Forța transformatoare a tehnologiei poate fi resimțită în toate tipurile de afaceri, inclusiv în industria automobilelor. Tehnologia a ajutat la transformarea diferitelor aspecte ale sectorului auto, inclusiv procesul de cumpărare și experiența de conducere. Iată câteva dintre cele mai tari tendințe tehnologice din industria auto acum:

1. Showroom-uri VR și AR

Tehnologiile VR/AR au început să-și croiască drum în industria auto. Deși există de ani de zile, impactul lor în industria auto este de așteptat ca dimensiunea industriei VR și AR în 2020 să fie de aproximativ 20 miliarde USD, ceea ce este aproape dublu față de 2018. În industria auto, tehnologia VR și AR este utilizată pentru a crea showroom-uri virtuale. Ca urmare, un producător de automobile nu trebuie să aibă toate mașinile la fața locului. Clienții își pot pune căștile VR din confortul casei lor și pot vedea o mașină. De exemplu, puteți chiar să vă plimbați cu o mașină pe câteva rute epice de conducere din întreaga lume folosind VR.

2. Tehnologia de încărcare a mașinilor electrice

Cu tehnologia actuală, cel mai rapid lucru pe care îl puteți spera să încărcați un Tesla la o stație de încărcare specializată este de aproximativ o oră și jumătate. Deși acest lucru este rapid, este totuși mult mai lent decât este necesar pentru a alimenta o mașină obișnuită. Cu toate acestea, există inovații tehnologice care ar putea reduce timpul de încărcare la capacitatea completă a bateriei la doar 20 de minute.

3. Internet of Things

Internet of Things a luat amploare în industria auto, datorându-se dorinței oamenilor de inter-conectivitate, iar producătorii de mașini nu pot ignora această nevoie. Un motiv pentru care 2020 va fi un an imens pentru IoT se datorează lansării în masă a tehnologiei 5G ce asigură viteze mai mari și face interconectivitatea vehiculului impecabilă. Se așteaptă ca până la finele lui 2020 numărul de mașini interconectate să atingă 250 de milioane. Interconectarea ar putea ajuta la reducerea accidentelor și a blocajelor de trafic. În consecință, firmele de asigurări auto ar putea oferi prime mai mici pentru persoanele care conduc vehicule cu o astfel de tehnologie.

4. Control vocal

Conducerea mașinilor necesită ignorarea tuturor celorlalte aspecte și concentrarea asupra drumului. Cu toate acestea, acest lucru nu este posibil în lumea modernă interconectată. În consecință, producătorii de automobile introduc controlul vocal în vehiculele moderne. Acesta permite șoferului să își mențină controlul asupra mașinii folosind doar vocea.

5. Siguranță sporită datorită AI

Există deja soluții pe piață. Un exemplu bun este platforma Automotive AI creată de Affectiva. Platforma a fost lansată în urmă cu aproximativ un an și are rolul de a monitoriza comportamentul șoferilor, precum și emoțiile acestora. De exemplu, AI poate ajuta să decidă dacă un șofer este obosit sau își folosește telefonul în timp ce conduce. Șoferul primește o notificare, care va ajuta la reducerea riscului de accident. Deși este deja utilizat de unii producători de automobile, ar putea deveni în curând un standard industrial.

6. Mașini complet autonome

Tehnologia actuală permite mașinilor să ia decizii autonome în situații scurte și controlate. Cu toate acestea, acest lucru s-ar putea schimba în viitor pe măsură ce evoluează tehnologia autovehiculelor. Într-o zi, mașinile ar putea fi pe deplin autonome și nu ar necesita un șofer pe scaunul șoferului pentru a circula pe drumurile publice.

7. Mașini tipărite 3D

Imprimarea 3D există de câțiva ani și și-a găsit încet drumul în industria auto. Unii dintre principalii producători folosesc tehnologia pentru a crea unele dintre piesele lor. Cu toate acestea, majoritatea mașinilor au fost experimentale și nu au fost produse în serie. Se pare că lucrurile se vor schimba în viitorul apropiat. XEV, un startup italian, a fost primul care a creat o mașină tipărită 3D produsă în serie. Ei au lucrat cu Polymaker, care este o companie chineză care a investit mult în industria imprimării 3D. Aproape toate componentele mașinii sunt imprimate 3D. Mașina este cunoscută sub numele de LSEV și va fi lansată în Asia și Europa la sfârșitul acestui an.

8. Suspensie complet activă

În timp ce sistemele de suspensie actuale sunt destul de avansate, în comparație cu acum câțiva ani, există loc de îmbunătățire. În viitor, sistemele de suspensie active ar putea ajuta la eliminarea oricărei boli cauzate de mișcarea din cabină. Mașinile realizează o tehnologie activă care prezice aspectul drumului și efectuează ajustările necesare.

9. Experiență auto personalizată

Mulți oameni petrec mult timp în mașină, iar producătorii de vehicule sunt pe măsură. În consecință, ei cheltuiesc mai mult pentru a face mașini cât mai confortabile și personalizate posibil. Personalizarea include o suită completă de diverse tehnologii, cum ar fi AC și sistemul de divertisment. Un avantaj al acestei personalizări este că mașinile pot îndeplini multe sarcini fără intervenția umană. Drept urmare, clienții își pot petrece timpul mai productiv când sunt pe drumuri.

10. Utilizarea blockchain-ului în lanțul de aprovizionare

Păstrarea controlului deplin al lanțului de aprovizionare a mașinilor poate fi destul de complexă datorită numeroaselor piese utilizate într-o singură mașină. O tehnologie care ajută la rezolvarea problemei este tehnologia blockchain. Tehnologia ajută la depistarea tuturor pieselor auto de la fabricare, ceea ce ajută la eliminarea pieselor contrafăcute din lanțul de aprovizionare.

Concluzii

Mai sus sunt cele mai pregnante tendințe din industria automobilelor. Aceste tendințe ar putea deveni într-o zi standardul industriei. Cu toate acestea, pentru unele ar putea dura mai mult pentru a ajunge la adoptarea pe piață în masă decât pentru altele. Unele dintre ele sunt încă în stadiile incipiente ale dezvoltării. În consecință, acestea necesită încă o mare investiție din partea jucătorilor din industria auto. Cu toate acestea, este important să știm ce tehnologii trebuie să urmărim cu atenție și poate fi destul de util atunci când cumpărați următoarea mașină.