureScape: Worldwide Future of Work 2022 Predictions, (IDC #US47290521), care este disponibil pentru descărcare la: https://www.idc.com/events/futurescape ?tab=latest-search.

Sursa: IDC