IBM România anunţă startul fazei regionale a concursului studențesc de programare ACM International Collegiate Programming Contest (ICPC) – Europa de Sud-Est, găzduită simultan în două site-uri: Universitatea Politehnica din Bucureşti și Universitatea Tehnică Națională Vinnytsia, Ucraina, în perioada 17-18 octombrie 2014.

La această ediţie a concursului ACM pentru Europa de Sud-Est găzduit de Universitatea Politehnica din Bucureşti  participă 42 de echipe de la 23 de universităţi din 6 ţări: Albania, Bulgaria, Macedonia, România, Serbia, Turcia – reunind astfel peste 150 de participanți. Din România participă echipe de la centrele universitare din Bucureşti, Cluj-Napoca, Iaşi, Sibiu, Tg. Mureş, Timişoara şi Craiova. IBM este sponsorul concursului ACM-ICPC la nivel mondial.

Cunoscută şi sub numele de “Bătălia creierelor”, competiţia, ajunsă la cea de a 39-a ediţie, oferă posibilitatea studenţilor de a rezolva probleme complexe din lumea reală folosind tehnologia open source şi metode de programare avansate, cu restricţia unui timp limită de cinci ore. ICPC reprezintă un efort comun al comunităţii, al industriei şi al mediului academic, cu scopul de a provoca viitoarea generaţie de inovatori să rezolve probleme tehnologice în beneficiul societăţii, ştiinţei și economiei.

“Bătălia creierelor” este cel mai vechi, de amploare şi prestigios concurs de programare din lume, reunind zeci de mii de studenţi dintre cei mai talentaţi în domeniul tehnologiei informației, de la universități și colegii din întreaga lume.

Din 1997, anul în care IBM a devenit sponsorul acestui prestigios concurs, gradul de participare a crescut cu peste 1.100%, având acum peste 32.000 de participanți din peste 2.286 de universități din 94 de țări de pe 6 continente – toți concurând pentru a ajunge în Finala Mondială.

Sponsorizarea concursului “Bătălia creierelor” de către IBM este doar unul dintre numeroasele programe universitare care aduc laolaltă tehnologia și abilitățile de business leadership. Aliniindu-se conceptului de Smarter Planet, o inițiativă IBM care urmarește infuzia de inteligență în societate și tehnologie, concursul ACM încurajează studenții să creeze programe software mai eficiente pentru a transforma planeta într-una mai inteligentă.

“Prin intermediul ICPC, IBM prezintă studenţilor noile perspective ale inovaţiei. Într-o economie globală tot mai competitivă, aceşti studenţi – liderii IT în prezent şi în afaceri mâine – vor putea dezvolta soluţii inovative într-o varietate de domenii, precum: business analytics, cloud computing, mobile computing, social business şi sisteme expert integrate”, a declarat   Theodor Borangiu, University Relations Coordinator, IBM Romania. ”În noua eră a sistemelor cognitive de calcul, lumea necesită experţi pentru a putea răspunde provocărilor privind infrastructura și ecologia, precum problemele ce țin de domeniile: medical, comerţ, urbanizare, energie și mediu.”

IBM colaborează cu peste 300 de universităţi din întreaga lume în domeniul Ştiinţei, Managementului şi Proiectării Serviciilor; aceste instituții de invățământ au integrat servicii cu suport IT în programele lor de licenţă şi master. Concursul stimulează creativitatea, lucrul în echipă şi inovarea în realizarea de programe software noi, permiţând studenţilor să-şi testeze abilitatea de a performa sub presiunea timpului.

Printre inițiativele importante University Relations realizate de IBM în România putem menționa: Centrul de Competență Linux IBM, Centrul GRID de calcul de înaltă performanță de la Universitatea Politehnica din București; Implementarea solutiei IBM Blue Gene/P la Universitatea de Vest din Timișoara; Laboratoarele de software bazate pe tehnologia IBM Rational de la Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca, Universitatea Politehnica din Timișoara și Universitatea de Vest din Timișoara. La acestea se adaugă parteneriate strategice pentru educație și cercetare realizate între IBM și universități importante din România: Universitatea “Transilvania” din Brașov, Academia de Studii Economice din București, Universitatea din Craiova, Universitatea “Ștefan cel Mare” din Suceava, Universitatea “Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca.

Aceste programe universitare sunt parte a Inițiativei Academice IBM – un program global care promovează colaborarea dintre compania IBM și profesori pentru transferul către studenți a celor mai avansate cunoștințe și competențe în domeniul tehnologiei informației, permițându-le astfel o rapidă adaptare la cerințele angajatorilor. Prin programul Inițiativa Academică, IBM ajută studenții să se pregătească mai bine pentru ocupațiile și rolurile viitorului, acordându-le acces gratuit la tehnologie de vârf și expertiza în cadrul procesului de învățământ.

“ACM-ICPC reprezintă forţa mobilizatoare în mediul academic, care generează entuziasmul și tenacitatea de a rezolva şi de a găsi soluții inovatoare pentru cele mai importante probleme ale lumii. Parteneriatul dintre ACM, IBM şi universităţile din întreaga lume a devenit o forţă în promovarea educaţiei şi a inovaţiei în ştiinţa calculatoarelor şi în inginerie. IBM promovează excelenţa în domeniul tehnologiei informaţiei fiind prezent în universităţile din ţară atât prin programul global Inițiativa Academică, cât şi prin crearea de laboratoare cu infrastructură modernă de calcul, unde studenţii şi doctoranzii au acces la cea mai performantă tehnologie în domeniu” – a declarat prof. dr. Nicolae Ţăpuş, Vicepreședinte al Senatului Universității Politehnica din Bucureşti.

Ultima finală mondială ACM-ICPC, ediţia a 38-a, a avut loc la Ekaterinburg, Rusia, în perioada 21 iunie – 25 iunie 2014, unde echipa de la Universitatea de Tehnologia Informației, Mecanică și Optică din Sankt Petersburg s-a clasat pe primul loc.

Sponsorizarea concursului ACM International Collegiate Programing Contest este parte a efortului global al companiei IBM pentru dezvoltarea următoarei generații de talente în tehnologia informației, cu abilități informatice și de  business management.

Pentru mai multe informaţii despre concursul ACM-ICPC, accesaţi: www.ibm.com/university/acmcontest/ sau www.acm.ro.