Conceptul de edge computing se referă cel mai adesea la intermedierea infrastructurii și a serviciilor critice între centrele de date principale și echipamentele finale inteligente. Prin caracteristicile edge, numărul din ce în ce mai mare de dispozitive corporate și pentru utilizatorii finali beneficiază de o lume tehnologică transformată digital. Indiferent de modul în care edge este definită, calculul, stocarea și networking-ul constituie pilonii ce delimitează crearea, analiza și gestionarea datelor în afara nucleului. Se dezvoltă un viitor în care se creează o valoare și o oportunitate extraordinare pentru produse și servicii esențiale dintr-o multitudine de părți interesate din ecosistemul tehnologic. Potrivit noului ”Worldwide Edge Spending Guide” de la International Data Corporation (IDC), piața mondială de edge computing va ajunge la 250,6 miliarde de dolari în 2024, cu o rată de creștere anuală compusă (CAGR) de 12,5% în perioada de prognoză 2019-2024.

„Produsele și serviciile Edge alimentează următorul val de transformare digitală”, a spus Dave McCarthy, director de cercetare, Edge Strategies la IDC. „Cu capacitatea de a plasa infrastructura și aplicațiile aproape de locul în care sunt generate și consumate date, organizațiile de toate tipurile caută tehnologia de ultimă oră ca metodă de îmbunătățire a agilității afacerii și de creare de noi experiențe pentru clienți.”

Numărul companiilor care activează și care investesc în edge computing continuă să crească și include din ce în ce mai mult un set divers de concurenți. Companiile familiare din spațiul hiperscalar includ Amazon Web Services (AWS), Equinix, Google, IBM, Microsoft, Oracle și Switch, printre altele. Furnizorii de infrastructură hardware includ companii precum AMD, Dell Technologies, Ericsson, HPE și Intel. Între timp, companiile de servicii precum AT&T, Lumen și Verizon oferă capacități critice de rețea pentru a conecta mii de centre de date edge planificate sau în funcțiune.

IDC se așteaptă ca în următorii câțiva ani cheltuielile în zona edge să fie concentrate în SUA și Europa de Vest. În 2020, cotele de cheltuieli regionale globale pentru America, EMEA și Asia/Pacific vor fi de 45,0%, 27,9% și respectiv 27,2%. Din perspectiva industriei, 11 dintre cele 19 segmente standard ale industriei vor livra 5% sau mai mult din cheltuielile totale la nivel mondial în 2020. Primele două industrii pentru cheltuielile în zona edge pe toată durata prognozei sunt producția discretă și serviciile profesionale, în timp ce comerțul cu amănuntul va depăși producția de proces pentru a deveni a treia cea mai mare industrie până la sfârșitul perioadei de prognoză. Serviciile profesionale vor vedea, de asemenea, cea mai rapidă creștere a cheltuielilor în zona edge, cu un CAGR pe cinci ani de 15,4%.

Dintr-o perspectivă tehnologică, serviciile (inclusiv serviciile profesionale și prestate) vor reprezenta 46,2% din toate cheltuielile din zona edge în 2024. Hardware-ul urmează ca a doua cea mai mare categorie de tehnologie, cu o pondere de 32,2% din cheltuieli, în timp ce restul de 21,6% vor merge către software-ul destinat edge computing.

„Deși nici o piață a tehnologiei nu a fost ferită de impactul economic al COVID-19, furnizorii de piață de soluții edge sunt gata să experimenteze o creștere susținută pe tot parcursul previziunilor ca urmare a investițiilor efectuate de companii și furnizorii de servicii”, a declarat Marcus Torchia, director de cercetare în cadrul grupului IDC Customer Insights & Analysis.

Sursa: IDC