Autor: Andrei Cojocaru

Născut în anul 1982, Flight Simulator (FS) este una dintre cea mai vechi serii de jocuri de pe piața. Încă mai jucăm și astăzi PAC-MAN sau Pinball (acela din Windows XP), dar spre deosebire de acestea FS s-a schimbat radical.

A trecut ceva timp de la lansarea precedentei versiuni (mai precis 14 ani), iar FS 2020 aduce o schimbare majoră. Versiunea lansată în acest an solicita niște resurse hardware ieșite din comun, considerate ideale de către dezvoltator, specificațiile sunt de ultimă generație (un procesor Intel de generația a 9-a sau a 10-a high-end, sau echivalent AMD și un RTX 2080 de aproape 1000 euro sau echivalent AMD, 32 GB Ram și stocare de 150 GB pe SSD). În acest sens au circulat tot felul de glume pe internet la anunțul oficial:

“1969 – NASA: Aterizează pe lună cu 4KB RAM

2020 – Microsoft: rulează FS cu 32GB RAM (de 8 milioane de ori mai mult RAM)”

“Sunt un pilot comercial și pot confirma că acest joc arata mai bine decât viața reală”

“Eu: Într-un final după 14 ani, de abia aștept să îl cumpăr.

Calculatorul meu: Nici nu îndrăzni.”

Fără îndoială, Microsoft nu este o companie de jocuri, așa că această linie de business este infimă în comparație cu alte ramuri ale companiei. În acest context, consider că acest joc este mai degrabă o demonstrație a utilizării diverselor tehnologii.

Flight Simulator simulează întregul Pământ folosind texturi și date de la Bing Maps. Reprezentările tridimensionale ale caracteristicilor lumii, cum ar fi terenul, copacii, iarba, clădirile și apă sunt generate de tehnologia Microsoft Azure. Cloudulul Azur este folosit pentru a îmbunătăți fidelitatea vizuală și pentru a simula date și efecte din lumea reală, precum și pentru a calcula elementele de fizică a deplasării avionului. Jocul a fost văzut că punctul culminant al motto-ului Microsoft “puterea cloudului”.

Anul 2020 este fără îndoială anul în care am călătorit cel mai puțin cu avionul, dar acum aveți o variantă digitală foarte apropiată de realitate, jocul are un preț modic, însă PC-ul optim pentru a putea rula jocul va costa aproape jumătate de Logan.

Eu am zburat de la București la Cluj cu un Airbus A320neo, iar experiența a întrecut orice așteptare.