IBM România se implică activ în sprijinirea pasionaţilor de IT şi a tinerelor talente. Printre proiectele care merg pe această direcţie se află  Concursul Naţional Studenţesc “Best Linux Application 2013”, ai cărui câştigătorii au fost anuntaţi recent. Cristian Munteanu, student al Facultăţii de Automatică şi Calculatoare a Universităţii Tehnice Gh. Asachi din Iaşi s-a clasat pe primul loc. Pe locurile doi şi trei s-au clasat Cătălin Ramaşcanu şi Cristian Valeriu Soare, studenţi ai Facultăţii de Automatică şi Calculatoare a Universităţii Politehnica din Bucureşti.

Aflat la cea de-a opta ediţie, Concursul Naţional Studenţesc “Best Linux Application”, iniţiat în anul 2005 de IBM România şi Centrul de Competenţă IBM Linux din Bucureşti, are ca scop promovarea utilizării sistemului de operare Linux în rândul studenţilor precum şi rezolvarea unor probleme ale comunităţii Linux. Studenţilor li se propune să aducă îmbunătăţiri sistemului de operare Linux, să dezvolte aplicaţii inovative în domeniul dispozitivelor mobile, sau chiar să îmbunătăţească performanţele şi gradul de utilizare al unei aplicaţii deja existente, aducându-şi astfel contribuţia la proiectele comunităţii open source.

Pentru a putea participa, studenţii trebuie să fie înmatriculaţi la o universitate sau colegiu acreditate de Ministerul Educaţiei şi Cercetării. Concursul studentesc individual “Best Linux Application” este organizat în două etape:

ETAPA 1.     Înregistrarea concurentului şi predarea descrierii viitorului proiect: înscrierea în concurs prin trimiterea descrierii obiectivelor urmarite, a tehnologiilor open source utilizate, a rezultatelor preconizate şi contribuţiilor aduse în cadrul proiectului.

ETAPA 2.     Implementarea proiectului şi predarea codurilor sursă: prezentarea proiectului sub formă de cod sursă, evaluarea finală şi premierea.

Pentru a participa la concurs, fiecare student trebuie să propună o aplicaţie open source, căreia să îi descrie obiectivele, metodologia utilizată, contribuţiile originale şi rezultatele preconizate, iar în final să predea codurile sursă ale proiectului spre evaluare. Lucrarea trebuie să fie individuală, aprecierea sa vizând aspectele inovative propuse de student, soluţiile dezvoltate şi aplicabilitatea.

Pentru ediția 2013 a concursului “Best Linux Application” studenții au fost îndrumați să realizeze aplicații concrete de: solutii open source în domeniul virtualizarii retelelor, sisteme de monitorizare a proceselor în cluster, kernel RTOS Linux pentru sisteme încorporate de tip agent mobil, dispozitive mobile pentru comunicaţii în reţele locale industriale, implementarea conceptului de produs cu inteligenţă îmbarcată, îmbunătățiri de performanță și de corectitudine a algoritmilor de alocare de porturi TCP și UDP, creare de aplicații multimedia pentru urmărirea posturilor TV și radio folosind diverse tipuri de streamuri precum SopCast.

Proiectele câştigătoare de anul acesta sunt: “Sistem de monitorizare a proceselor în cluster” (locul întâi), “Mobile application: Contacts 2.0” (locul doi), “CPU and battery saver” (locul trei).

Câştigătorii concursului au fost desemnaţi de către un juriu format din specialişti din cadrul IBM România, IBM Linux Competence Center şi din profesori de la Universitatea Politehnica din București.

În cele opt ediţii ale concursului, au participat studenţi de la cele mai importante universităţi tehnice din ţară: Universitatea Politehnica din Bucureşti, Universitatea “Transilvania” din Braşov, Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca, Universitatea Politehnica din Timişoara, Universitatea Tehnica “Gh. Asachi” din Iasi, Universitatea “A.I. Cuza” din Iaşi, Universitatea din Craiova, Universitatea “Dunărea de Jos” din Galaţi, Universitatea “Lucian Blaga” din Sibiu, Universitatea “Ştefan cel Mare” din Suceava.

Revoluția tehnologică și cea a Internetului au făcut ca lumea să fie mai mică. Inovația globală continuă să aducă mai aproape oamenii de pe întregul mapamond, însă acum începem să realizăm că simpla conectare nu este suficientă.

IBM a lansat anul acesta IBM MobileFirst, cel mai amplu portofoliu de tehnologii pentru dispozitive mobile care îmbină software pentru securitate, analiza a datelor şi dezvoltare de aplicaţii, cu servicii bazate pe tehnologia cloud şi pe expertiză avansată în domeniul tehnologiei pentru dispozitive mobile. Utilizând soluţiile IBM MobileFirst, companiile pot eficientiza totul, de la gestionarea dispozitivelor mobile ale angajaţilor, până la crearea unei aplicaţii noi de comerţ care va transforma întregul model de afaceri.

Pentru a contribui la formarea următoarei generaţii de dezvoltatori de tehnologii pentru dispozitive mobile, IBM oferă noi burse universităţilor pentru dezvoltarea curriculei. De asemenea, IBM Worklight este acum disponibil gratuit, atât pentru activităţi în clase de studiu cât şi online pentru a ajuta studenţii şi cadrele universitare să dezvolte soluţii pentru medii de dispozitive mobile.

Compania Gartner a clasificat IBM ca Lider în Magic Quadrant for Mobile Application Development Platforms. Acest raport plasează IBM în clasamentul liderilor Quadrant, datorită viziunii complete şi a capacităţii de executare a IBM Worklight, platforma de dezvoltare aplicaţii a IBM.

Tehnologiile Open Source și Standardele Deschise reprezintă de asemenea cheia către realizarea unei Planete mai Inteligente, cu oraşe mai inteligente.

“Standardele deschise, aplicaţiile pentru dispozitive mobile, aplicaţiile open source şi arhitecturile deschise constituie cadrul comun pentru accelerarea inovaţiei, creşterea interoperabilităţii şi a flexibilităţii, îmbunătăţirea livrării serviciilor şi scăderea costurilor totale. Concursul Naţional Studenţesc “Best Linux Application” confirmă acest lucru, el susţinând proiectele comunităţii open source care nu se limitează la sistemul de operare Linux, ci are drept scop accelerarea adoptării standardelor deschise şi extinderea liniilor de produse şi tehnologii software existente. Ediţia de anul acesta a concursului a adus ca element de noutate dezvoltarea de aplicaţii mobile”, a declarat Florin Anton, Specialist IT, Manager Tehnic Centrul de Competenţă Linux, IBM România.

IBM România şi Centrul de Competenţă Linux promovează – prin intermediul Concursului Naţional Studenţesc “Best Linux Application” – noua revoluţie în IT. Comunitatea Open Source care s-a dezvoltat odată cu sistemul de operare Linux, Firefox, grid computing şi alte domenii tehnologice, reprezintă un model de inovare colaborativ la nivel global. Prin organizarea anuală a Concursului Naţional Studenţesc “Best Linux Application” IBM şi Centrul de Competenţă Linux contribuie la implicarea activă a universităţilor din România privind dezvoltarea comunităţii Open Source.