• 65% din PIB-ul global va fi digitalizat până în 2022, generând peste 6,8 miliarde de dolari investiții directe în transformarea digitală din 2020 până în 2023
  • Investițiile accelerate în tranformarea digitală (DX) creează o bază de dezvoltare economică pe măsură ce companiile se construiesc pe strategiile și investițiile existente, devenind viitoare organizații digitale

International Data Corporation (IDC) a făcut recent publice un set de predicții pentru anul viitor cuprinse în documentul ”IDC FutureScape: Worldwide Digital Transformation 2021 Predictions”. Conform noului raport, în pofida unei pandemii globale, investițiile directe în transformarea digitală (DX) continuă să crească cu o rată de creștere anuală compusă (CAGR) de 15,5% din 2020 până în 2023 și se așteaptă să se apropie de 6,8 trilioane de dolari, pe măsură ce companiile vor investi pe baza strategiilor existente.

Predicțiile analiștilor sunt:

Predicția 1: Investițiile DX accelerate creează o bază de dezvoltare economică. Economia rămâne statornică pe drumul său către transformarea sa digitală, cu 65% din PIB-ul global digitalizat până în 2022 și va genera peste 6,8 trilioane de dolari investiții directe în DX din 2020 până în 2023.

Predicția 2: Structurile de organizare și traseul transformării devin mature. Până în 2023, 75% dintre organizații vor avea foi de parcurs complete de implementare a transformării digitale (DX), în creștere de la 27% astăzi, rezultând o adevărată transformare în toate aspectele afacerilor și societății.

Predicția 3: Sistemele de management digital se maturizează. Până în 2023, 60% dintre liderii din organizațiile G2000 își vor schimba orientarea de management de la procese la rezultate, stabilind modele de operare mai agile, inovatoare și empatice.

Predicția 4: Ascensiunea platformelor digitale și a ecosistemelor extinse. Până în 2025, determinați de condiții globale volatile, 75% dintre liderii de afaceri vor valorifica platformele digitale și capacitățile ecosistemelor pentru a-și adapta lanțurile valorice la noile piețe, industrii și ecosisteme.

Predicția 5: Digitalul devine o prioritate în abordare. Din moment ce abordarea „digitalul first” predomină în fiecare experiență, 60% dintre companii vor investi mult în digitalizarea experienței angajaților în 2021, transformând relația dintre angajatori și angajați.

Predicția 6: Reinventarea modelului de afaceri. Până în 2021, cel puțin 30% dintre organizații vor accelera inovația pentru a sprijini reinventarea modelelor de afaceri și de operare, accelerând programele de transformare pentru a-și asigura viitorul afacerilor.

Predicția 7: Sustenabilitate și DX. Până în 2022, majoritatea companiilor vor realiza o valoare mai mare prin combinarea digitalului și a sustenabilității, dând naștere unor proiecte bazate pe componenta digitală și în același timp sustenabile, ca standard de facto.

Predicția 8: Culturi digital native. Pentru a prospera în economia supremației digitale, 50% dintre întreprinderi vor implementa o cultură organizațională optimizată pentru DX până în 2025, bazată pe orientarea către client și bazată pe date.

Predicția 9: Accelerarea experiențelor digitale. Până în 2022, 70% din totalitatea organizațiilor vor accelera utilizarea tehnologiilor digitale, transformând procesele de afaceri existente pentru a stimula implicarea clienților, productivitatea angajaților și reziliența afacerii.

Predicția 10: Platforme de inovare în afaceri. Până în 2023, 60% dintre companiile G2000 își vor construi propria platformă de inovare în afaceri pentru a sprijini inovarea și creșterea în noua normalitate.

Potrivit lui Shawn Fitzgerald, director de cercetare, Worldwide Digital Transformation Strategies, „organizațiile cu noi modele digitale de afaceri la bază, care își execută cu succes strategiile la nivel de companie pe platforme digitale, sunt bine poziționate pentru succes continuu în economiabazată pe platforme digitale. Predicțiile noastre pentru 2021 privind transformarea digitală reprezintă domenii de oportunitate notabilă de a diferenția propriile eforturi strategice în această direcție.”

Rapoartele IDC FutureScape sunt utilizate pentru a contura strategia și planificarea IT pentru companii, oferind un cadru de bază pentru evaluarea inițiativelor IT în ceea ce privește valoarea lor pentru strategia de afaceri acum și în viitorul previzibil. IDC FutureScapes sunt alcătuite dintr-un set de imperative decizionale concepute pentru a identifica o serie de probleme în așteptare cu care CIO și profesioniștii în tehnologie de vârf se vor confrunta în cadrul unui ciclu tipic de planificare a activității de cinci ani.

Sursa: IDC