IBM România a organizat astăzi “IBM Education Roundtable”. Cu această ocazie au fost abordate subiecte de interes despre programele de învățământ dezvoltate de compania IBM, care sprijină procesul de transformare a sistemului educațional la nivel mondial, pentru a răspunde provocărilor cu care se confruntă tinerii în construirea unei cariere în domeniul IT prin diminuarea decalajului dintre competențele dobândite în procesul educațional și cerințele specifice de pe piața muncii.

IBM a preluat inițiativa în procesul de transformare economică și în dezvoltarea comunităților în care activează prin implementarea de programe educaționale disponibile pentru fiecare nivel de educație: implicarea activă a angajatorilor în adaptarea curriculei pentru a corespunde rigurozității academice dar și pentru a fi relevantă pentru mediul economic prin inițiative STEM, introducerea unor noțiuni de inițiere în știință și matematică a preșcolarilor prin implementarea programului KidSmart,  software inovativ pentru imbunătațirea cunoștințelor de limba engleză adresat copiilor și adulților prin programul Reading Companion, acces online la programe educaționale pentru a dezvolta și încuraja voluntariatul educațional bazat pe competențe prin programele IBM OnDemandCommunity și IBM Impact Grants dar și prin punerea la dispoziția cadrelor didactice de resurse educaționale online și de resurse de calcul cognitive care să îmbunătațească eficacitatea și nivelul de pregătire a acestora prin programul Teachers TryScience și IBM Watson.

IBM a anunțat recent lansarea Watson Analytics, un serviciu cognitiv revoluționar bazat pe limbaj natural care  poate  furniza acces instant la instrumente puternice de analiză  predictivă și afișare vizuală pentru companii. Conform rapoartelor analiștilor, numai o mică parte dintre oamenii de afaceri utilizează instrumente de analiză avansate pentru luarea deciziilor astăzi. Watson Analytics  este proiectat să ofere soluții de analiză avansate și predictive ușor de achiziționat și utilizat.

Spre deosebire de ofertele de soluții pentru analiză dezvoltate în special pentru specialiștii și analiștii din domeniul prelucrării datelor, focusate cu precădere pe partea de vizualizare, IBM Watson Analytics automatizează procese precum pregătirea datelor, analize predictive și afișare pentru profesioniști din domeniul afacerilor care utilizează intensiv informațiile inclusiv în domenii, precum  marketing, vânzări, operațional, financiar și resurse umane.

Watson Analytics a fost dezvoltat pentru a fi ușor și simplu de utilizat, astfel încât utilizatorii  să acceseze instant simulări de business personalizate, specifice  poziției lor în cadrul companiei. În loc să caute răspunsuri la problemele specifice de business prin  informații vaste sau să testeze  ipoteze, utilizatorul se poate concentra asupra înțelegerii mecanismelor de business  și  comunicării  rezultatelor către  acționari.

Watson Analytics include deasemenea capabilități de procesare a limbajului natural astfel încât utilizatorii să adreseze întrebări la care să  primească răspunsuri în termeni familiari domeniului lor de activitate, răspunsuri care pot fi interpretate, întelese și cu care pot interacționa.

IBM este implicat în susținerea și perfecționarea procesului educațional la nivel mondial și prin intermediul Iniţiativei Academice. Aceasta reprezintă un program global, inovator, prin care compania colaborează cu universitățile pentru a sprijini însuşirea de către studenţi a cunoştinţelor în domeniul Tehnologiei Informației, necesare satisfacerii cerințelor crescânde ale pieței forței de muncă și creării noii generații de specialiști IT pentru joburile de mâine. IBM colaborează cu peste 1000 de universități din peste 70 de ţări și a anunțat recent încheierea a 28 de parteneriate cu școli de business și universități pentru a ajuta pregătirea studenților pentru cele 4.4 milioane de joburi care vor fi create la nivel mondial până în 2015 pentru a putea gestiona volumele mari de date.

Aceste programe demonstrează angajamentul IBM în diminuarea decalajului în ceea ce privește competențele prin reinventarea sistemelor publice de educație și prin sprijinirea pregătirii practice a cadrelor didactice și a tinerilor pentru a asigura celor din urmă acces la cariere de succes în domeniul IT. Inovațiile IBM în domeniul educației susțin accesul oamenilor din întreaga lume la resurse comunitare, oportunitați și prosperitate prin dobândirea de competențe specifice secolului 21.

Potrivit experților la nivel global, până în anul 2020, va exista un deficit de 85 de milioane de angajați cu o pregătire înaltă sau medie. Angajatorii se confruntă deja cu un deficit în ocuparea locurilor de muncă de către angajați cu pregătire temeinică în domeniile Științelor exacte, Tehnologiei, Ingineriei și Matematicii (STEM) – pregătire care reprezintă un prim pas în construirea unei cariere de succes pentru tinerii din întreaga lume. Organizațiile trag un semnal de alarmă subliniind că tinerii absolvenți de liceu sau chiar de facultate nu au dobândit în procesul educațional abilitățile STEM necesare pentru a ocupa locurile de muncă disponibile în aceste domenii. Deasemenea, experții susțin că există discrepanțe majore între ceea ce studiază viitorii specialiști în domeniul tehnologiei informației și competențele pe care trebuie să le aibă pentru a fi eligibili in construirea unei cariere în acest domeniu și precizează că 40% din rândul șomerilor la nivel mondial sunt tineri cu vârste cuprinse între 16 și 24 de ani.

Specialiștii în educație din cadrul IBM consideră că este nevoie de un efort concentrat atât din partea mediului de afaceri cât și din partea factorilor decizionali guvernamentali pentru a rezolva această criză. Instituțiile guvernamentale, reprezentanții mediului educațional și ai mediului de afaceri trebuie să colaboreze pentru a reduce aceste statistici alarmante în ceea ce privește somajul în rândul tinerilor prin punerea la dispoziția acestora a suportului și expertizei necesare pentru reducerea decalajului de competențe existent în prezent.

Iniţiativa Academică IBM oferă instituţiilor de învăţământ superior din România resurse educaţionale pentru a introduce şi dezvolta abilităţi enterprise-computing pentru studenţi, cu scopul de a oferi o perspectivă asupra oportunităţilor de carieră şi a job-urilor. Acest program ajută la facilitarea procesului de însusire a competenţelor IT importante şi face legătura angajatorilor cu studenţii şi tinerele talente. Timp de peste 10 ani, IBM România a colaborat cu studenţi și profesori din peste 50 de universități și centre de cercetare în programe de training, asigurare de resurse curriculare și suport pentru cercetare stiințifică.

Prin intermediul acestor inițiative și cu sprijinul partenerilor noștri din sectorul public-privat, dar și datorită dedicării și angajamentului voluntarilor IBM, mentorilor și profesorilor din intreaga lume, putem oferi suport în extinderea oportunitaților educaționale și de ocupare a forței de muncă unor categorii sociale defavorizate prin diminuarea decalajului de competențe și ridicarea gradului de competitivitate economică.