Cheltuielile combinate pentru infrastructura publică de cloud și servicii software în Europa Centrală și de Est (CEE) vor crește cu 27% de la an la an în 2021, ajungând la o valoare de peste 5 miliarde de dolari, potrivit International Data Corporation (IDC).

Noul Worldwide Public Cloud Services Spending Guide al IDC raportează că industria prelucrătoare, după un 2020 provocator din cauza crizei COVID-19, va reprezenta cea mai mare parte a cheltuielilor cu serviciile de cloud public în CEE în acest an.

Producția va fi cel mai mare contribuitor la cheltuieli în 2021, dar alte industrii din Europa Centrală și de Est se mută și mai rapid de la soluții locale la platforme bazate pe cloud. Industriile care fac cele mai rapide schimbări includ servicii personale și pentru consumatori, servicii profesionale, comerț cu amănuntul și en-gros și telecomunicații și mass-media.

„Ca urmare a globalizării, piața de astăzi este extrem de competitivă”, spune analistul principal de cercetare Soheyla Mirshahi, IDC Customer Insights & Analysis, Europa. „Companiile din Europa Centrală și de Est sunt conștiente că trebuie să migreze de la soluții locale la cloud public pentru a oferi clienților servicii mai agile, flexibile și personalizabile.”

IDC raportează că organizațiile din CEE adoptă din ce în ce mai mult platforma bazată pe cloud ca serviciu (PaaS) pentru a accelera dezvoltarea și implementarea aplicațiilor. Aceasta oferă oportunități pentru furnizorii de servicii, în special în sectorul financiar. Multe companii de servicii financiare consideră PaaS ca un instrument cheie pentru a aduce pe piață servicii inovatoare, centrate pe clienți, mai rapid și la un cost mai mic.

„Pe măsură ce se recuperează din criza COVID-19, organizațiile CEE sunt din ce în ce mai pregătite să investească în inițiative de transformare digitală și de reziliență a afacerilor care se bazează în mare măsură pe servicii cloud”, a spus Mirshahi. „Industriile mută infrastructura și aplicațiile în cloud pentru a oferi servicii mai flexibile, pentru a reduce costurile și pentru a spori productivitatea.”

Sursa: IDC