În perioada 21-29 septembrie 2013, Fundația Ceata organizează în șase orașe românești evenimente de Ziua Libertății Programelor ce marchează 30 de ani de la lansarea proiectului GNU, sistemul de operare liber. Printre prezentările deja anunțate se numără distribuții libere de GNU cu nucleul Linux, editorul GNU Emacs, modul de Emacs GNU AucTeX, biblioteca GNU Libtool și biblioteca GNU Libmicrohttpd.

Ziua Libertății Programelor (engl. Software Freedom Day) este o zi internațională dedicată programelor de calculator libere, inițiată în 2004 și guvernată la nivel global de Fundația pentru Libertatea Digitală (engl. Digital Freedom Foundation). Echipe din întreaga lume organizează evenimente cu prilejul acestei zile în care informează participanții despre libertatea programelor și oferă exemple de utilizare și de modificare de programe libere. Fundația Ceata organizează Ziua Libertății Programelor în orașe din România din 2011 și din 2012, și în orașe din Republica Moldova.

Luna septembrie a acestui an marchează împlinirea a 30 de ani de la anunțarea proiectului GNU și de aceea, ediția din 2013 a Zilei Libertății Programelor organizată de Fundația Ceata este dedicată proiectului GNU. Proiectul GNU și-a propus să dea înapoi utilizatorilor libertatea de a-și controla calculatorul, prin dezvoltarea unui sistem de operare compus doar din programe de calculator libere. Lansat de Richard Stallman pe 27 septembrie 1983 la universitatea MIT, proiectul GNU a dezvoltat în 30 de ani aproximativ 500 de programe libere pentru sistemul cu același nume ce împărtășește similarități cu sistemul Unix.

Conform definiției programelor libere a proiectului GNU, un program este liber dacă respectă cele patru libertăți ale utilizatorului: 0) libertatea de a rula programul în orice scop, 1) libertatea de a studia cum funcționează programul și de a-l modifica după nevoi, 2) libertatea de a redistribui copii ale programului și 3) libertatea de a distribui copii ale versiunilor modificate ale programului pentru a veni în ajutorul altora.

Fundația pentru Programe Libere (engl. Free Software Foundation, FSF), organizația din spatele proiectului GNU care militează pe plan internațional pentru libertățile utilizatorilor de calculator, pune la dispoziție și o listă de pachete de programe libere din proiectul GNU. O parte din acestea, precum proiecte de inginerie inversă, un înlocuitor liber pentru Flash, un program liber de BIOS, un înlocuitor liber pentru Skype și un înlocuitor liber pentru Matlab, sunt marcate caproiecte prioritare și au nevoie de contribuții financiare și de voluntariat. De asemenea, pe situl proiectul GNU se găseștepagina aniversării a 30 de ani și o listă de moduri prin care puteți să ajutați proiectul GNU cu prilejul acestei zile.

Pentru a sărbători alături de Fundația Ceata această ediție de Ziua Libertății Programelor și 30 de ani de la lansarea proiectului GNU, vă invităm să vă înscrieți pentru a participa la evenimentele din orașele în care locuiți sau în care vă puteți afla cu această ocazie: BălțiBucureștiChișinăuCluj-NapocaConstanța și Râmnicu Vâlcea.