Am 17 ani și nu mai folosesc niciun serviciu Meta, cu excepția WhatsApp. Am vrut să renunț și la acesta, mai ales după scandalul de anul trecut legat de partajarea conversațiilor (cu Facebook, la acea vreme), dar acest lucru mi-a fost imposibil dată fiind popularitatea aplicației. Practic, am fost forțat să rămân pe o platformă care în orice moment ar putea să îmi partajeze conversatiile private cu o companie care, pe lângă toate produsele acesteia, face și advertising, un advertising mult prea orientat și intruziv.

Zuckerberg ar trebui să se întrebe de ce generația mea nu mai folosește Facebook. Această rețea socială a devenit principalul motor al conspirațiilor globale și al antivaccinistilor. Nu consider tocmai corect că Facebook trece cu vederea acest lucru și nu stopează acest flagel al dezinformării.

Meta a fost prima companie care a pierdut aproximativ 25% din valoarea de piață, doar într-o singură zi, după ce compania a raportat prima scădere al numărului de utilizatori, pentru prima dată de la apariția platformei în 2004.

Probabil că acest proces va continua atâta timp cât noile generații se îndepărtează de Facebook. FB a devenit rețeaua persoanelor trecute de 40 de ani, cele mai predispuse la dezinformare. Cel mai trist lucru pe care îl putem spune despre companie este că nu impune reguli și algoritmi pentru detectarea dezinformării (chiar dacă au posibilitatea să le implementeze).

Meta nu știe decât să dea anunțuri lipsite de maturitate prin care spun că vor să se retraga de pe piața europenă, deoarece i-a fost interzisă stocarea datelor utilizatorilor din Europa pe servere din SUA. Din punctul meu de vedere și nu numai, aceasta este o idee grozavă pe care ar trebui să o pună în aplicare curând! Dacă acest lucru se va întâmpla, unde vor mai putea urmașii lui Decebal și Traian să își publice inepțiile și pozele cu cafeluțe?

Andrei Cojocaru